Blog

Hapjes en gerechten voor kerst

Posted by on dec 20, 2017 in dineridee, recepten, Tips |

Deze heerlijker kerst-recepten zijn samengesteld door Lets’ Cook en Natuurlijk Bij Kaat. Vaak gebruiken wij geen precieze hoeveelheden om dat het naar smaak gaat. Wij dagen je uit om te blijven proeven en te experimenteren. Tijdens de kookworkshops die wij geven, geven we ook altijd de basis, vanuit daar is het aan jou om er je eigen versie van te maken.
Ze zijn niet te ingewikkeld, lekker en gezond. Maar let op, ook van het gezonde kun je te veel eten ūüėČ

Veel kookplezier, eet smakelijk

Gevulde kipfilets (3 manieren)

Ingredi√ęnten

  • 3 kipfilets
  • 1 tomaat
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 2 plakjes mozzarella
  • een plakje f√™ta
  • ¬†70 gr spinazie
  • 1 tot 2 kleine plakjes geitenkaas
  • olijfolie
  • peper

De kip maak ik in de oven, in een met olie ingevette ovenschaal, zodat de kaas niet teveel kan gaan lopen. Verwarm de oven op 180 graden en de kip mag ongeveer 30 minuten garen in de oven.

Spinazie met geitenkaas Roerbak de spinazie alvast voor. Snijd de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje geroerbakte spinazie en een klein stukje geitenkaas. Wanneer de kip uit de oven is, maak je deze af met een beetje verse peper.

Zongedroogde tomaat en feta Snijd de zongedroogde tomaat in dunne reepjes. Dan snijd je de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje een reepje zongedroogde tomaat en een klein stukje feta. Wanneer de kip uit de oven is, maak je deze af met een beetje verse peper.

Tomaat en mozzarella Snijd de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje tomaat en mozzarella. Wanneer de kip uit de oven is maak je het af met een beetje verse peper.

 

Bimi met groene asperges

Bimi stomen: Zet een pannetje water op het vuur en hang hier een zeef/ rvs vergiet (deze mag het water niet raken) in of gebruik een stoompannetje. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt leg je de bimi in de vergiet/ zeef en doe je de deksel op de pan. Laat het water dan nog 6-8 minuten koken.

Asperges koken: Zet een pannetje water op het vuur en doe hier een klein beetje zout in. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de asperges toe. Laat de deksel van de pan en laat het geheel 3-5 minuten koken afgieten of met een schuimspaan uit het water halen. Let op de asperges zijn erg breekbaar nu en we willen natuurlijk mooie hele asperges presenteren.

Gevulde champignons

Ingredi√ęnten

  • 1 bakje champignons
  • klein scheutje olie
  • 25 gram + klein beetje extra geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels cr√®me fra√ģche
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • Paprika
  • Evt een ui

Maak de champignons schoon en verwijder het steeltje. Bak ze kort voor in een koekenpan met een klein scheutje olie.

Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Je kunt ook een uitje snipperen voor erbij

Meng de geraspte kaas, cr√®me fra√ģche en knoflook. Voeg de gesneden groenten hier aan toe. Vul de champignons met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi met een klein beetje van de geraspte kaas.

Verwarm de oven voor op 180¬įC en zet de champignons ongeveer 10 minuten in de oven op het hoogste rooster tot de kaas gesmolten en (licht) bruin is. Dit kan op een klein schoteltje of mooi op een bord met wat bimi, asperges en een ‚Äėkiprolletje‚Äô er op.

Gevulde courgette

Ingredi√ęnten

  • 2 courgettes
  • 300 gram gehakt
  • 70 gram champignons
  • 1 Paprika
  • 1 Ui
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • Peper
  • Zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgettes, snij ze in de lengte doormidden. Hol de courgettes voorzichtig uit met een lepel en doe het vruchtvlees in een schaal. Snijd de paprika en champignons in kleine blokjes. Snijd de ui en knoflook fijn. Doe alle groenten in de schaal en voeg peper en zout toe, roer dit door elkaar. Bak het gehakt rul en voeg vervolgens het groentemengsel toe, bak dit even mee. Leg de courgettes naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het mengsel, strooi de geraspte kaas er overheen en zet dit voor 20 minuten in de oven. Zet vervolgens nog 3 minuten de grillstand van je oven aan voor een knapperig korstje

Gerookte zalm met citroenmayonaise

Ingredi√ęnten

  • zalm
  • mayonaise
  • zout
  • 1 citroen
  • peper
  • gemengde sla

Kruid de zalm met zout en peper. Leg onderin de rookoven een eetlepel houtsnippers. Leg de zalm op het rooster. Sluit de deksel en plaats de oven op het gasstelletje buiten.

Blijf erbij!!!

Er gaat zich nu rook en warmte ontwikkelen. Kijk zelf hoe je je zalm wil hebben.

