Een maand zonder wijn (en dus geen alcohol voor mij). Totaal 6 weken
Al een paar maanden leefde ik alsof ik vakantie had. Een beetje ‘la la’, paar dagen werken, de middagen op het terras. Het weekend ook lekker buiten met een wijntje en maar klagen dat ik moe was.
Een afspraak die ik met mezelf heb gemaakt in het verleden; maximaal 2 wijntjes op vrijdag e/o zaterdag, leek helemaal naar de achtergrond verdwenen te zijn.

De invloed van het reptielenbrein

Toen ik 17 september terug kwam van vakantie besloot ik dat ik moest minderen. Gewoon weer naar die 2-4 wijntjes in het weekend. Diezelfde avond (ja hoor, mijn reptielenbrein praatte het goed, want het was tenslotte vrijdag en ik had nog vakantie) is er nog een fles wijn in gegaan.
Zaterdag eerst met een vriendin een paar wijntjes. Daarna met mijn beste vriend en zo werd het zondag. De dag voordat mijn vakantie er op zat. De eerste dag die ik niet heb gedronken tot nu. Tot 31 oktober wat het nog moet gaan worden….

De excuses

Maandag, na mijn vakantie besloot ik, tijdens een gesprek met mijn coach, dat ik de hele maand oktober niet drink, vanaf nu.
Kaat, is dat realistisch? Nee, maar ik doe het toch. Het juiste moment is er nooit. En het helemaal niet doen is makkelijker dan een uitzondering maken. Want dan komt dat stemmetje weer…. Eentje kan toch wel. Nu is de fles toch open, dan maakt het ook niet meer uit. Zullen we hem leeg maken… En zo drink ik meer dan ik wil én vaker. Dus ik doe het niet!

Het reptielenbrein tackelen

Nu, we zijn een kleine maand verder. Merk ik dat mijn energie aan het terug komen is. Dat helemaal geen alcohol echt makkelijker is dan af en toe.
Zelf was ik jarig, ik had een lunch en een etentje. Dit was op een donderdag, dus kon mijn brein makkelijk hendelen want voor deze zomer dronk ik ook niet op donderdag. Mijn vriendin werd 40, op een woensdag. Dat was een wat grotere uitdaging. Maar het gesprek met mijn reptielenbrein verliep vrij soepel. Het was tenslotte woensdag en die bubbels, die zijn veel lekkerder als je daar gewoon een keer samen wat van drinkt. Op het moment dat je met een hele groep bent, geniet ik liever van het gezelschap en het moment, dan van het drankje.
Dan had ik tussendoor ook nog een luxe lunch bij Kaatje bij de sluis, een sterrenzaak. Normaal gesproken zou dat met een wijnarrangement zijn voor mij. Nu heb ik gewoon water (wel met bubbels, om er een feestje van te maken) gedronken. En ook dat was ok, het was gezellig, het eten was lekker en ik was de rest van de avond fit, net als de volgende dag.

Geen champagne?

De grootste uitdaging was het feest dat mijn ex-man gaf omdat hij 50 werd. Ik had gezorgd voor bubbels en ontving zijn gasten met een glaasje. Toen ik hoorde dat het echt lekkere wijn was, had ik even de neiging om een glaasje te nemen. En oh, wat was ik de dag erna blij dat ik op tijd naar huis was gegaan en lekker fit was.
Doordat ik veel fitter en energieker ben, merk ik ook dat ik weer zin krijg om voor mezelf te koken. Ik sta graag weer wat langer in de keuken om nóg beter voor mezelf te koken. Wist jij trouwens dat ik supertoffe recepten voor jou heb in mijn receptenboek?
Nog twee weken, nu ik weet dat ik zonder wijn kan dineren en verjaardagen kan vieren, moet dat toch ook zeker lukken met alle voordelen die ik nu al merk.

De voordelen

 1. Ik slaap beter
  In slaap vallen gaat makkelijker en ik slaap beter door.
 2. Mijn energie-level is vele malen hoger
  Mijn energie-cijfer gaf ik een 4 en nu al een dikke 7
 3. Ik voel mij sterk
  Omdat ik mij aan mijn afspraak houd
 4. Ik ben een beetje afgevallen
  Hier deed ik het niet voor, maar het is wel leuk meegenomen
 5. Het is rustig in mijn hoofd
  Geen discussie of ik wel of niet een wijntje neem, of ik een 2e neem of dat de fles leeg moet

Doe jij mee, een maand geen alcohol? In dit blog deel ik tips met je om van de wijn af te blijven.

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)

Receptenboek

 • *Dit is het welkomstkado voor de nieuwsbrief

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?