OH ik zie mezelf nog zitten, een jaar of 25, single en onregelmatig werken in de horeca.
20 kilo overgewicht en maar doen alsof het zo goed met mij ging. Jee, wat was ik ongelukkig. Eetbui na eetbui. Ik kon nog een beetje op gewicht blijven doordat ik minimaal 1 maaltijd verving door een maaltijd shake.
Wereldgerechten
Koken vond ik niets aan, laat staan het ook nog alleen opeten. En dan moest dat ook nog gezond. Ja, de wereldgerechten, dat was voor mij koken, veel vlees erbij, een klein beetje groenten, als dat er destijds al bij moest. En mijn maaltijd was compleet.
Helemaal trots zat ik dan op de bank te eten van mijn zelf gemaakte maaltijd. Niet in de gaten hebbende dat ook dat een kant-en-klaar-maaltijd is. Ik had toch gekookt. Nee, achteraf zie ik nu dat dat gewoon eten opwarmen was.
Experimenteren
Naarmate ik gezonder ging leven, meer ging lezen over gezondheid en koken. Mijn leven gezonder werd en ik beter in mijn vel kwam te zitten werd koken ook leuker. Ik maakte nog weleens een wereldgerecht maar dan met veel groente erbij en met minder vlees dan op de verpakking stond. Nu, jaren na deze ongezonde leefstijl heb ik ontdekt hoe leuk koken is. Heerlijk om een nieuw recept uit te proberen en te experimenteren met kruiden en specerijen.
Maar ook nu loop ik nog weleens tegen het probleem: ‘Wat zullen we vanavond eten?’ aan. Het blijft een leuke uitdaging.
Planning
Meestal maken we een planning voor een week, dan zie je wat je over de week eet en is het vaak ook gevarieerd.
Ik kook van verschillende websites en bijvoorbeeld de app van de supermarkt. Soms pak ik er een kookboek bij en haal ik daar inspiratie uit.
Leren koken
Maar wat mij momenteel het meest inspireert zijn de kookworkshops die ik met Marieke van Lets Cook geef. Ondertussen werken we al drie jaar samen en ik blijf er van leren. Zeker voor een ongeduldig type als ik is dit een aanrader. Deze gezonde kookworkshops zijn voor mensen die helemaal niets met koken hebben. Maar ook voor koks die meer inspiratie willen, meer kennis willen opdoen over producten, die willen leren snijden of meer willen leren over een bepaald onderwerp in de keuken.
Aankomende woensdag gaan we bijvoorbeeld aan de slag met restjes. Natuurlijk niet echt met restjes van gisteravond, maar jij mag aangeven wat jij vaak over hebt. Wat jij vaak weg moet gooien. Want dat is toch zonde? Meer informatie over de verschillende kookworkshops vind je hier.
Inspiratie voor deze week? Kijk eens hier.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023