Bedenk wel, elke keer als je de oven opendoet, verdwijnt er warmte en rook!!!

Citroenmayonaise

Neem 2 eetlepels mayonaise en voeg hier het rasp van de schil van een halve citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Goed mengen en proeven. Te zuur? Mayonaise toevoegen..

Neem nu een klein glaasje. Leg de salade onderin, leg hier bovenop een stukje gerookte zalm met daarop een klein beetje citroenmayonaise. Werk het geheel af met een takje bieslook of wat peterselie

Zalm en papilotte

Ingredi√ęnten

  • Wortel
  • zalm
  • ¬†zout
  • peterselie
  • Venkel
  • peper
  • Groentebouillon
  • dille-topjes
  • evt wat cherrytomaatjes

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Los het bouillonblokje op in 400 ml gekookt water.
Was de wortel en maak deze schoon met een dunschiller.
Snijd de wortel in dunne reepjes. (iets dikker en groter dan lucifers)
Was de venkel en snijd deze doormidden.
Haal de buitenste laag eraf en snijd de venkel in halve ringen van ongeveer een ¬Ĺ¬† cm dik.
Was de basilicum en de peterselie. Snijd de peterselie grof.
Neem het bakpapier, leg de groente in het midden van de aluminiumfolie of bakpapier.
Kruid deze met zout en peper.
Leg de zalm op de groenten.
Strooi er een theelepel dille over en wat gesneden peterselie. (of maak hem helemaal naar je eigen smaak)
Vouw het aluminiumfolie of bakpapier dubbel.
Vouw beide zijkanten een aantal keren om naar binnen.
Voeg nu aan elke pakketje 3 el bouillon toe. (zou ook witte wijn kunnen zijn)
Vouw de enveloppe dicht.Deze gaat in de oven voor 10-15 minuten op 180 graden.

Salade caprese

Ingredi√ęnten

  • 1 bol Mozzarella
  • 4 Tomaten
  • Basilicum
  • Balsamicoazijn

Een salade caprese kun je op veel manieren maken laat je fantasie gaan en maak er iets moois van.

Het gaat om plakken mozzarella en plakken tomaat met basilicum.

 Rode kool met appeltjes
  • 1¬†rode ui
  • 0.5¬†rode kool
  • 1¬†klontje¬†boter of olie
  • 2 tl kaneel
  • 1 ui
  • 2¬†kruidnagels
  • 2¬†appels

Pel en snipper de ui.
Verwijder de kern uit de rode kool, snijd de kool in repen en vervolgens in kleine stukken.
Verhit een klontje boter of wat olie in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de kool en de kaneel toe.
Pel de ui en steek de kruidnagels er in. Roer de ui door de rode kool en stoof de rode kool op laag vuur met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe door.
Schil de appels en  snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van 1 bij 1 cm. (je kunt ook een vierkant klokhuisje overlaten en daaromheen alles wegsnijden. Vraag het anders even) Voeg de blokjes appel toe en kook de kool nog 10 minuten. Haal de sjalot met kruidnagels uit de pan. Breng de rode kool op smaak met een beetje zout en peper.

Serveer de rode kool in een mooie schaal met daarop een paar dunne appelschijfjes bestrooid met wat kaneel.

Ricottataart met rood fruit

Ingredi√ęnten

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 200 gram ricotta
  • 2 eieren
  • Vanillepeul
  • Flinke hand rood fruit

Meng de ricotta met de eieren tot een glad geheel en in een aparte kom de droge ingredi√ęnten. Roer het vervolgens samen tot een glad beslag. Bekleed en bakvorm met bakpapier of vet in en giet het mengsel erin en verdeel het fruit eroverheen. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak de cake in 45-50 minuten gaar.

Gevulde appel met noten
  • 4 appels
  • handjevol gemengde noten
  • 2 tl kaneel
  • 5 gram roomboter
  • rasp van ¬Ĺ citroen
  • Sap van een ¬Ĺ citroen

 Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij een kapje van de appel af.

Hol de appel uit met een pomme parisienneboor. Zorg dat je de randen en de bodem in tact laat. Verwijder het klokhuis. Snijd de stukjes appel klein. (niet te fijn want dan wordt het moes (ook lekker maar niet de bedoeling van dit gerecht))

Hak de noten grof en voeg deze met de kaneel, citroenrasp en het citroensap bij de stukjes appel.  meng het door elkaar.

Vul de appels met het mengsel.

bak  de appels ongeveer 25 minuten.

Je kunt de gevulde appel serveren met een mascarpone canelle: Neem 100 gram mascarpone, 25 ml slagroom en een vanillepeul.

