Is slapen voor jou ook lastig nu?

Ons leven staat op zijn kop, stress ligt op de loer. Voor de een bewust en de ander is er wat minder bewust van. Maar wat doet die stress met onze slaap?
Een groot voordeel van het vele thuiswerken? Voor veel mensen is dat uitslapen. Of wat later naar bed – een extra aflevering op Netflix kan nu geen kwaad. Een paar keer snoozen ’s ochtends is ook verleidelijk. Rustig samen opstarten met een kopje koffie, lekker in je huispak of badjas. De online meeting begint toch pas laat. Even rustig aan nu het kan, maar of het slim is?
Dit zijn dingen die we nu niet moeten doen, maar uitnodigen om het wel te doen. Een gebrek aan structuur zorgt voor kwalitatief mindere slaap, terwijl een goede nachtrust in deze stressvolle en onzekere periode juist cruciaal is voor de fysieke en mentale gezondheid!
De coronacrisis lijkt bij veel mensen voor een verstoorde nachtrust te zorgen, zo ervaar ik bij verschillende van mijn klanten. Sommige vrouwen zeggen lang te woelen en moeilijk in slaap te komen, anderen voelen zich overdag erg duf en moe, maar er zijn er ook die heftige dromen de volgende dag nog goed kunnen herinneren.

Meer dromen

“Veel vrouwen slapen nu slechter, anderen juist beter, maar het nieuwe ritme kan absoluut voor een andere slaap zorgen”, zegt slaapexpert Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam. “Normaal ga je ’s ochtends naar je werk, ergens lunchen of nog even naar vrienden. De slaap is afhankelijk van de biologische klok, die ervoor zorgt dat we op een bepaald moment slaperig en weer wakker worden. En die klok moet je voeden met regelmaat en structuur, die nu helemaal is weggevallen”, zegt Hofman.
De nachtrust kent normaal vier fases die elk zo’n negentig minuten duren: beginnende met een lichte slaap, dan een diepe slaap, weer een lichte slaap en aan het einde van de nacht de remslaap. In die fase verwerken we bijvoorbeeld onze emoties. We dromen dan veel. Normaal gaat onze wekker af, maar nu we zo veel thuiszitten, worden we vaker op een natuurlijke wijze wakker. We slapen dus langer in de remfase, waardoor we meer dromen. Die herinner je je dan goed zodra je wakker bent.

Te veel slaap

Bewegen en voldoende daglicht dragen bij aan een goede nachtrust, maar schieten er juist nu weleens bij in. Normaal krijg je op een bepaalt moment de drang om te gaan slapen, maar die verandert als je de hele dag binnen op je stoel hangt. Je houdt energie over en ligt wakker, of je slaapt juist te licht. Te veel slapen ligt nu ook op de loer! Te lang blijven liggen, snoozen, is slaap van slechte kwaliteit, die ook de kwaliteit van de volgende nachtrust aantast.
Volgens de Hersenstichting slapen we gemiddeld zeven uur en twaalf minuten per nacht en is 63 procent van de Nederlanders ontevreden over de eigen slaapkwaliteit. Maar de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, verschilt erg per persoon en zegt nog niets over de kwaliteit.
Juist die kwaliteit staat onder druk. Niet alleen door de verwoeste biologische klok, maar ook door stress, zoals over zieke familieleden of over je baan. Die stress dreigt onbewust door te sudderen in de slaap, een extra factor die kan zorgen voor heftige dromen en een verstoorde slaapkwaliteit.

3 tips voor een betere nachtrust

  • Tip 1 is om zo veel mogelijk van die ellende al vroeg in de avond te overdenken. Sta een kwartier heel actief stil bij wat je allemaal meemaakt en schrijf het op, daarna is het makkelijker los te laten, en neem je de onrust ’s nachts niet mee.
    Slaaponderzoeker Van Someren van het Nederlandse Herseninstituut weet nog niet precies wat de gevolgen van het thuisleven en de stress op de slaapkwaliteit zijn, omdat we nog nooit zoiets hebben meegemaakt, zegt hij. “Maar ik vrees dat vooral de mensen met een aanleg om licht te slapen het weleens goed voor de kiezen kunnen krijgen.”
  • Tip 2 nog een tip; Ga overdag het licht opzoeken. Ga naar buiten of ga bij het raam achter je laptop zitten! Om de biologische klok te laten functioneren heb je ’s ochtends licht nodig en ’s avonds juist niet.
  • Tip 3 zet op je beeldschermen het blauw-licht filter aan. Dit geeft je ogen de nodige rust. En minimaal een uur voor het slapen gaan de beeldschermen uit.

    Voor dit blog heb ik als bron Trouw gebruikt, meer lezen?

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)

Receptenboek

  • *Dit is het welkomstkado voor de nieuwsbrief

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?