Byron Katie, wat een geweldige dame. Via via kwam ik haar online tegen. Deze vragen (her)kende ik zeker en stel ik mezelf ook regelmatig. Ik leer mijn klanten ook met hun gedachte aan de slag te gaan. Dit is ook weer een geweldige tool die jou kan helpen op weg naar een gezonde leefstijl. Vier simpele vragen die je jezelf altijd kunt stellen. Ze zijn eigenlijk zo simpel, maar laat dat niet de reden zijn om er (te) snel aan voorbij te gaan. Onderzoek de vragen voor jezelf:

Kies je gedachten

Schrijf een stressvolle overtuiging op die gerelateerd is aan een specifieke situatie. Bijvoorbeeld: “mijn collega X had niet zo mogen reageren tijdens de vergadering”.
Ga in gedachten terug naar die specifieke situatie.
Neem waar wat er in je opkomt tijdens het beantwoorden van de volgende vragen;

Is het waar? “Ja het is waar, mijn collega was veel te direct waar alle andere collega’s ook bij waren. Dat had hij op een ander moment of andere manier moeten zeggen.”

Kun je absoluut weten dat het waar is? “Is het echt waar dat hij dat op een andere moment of op een andere manier moet zeggen?”. “Hij moet natuurlijk niks, het is aan hem om een moment te kiezen en om de manier waarop te kiezen.”

Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Welke emoties komen op wanneer je die gedachte gelooft? “Dan voel ik me niet fijn. Ik voel me onzeker over mijn kunnen en mijn inzet in het team. Dan heb ik het gevoel dat ik helemaal niks toevoeg.”

Wie zou je zijn zonder die gedachte? “Als ik de gedachten (mijn collega X had niet zo mogen reageren) niet had, dan had ik wellicht inhoudelijk kunnen luisteren naar wat de collega te vertellen had. Misschien had ik dan nog iets geleerd i.p.v. dat ik mij aangevallen voel.”

Bekijk hier het interview met Byron Katie

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)

Receptenboek

  • *Dit is het welkomstkado voor de nieuwsbrief

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?