Klop de slagroom tot yoghurtdikte en voeg daar de mascarpone aan toe. Verwijder het merg uit het peultje en meng dit door je slagroom mascarpone mengsel… als de appels uit de oven komen, maak je een mooie canelle, of gewoon een dotje van het mengsel en dat serveer je bij of op de appel.
Share

Koud afdouchen

Posted by on dec 18, 2017 in Detox, methodes, succesverhalen |

Op 1 januari 2015 hoorde ik iemand bij de hardloopgroep zeggen dat ze mee ging doen aan een
koud douchen challenge. Ik had al wel ergens gehoord dat dat heel gezond zou moeten zijn.
Ik ben er wat over gaan lezen, en douche nu al 3 jaar iedere ochtend koud af. Waarom?
Wat dacht je hier van:

1. Koud water werkt opwekkend

Eigenlijk is het iets waar we in vroeger tijden aan gewend waren; we werden zo vaak blootgesteld aan koude en wisselende temperaturen. Dit noem je thermische lichaamsbeweging. De afwezigheid daarvan kan veroorzaker zijn van het minder goed functioneren van de hersenen omdat het eigenlijk een situatie is die bij ons past en die we zelfs nog steeds ‚Äúnodig‚ÄĚ hebben. Die situatie zorgt namelijk voor het vrijkomen van noradrenaline, dat is een hormoon wat depressie kan verzachten.

2. Koud afdouchen is goed voor de bloedcirculatie

Een koude douche zorgt voor vaatvernauwing. Doordat de aderen vernauwen, gaat de bloeddruk omhoog, het bloed gaat sneller stromen waardoor er méér bloed door je hart naar je organen gepompt wordt. Dit kan helpen tegen een lage of hoge bloeddruk, spataderen en zelfs tegen aderverkalking. Ook je hersenen worden er blij van want door extra bloedtoevoer functioneren deze beter en ben je zeker ook in grotere staat van alertheid.

3. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Waarschijnlijk ervaar je het zelf regelmatig dat je je na het nemen van een warme douche lekker loom voelt. Dat is niet de ideale gesteldheid om veel te presteren, zeker niet op het gebied van sportieve prestaties. Neem je echter na de warme douche een kóude douche, dan zul je tot veel meer in staat zijn en zullen o.a. sporters veel beter presteren. Daar zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Zelfs een koude plens water kan al zorgen voor sneller herstel van spieren. Daarom is het belangrijk voor atleten om metéén na de training koud te douchen.

4. Verbetering immuunsysteem

Als je lichaam blootgesteld wordt aan lage temperaturen, gaat je lichaam zichzelf automatisch opwarmen omdat je lichaamstemperatuur gelijk moet blijven. Daardoor wordt het immuunsysteem geprikkeld. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij een wondje als je valt. Het lichaam ervaart dan een mini beetje stress, de wond moet helen dus het immuunsysteem wordt aan het werk gezet. Met koud afdouchen is nét zo. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit gebleken is dat mensen die regelmatig koud afdouchen, minder gevoelig zijn voor griep en verkoudheden. Die ervaring heb ik zelf ook want ik kan me de dag niet heugen dat ik van de griep op bed geleden hebt. Ook met zakdoeken ben ik praktisch onbekend.

5. Het is goed voor je haar en huid

Heb je wel eens een half uur in een warm bad gelegen? Als je er uit komt, ben je nét zo’n gerimpeld appeltje. Koud water zorgt er voor dat je huid niet zo rimpelig aanvoelt als bij het gebruik van warm water. Het trekt je huid zelfs strak en je huid zal steviger aanvoelen. Daardoor is het ook een probaat middel tegen cellulitis.

6. Het zorgt niet alléén voor lichamelijke kracht maar óók geestelijk veerkracht

IJskoud afdouchen is namelijk niet iets wat je zomaar even doet. Je moet het écht willen en je hebt er dus behoorlijk wat wilskracht voor nodig om het te doen en te blíjven doen. Hoe méér jouw lichaam stressfactoren ervaart, hoe meer het bestand is voor later voorkomende stress. Je hardt je lichaam door het te laten wennen aan het regelmatige ongemak van koud afdouchen. Het is een goeie start van de dag. Je moet het wél leren; Je kunt de warme kraan langzaam terugdraaien en de koude kraan langzaam verder open zetten. Zelf gooi ik liever in één keer de hele koude waterval open. Je kunt het wél opbouwen door eerst een paar seconden, gewoon voor het schrikeffect en de verfrissing, en van lieverlee de tijd uitbreiden.

7. Afvallen en metabolisme

Het regelmatig nemen van een (ijs)koude douche, kan op den duur zorgen voor een gezonder gewicht. Je hebt vast wel eens gehoord van wit vet en bruin vet. Baby‚Äôs worden geboren met bruin vet om de simpele reden dat zij niet zelf een dekentje over zich heen kunnen trekken en zichzelf dus niet kunnen warm houden. Naarmate we ouder worden, wordt het bruine (gezonde) vet omgezet in wit (ongezond) vet. Bruine vetcellen hebben een stofwisseling en verbruiken dus energie. Witte vetcellen niet; die zijn dood. Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat bruin vet wordt aangemaakt bij blootstelling aan lage temperaturen. Als je minder witte vetcellen hebt en m√©√©r bruine, is er verbranding van glucose wat bestaat uit opgeslagen wit vet en calorie√ęn. Door dit proces zal je dus op de lange termijn afvallen. Een toename van bruin vet en een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogde stofwisseling zodat alle chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van spiercellen na het sporten. Deze effici√ęntie zorgt namelijk voor een fitter lichaam. Er zijn zelfs topsporters die vlak na elke inspanning een koud bad nemen.

8. Lymfesysteem

Het lymfesysteem, wat in elk lichaam aanwezig is, heeft een functie bij het afvoeren van afvalstoffen in de cellen en beschermt je daardoor tegen ziektes. De beweging in de lymfevaten ontstaat pas als spieren zich samentrekken. Koud afdouchen zorgt voor samentrekking van de spieren, méér beweging in de lymfevaten en daardoor een betere afvoer van de afvalstoffen.
(bron: jouwlijflijn.nl)

Share

Kookworkshops 2018

Posted by on dec 1, 2017 in dineridee, recepten, Tips |

Alweer 2 jaar hebben Lets’ Cook en Natuurlijk Bij Kaat een geweldige samenwerking. En we gaan door! In het voorjaar van 2018
hebben we een reeks van maarliefst 9 kookworkshops. We hebben de beste workshops van de afgelopen jaren verbetert en twee splinternieuwe: Kliekjes! Hoe kun je daar nu een lekkere gezonde maaltijd van maken? Jij daagt ons uit tijdens deze workshop. En de kinderen mogen mee tijdens de kookworkshop ‘koken met en voor kids‘. Wat dacht je van roze soep? Marieke en ik verheugen ons er al op om met jou en je kinderen te gaan kokkerellen.

Vind jij koken niet leuk, weet je niet wat je kan maken, wat de mogelijkheden zijn? Ik vond koken vroeger ook helemaal niets, ja een Knorr wereldgerecht dat was koken voor mij. En het was dat het moest. Ondertussen heb ik zo veel geleerd en vin dik het leuk om recepten te zoeken en uit te proberen. Daarbij heeft de samenwerking met Marieke mij zo veel gebracht. Iedere keer heeft ze weer zo’n goede tips en trics. Koken wordt hierdoor nog leuker!

Tijdens de workshop ‘Net even anders‘ gaan we aan de slag met ‘de snelle hap’, hoe zet je die op een gezonde manier op tafel?
De ontbijt/lunchworkshop komt natuurlijk terug, zodat je daar ook in leert vari√ęren en hier zijn verrassend veel mogelijkheden voor die niet eens veel tijd nodig hebben ‘s morgens. Tijdens de kookworkshop hapjes/picknick inspireren we je voor heerlijke zomerse dagen, zelfs voor de barbeque geven we tips en trics om die gezonder te maken. Vis en vegetarisch komen ook weer terug in 2018 net als de meest populaire GEZOND ZOET, op een minder ongezonde manier leren we je hoe je kunt bakken met alternatieven voor suiker en we vertellen je hoe je ervoor zorgt dat suiker minder invloed heeft op je schommelende bloedsuikerspiegel.

Al deze kookworkshops zijn los te boeken maar je kunt ze ook allemaal volgen. Dan heb je er 1 gratis!
Zodra je betaling binnen is, ontvang je de bevestiging en is je plek gereserveerd.
Kom jij je laten inspireren door ons?

De kookworkshops zijn dit seizoen op woensdag en starten om 18:00 uur in Reek. Een losse kookworkshop kost ‚ā¨ 35,-, volg je ze allemaal dan betaal je maar ‚ā¨ 275,- (een gratis)

Gevulde speculaas

Posted by on nov 29, 2017 in recepten, superfoods |

Gevulde speculaas

Ingredi√ęnten

Amandelspijs:
200 gram witte amandelen                           
50 gram kokosbloesemsuiker
1 citroen
1 ei

Speculaas:
200 gram speltmeel               2 el koekkruiden
150 gram roomboter              snufje zout
2 el amandelmelk                  1 ei
75 gram kokosbloesemsuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden

Maak eerst de amandelspijs, maal in de keukenmachine de amandelen fijn. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit.¬† Gebruik alle rasp en twee eetlepels citroensap. Voeg nu alle ingredi√ęnten voor de spijs toe aan de amandelen en draai dit mengsel tot een stevige massa.
Zet de spijs in de koeling en ga verder met het maken van de speculaas.
Doe alle ingredi√ęnten voor het speculaasdeeg in een kom en meng dit tot √©√©n geheel. Zorg dat het goed gemengd is en zet het dan een kwartier in de koeling. Vet (het liefst een vierkante) bakvorm in.
Verdeel het deeg in twee√ęn. En gebruik een deel om de onderkant van de bakvorm te bedekken. Zorg dat de bodem goed bedekt is.
Verspreid nu de spijs over de speculaaslaag en doe hier vervolgens weer een speculaaslaag overheen.
Bestrijk de bovenkant met een geklopt eigeel en druk nu wat amandelen in het deeg.

Zet het geheel 40 minuten in de oven.

Je motorrijbewijs halen vs een gezonde levensstijl

Posted by on sep 20, 2017 in Tips |

Als meisje van zestien droomde ik al van een motor. Het liefst een Harley Davidson. Alleen al het geluid. Heerlijk, zo blij werd ik daarvan. Nu nog steeds trouwens.

Ik ging vaak bij mijn vader achterop. Die snelheid: fantastisch. Mijn moeder vond het vreselijk. Ze vond het eng en gevaarlijk. Nee, ik moest vooral geen motor gaan rijden. Die boodschap drukte zij me maar al te vaak op het hart, terwijl ze me op de gevaren wees.

Toch heb ik vorig jaar de stap gezet en ben gestart met motorrijles. Wat was dat moeilijk! Ik was echt van mening dat ik dat ‚Äėwel even‚Äô zou doen. Ik heb brommer gereden toen ik jong was, ben niet bang, dus wat kon er misgaan? Nou, die motorlessen verliepen bijna letterlijk met vallen en op staan. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken, zoals het leren schakelen en remmen met handen √©n voeten. Vergeet je √©√©n ding, dan gaat het weer niet zoals je wilt.

Dat theorie-examen zou ik ook in één keer halen, daar was ik van overtuigd. Het boek lezen zou voldoende moeten zijn. Ik rijd al bijna twintig jaar auto, dan ken je de regeltjes wel. Toch? Nou, viel dat even tegen. Gezakt! Mijn kennis bleek toch niet zo up-to-date te zijn als ik dacht. Dat betekende studeren en meer vragen stellen aan mijn instructeur. Ik kocht zelfs lessen online, zodat ik voor het examen kon oefenen thuis. Met succes.

Dan heb je nog bijzondere verrichtingen. Oefenen, oefenen, oefenen en nog meer oefenen. En dat ging niet zonder slag of stoot. Niet alleen heb ik de bal laten vallen, maar ook een keer de motor. Ik kan je verzekeren: het is hard werken om die weer overeind te krijgen. Een bochtje naar links gaat wel, maar het bochtje naar rechts kan een stuk lastiger zijn. Wat als je plotseling moet remmen? Verschillende situaties die je niet kunt voorbereiden, maar die wel voorkomen. Ook over dit examen heb ik twee keer gedaan. Ja, @rijschoolboon heeft wat geduld met mij moeten hebben.

Meteen het praktijkexamen aangevraagd toen ik de AVB gehaald heb. Tja, en de mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo‚Äôn geduldig typetje ben. Dus ook hiervoor de eerste keer gezakt omdat ik – heel ongeduldig – te dicht op mijn voorganger zat op de snelweg. Dus weer oefenen, trainen, soms de bal (nee de motor gelukkig niet meer) laten vallen en weer door. Feedback ontvangen en er mee aan de slag gaan. Blijven oefenen, blijven trainen. Kijk waar je naar toe gaat! Deze zin staat mij enorm bij. Kijk niet naar die vrachtwagen ‚Äď daar wil je tenslotte echt niet heen ‚Äď maar naar het punt waar je naar toe gaat.

En nu ik mijn rijbewijs én motor al een tijdje in mijn bezit heb, blijft het opletten. Focus houden en anticiperen. Fouten herstellen en nadenken. Iedere keer als ik schakel, denk ik nog na: hoe zat het ook alweer? Het gaat nog niet zonder na te denken. Ik ben nog niet onbewust bekwaam.

En dat is ook precies wat er gebeurd met de vrouwen die bij mij komen en een gezonde leefstijl ambi√ęren. Je hebt een doel dat wil je graag gaan bereiken. Je start er mee op het moment dat jij er klaar voor bent. Je gaat oefenen. Je moet aan zoveel dingen denken en dan lukt niet altijd en overal even goed. Soms kun je je voorbereiden. Soms niet. Soms laat je de bal vallen en rolt deze onder de kast, kun je er niet goed bij. En op andere momenten kun je hem oppakken en meteen weer doorgaan.

Het is niet iets wat vanzelf gaat. Net als ik met motorrijden, zijn de meeste vrouwen ongeduldig en willen ze te snel. Dat gaat niet. Wil jij op een gezonde manier een goede levensstijl cre√ęren? Dan heb je geduld nodig. Mijn trajecten duren vaak een half jaar. Die tijd heb je nodig om de opgedane kennis goed te kunnen implementeren in je leven. De vrouwen komen goed voorbereid bij ieder gesprek in mijn praktijk of online. Ze houden hun doel voor ogen en gaan ervoor. Stellen vragen, zien wat lukt en wat niet lukt en samen zetten we stappen naar hun doel.

Kijk waar je naar toe wilt, niet wat je niet wilt. Ga naar je doel. Kijk niet achterom, kijk vooruit. Daar gaan we heen .Je begint onbewust onbekwaam en in dat half jaar werken we toe naar het feit dat je onbewust bekwaam bent. Je nieuwe levensstijl (het motorrijden) gaat dan vanzelf zonder dat je er over na hoeft te denken.

Share

Kaat zoekt het uit: de bordenkwestie

Posted by on aug 17, 2017 in dineridee, methodes, Nieuws |

Als je van een donker bord eet, eet je minder ‚Äď zo schrijft een vriendin in een berichtje. Is dat echt zo? Ik heb er nog nooit van gehoord. Tijd dus om hier eens in te duiken.

Dat kleur ontzettend veel invloed heeft op wat we doen, weet ik nog op mijn tijd aan het St. Lucas in Boxtel. Ik heb daar een blauwe maandag ‚Äėreclame‚Äô gestudeerd en had toen ook het vak Kleurenleer.
Iedere kleur wordt met bepaalde zaken geassocieerd. Zo staat rood ‚Äď ook onbewust ‚Äď vaak voor gevaar, passie en spontaniteit. Blauw staat voor eerlijkheid, toewijding en innerlijke vrede en groen ondersteunt de balans.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat van een rood bord minder wordt gegeten. Aan de andere kant lees ik dat de kleuren rood, oranje en geel je eetlust juist stimuleren. Als je wilt afvallen, wil je dat natuurlijk net niet. Groen is wel een goede kleur om van te eten. Donkere kleuren zorgen er namelijk over het algemeen voor dat je minder gaat eten. Laten we op ‚Äėsafe‚Äô spelen: laat de rode borden in de kast √©n pak een andere donkere kleur.

Wat ik al wist – en wat uit alle onderzoeken die ik hierover heb gelezen wel duidelijk is geworden – is dat eten van een klein bord zeker helpt om minder te eten. Ons bord is sinds 1900 gemiddeld 24% groter geworden. OP de ‚Äėborden‚Äô hieronder zijn de zwarte stippen in het midden even groot! Je ziet dat aan de rechterkant het bord veel voller lijkt‚Ķ Op een groot bord schappen we tussen de 10 en 30% meer op.

Tijdens mijn onderzoek heb ik ook ontdekt dat de kleur van je servies ook bepalend is voor hoe iets smaakt. Ik citeer: ‚ÄúZoute popcorn smaakt zouter in een wit schaaltje en zoete popcorn smaakt juist zoeter in een gekleurd schaaltje. Spaanse onderzoekers lieten 53 vrijwilligers aardbeienmousse proeven op een wit bord, en op een zwart bord. Op het witte bord smaakte de mousse volgens de vrijwilligers zoeter en was de mousse intenser van smaak dan op het zwarte bord. Dit omdat de mousse op een wit bord meer roze lijkt, en dat associ√ęren we met zoet.‚ÄĚ

Doe er je voordeel mee!

 

Kaat zoekt het uit… vast of vloeibaar

Posted by on aug 17, 2017 in Detox, Nieuws, recepten, Tips, Vraag! Bij Kaat |

Maakt het voor je hongergevoel uit of je vast of vloeibare voeding tot je neemt? Waar zit je eerder vol van? Is er eigenlijk wel verschil? Babytjes drinken tenslotte alleen maar melk‚Ķ Maar kijken we naar vroeger, dan moesten we altijd goed kauwen om voldoende calorie√ęn binnen te krijgen. Toen waren er nog geen sapjes en shakes.

Ik stuit op een onderzoek van professor Kees de Graaf van de Universiteit Wageningen. Hij legt uit dat ons lichaam vloeibare calorie√ęn slechter herkent dan vaste. Dat komt volgens hem omdat mens en dier in de evolutie nooit vloeibare voeding gekend hebben. Ja, je had appels, maar sap was er niet.

Nu kun je een sapje natuurlijk wel lekker snel drinken. Heeft die snelheid dan geen invloed? Als je 500 gram appel wilt eten, duurt dat gemiddeld twintig minuten. Wil je diezelfde hoeveelheid in de vorm van appelmoes eten, dan ben je zes minuutjes kwijt. Hetzelfde gewicht appels, maar dan in sap-vorm heb je op in anderhalve minuut. Juist, omdat het zo snel gaat, is je verzadigingsgevoel lager.

Dat verzadigingsgevoel hangt natuurlijk ook samen met het feit of er veel vetten, eiwitten of koolhydraten in het product zitten. Als je iets vets eet, zit je snel vol, maar ‚Äď en dat herken je waarschijnlijk wel ‚Äď heb je ook weer zo honger. Het lichaam is namelijk in staat om vet heel gemakkelijk op te nemen en op te slaan. Een vette hap is dus nooit de oplossing om de honger te lijf te gaan.

Waar herken je de dieetgoeroe aan?

Posted by on aug 2, 2017 in Klantervaring, methodes, Nieuws |

Sonja Bakker, Dr. Frank, Robert Atkins, Michel Montignac, Rens Kroes, Ralph Moorman, Amber Albarda; een aantal bekende dieetgoeroes die verantwoordelijk zijn voor hun eigen dieethype.¬†Het ene moment volgde iedereen het dieet van Sonja Bakker en waren de eierkoeken niet aan te slepen. Vervolgens was plotseling het koolhydraatarme, eiwitrijke dieet van Dr. Frank d√© manier om af te vallen. Wat al deze di√ęten gemeen hebben, is dat ze tijdelijk werken en niet geschikt zijn voor de lange termijn. De meeste dieetgoeroes houden zich niet alleen bezig met het voorschrijven van hapklare di√ęten, maar ook met het verkopen van producten en ze schnabbelen bij met dure seminars. De ene komt¬†nog overtuigender over dan de andere.

Het zou me niks verbazen dat je je afvraagt:¬†wie kan¬†ik nou nog geloven? Het antwoord is heel simpel: wat betreft voeding zijn er eigenlijk geen zekerheden, zelfs als deze gebaseerd zijn op wetenschap. Wat op dit moment wetenschappelijk bewezen is, kan over een tijd weer achterhaald zijn en het werkt ook altijd¬†niet voor iedereen. Zelfs als een deskundige¬†zijn stelling onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek is het niet 100% zeker of dit echt werkt. Vaak zie je dat een ‚Äėdeskundige‚Äô zijn stelling onderbouwt met selectief gekozen bronnen.

Vandaar dat ik maandag 28 augustus de GRATIS workshop geef: ‘Hoe wordt ik mijn eigen dieetgoeroe’, dan heb je al die ¬†goeroes niet meer nodig, ieder lichaam heeft namelijk andere behoeftes.

Mail kathelijn@natuurlijkbijkaat.nl met als onderwerp; Ik ben er 28 september bij!
Er is plek voor maximaal 10 vrouwen.

*maandag 28 augustus
*hart for her, Hoofschestraat 13a, Grave
*20:30 uur
*GRATIS, wel even inschrijven.

Wat jij moet weten over je gewicht

Posted by on jul 10, 2017 in methodes, Tips |

Maak jij je druk om je gewicht? Dat is écht verspilde energie. Zo schommelt je gewicht sowieso één tot zelfs wel drie kilo per dag, heeft je mindset er ook van alles mee te maken én werkt op voedingsgebied nu eenmaal ieder lijf verschillend. Hoe dat zit? Ik zet het voor je op een rijtje.

Gewicht blijft schommelen

Ik hoor vaak ‚Äėwat ik ook doe, mijn gewicht blijft schommelen‚Äô. Geen paniek! Wist je dat dat heel normaal is? Het is echt VERSPILDE ENERGIE om je hier zorgen over te maken. Bij mij kan het per dag makkelijk twee kilo verschillen, ontdekte ik toen ik zelf nog allerlei di√ęten volgde. Er zijn zoveel zaken die invloed hebben op je lichaamsgewicht, denk bijvoorbeeld aan hoeveel je drinkt, hoeveel je eet, hoe je hormonen reageren en zelfs hoe vaak je naar het toilet gaat. Zo kan het dus dat je √©√©n tot drie kilo verschil op de weegschaal ziet. Daarom heeft het geen zin om iedere dag op de weegschaal te staan. Bespaar jezelf de stress. Laat je zelfvertrouwen niet killen door dat getal. Het draait niet om wat de weegschaal aangeeft, maar om hoe jij JE VOELT!

Mindset als valkuil

Je mindset be√Įnvloedt werkelijk alles, daarmee is het meteen een potenti√ęle valkuil. Zie je zaken als een probleem. Of juist als een uitdaging? Laat je er door van de wijs brengen of grijp je de NIEUWE KANS meteen aan? Wat doe je als je een blessure oploopt als je net zo lekker bezig bent met je gezonde levensstijl? Raak je in paniek √©n heb je het idee dat alles voor niets is geweest? Laat je de gezonde voeding ook voor wat het is, omdat je toch niet kunt sporten? Of benut je juist de tijd om nog meer te ontdekken over gezonde voeding √©n blijf je gemotiveerd? Of ga je op zoek naar opties die er op het gebied van bewegen ook zijn? Misschien kun je bijvoorbeeld wel een andere spiergroep trainen of kun je je kennis op het gebied van bewegen vergroten voor het moment dat je weer aan de slag mag. Kniezen en de boel-de-boel laten? Nee, daar heeft niemand wat aan. Train je denken. Laat je mindset een POSITIEVE INVLOED op je leven hebben.

Laat de ander

Ben jij nieuwsgierig naar hoe anderen zo’n fit, energiek of slank zijn? Volg je online eetdagboeken van celebs of bloggers? Zoek je naar stabiliteit in je voeding, maar werkt het niet? Stop met EINDELOOS GOOGLEN en al die blogs lezen. Ieder lichaam is namelijk anders. Focus dus op jezelf. Wat vind jij lekker? Wanneer eet jij het liefst? Bestudeer etiketten van producten. Check de voedingswaarde. Kies voor een patroon dat ECHT BIJ JE PAST. Dat is ook de reden dat ik individueel werk. Zelfs met de groepscursus die in september start zijn er één-op-één momenten. Juist omdat iedereen anders is.

Wil jij je ook geen zorgen meer maken over de weegschaal én gezond genieten, laat je dan een half jaar door mij inspireren tijdens de groepscursus. Bel  06-19626961 voor een intakegesprek.

Vakantiekilo’s zijn onzin! Ontdek nu waarom

Posted by on jun 14, 2017 in methodes, Nieuws, Tips |

Vakantiekilo‚Äôs zijn √©cht onzin! Je denkt nu vast ‚Äė Dat kun je wel zeggen, Kaat. Maar na iedere vakantie geeft mijn weegschaal toch echt een hoger gewicht aan dan voor vertrek. Zelfs als ik op mijn eten let‚Äô. Volg deze tips en je ontdekt waarom vakantiekilo‚Äôs echt onzin zijn.

Bewegen

Blijf ook tijdens je vakantie in beweging. Natuurlijk is het verleidelijk om het shuttlebusje naar het strand te pakken als dat er is, maar waarom wandel je niet gewoon? Liggen die toeristische attracties echt zo ver uit elkaar dat je er een taxi voor hoeft te pakken? Waarom dobber je alleen in het zwembad? Je kunt ook best een paar baantjes trekken. Als er een zwembad is, maak ik daar echt een uitdaging van voor mezelf. De eerste dag zwem ik tien baantjes, de tweede twintig en zo ga ik door.

Ritme

Nu hoef je de wekker van mij niet standaard op hetzelfde moment als thuis te zetten. Uitslapen mag best. Maar vergeet niet te ontbijten. Doe je dat wel, dan is de kans op snaaien op een later moment zo groot. Dan krijg je veel meer calorie√ęn binnen dan wanneer je gewoon vasthoudt aan ontbijt, lunch en diner.

Water

Als het warm is, heb je meer behoefte aan vocht. Water drinken is dus ontzettend belangrijk. Zorg dat je minimaal een liter per dertig kilo lichaamsgewicht drinkt. In fris- en vruchtendranken zitten ‚Äď net als in alcohol ‚Äď veel calorie√ęn. Mag je drinken wel wat smaak hebben, dan kun je water ‚Äėwat extra‚Äôs geven‚Äô door het met munt of een citroentje te drinken. Ook Spa Rood is een goed alternatief.

 Uiteten

Heb jij ook een hekel aan koken in de vakantie en ga je dus uit eten of kiezen jullie altijd voor halfpension of zelf een all-inclusive verblijf? Dit is geen excuus. Ook in restaurants en tijdens een buffet kun je verantwoorde keuzes maken. Heb je eigenlijk wel een voor- of nagerecht nodig‚Ķ Sta daar eens bij stil. Wil je dat wel, kies dan bijvoorbeeld voor een groentesalade of carpaccio. Vermijdt daarnaast zoveel mogelijk de frituur. Sausjes zijn ook niet nodig. Wil je dat wel, dan kun je beter kiezen voor de rode sauzen, die bevatten minder calorie√ęn dan witte sauzen. Als laatste het toetje‚Ķ Heb je daar nog zin in? Weet dan dat roomijs caloriearmer is dan sorbetijs; waterijs is nog beter.

Verleidingen

Vind je het lastig om weerstand aan al die verleidingen te bieden, stel jezelf dan de waarom-vraag. Doe je het uit gewoonte, omdat een wijntje in het zonnetje er ‚Äėnu eenmaal bij hoort‚Äô. Uit gemak, omdat ze vlak voor je neus cocktails shaken. Of misschien zelfs uit verveling? Is dat √©cht de juiste reden?

Share