Ken je dat? Je bent druk geweest, komt thuis en er is niets te eten in huis? Je belt of rijdt naar de dichtstbijzijnde snackbar, pizzeria of Chinees. Tijdens het bestellen besef je je eigenlijk al dat dit niet zo’n heel slim idee is. ‘Volgende keer moet ik het toch echt anders aanpakken’, bedenk je je.
Meal prepping
Wellicht kan meal prepping je hierbij helpen.Meal prepping is de hippe term voor je maaltijden voorbereiden. Je kookt van tevoren, zodat je in de drukke werkweek tijd bespaart en niet in de verleiding komt om de pizzalijn te bellen. Je kunt wat grotere hoeveelheden inkopen en hoeft minder weg te gooien. Je bespaart daardoor ook geld!
Je preppy maaltijden bewaar je in de koelkast of vriezer, zodat je altijd een voorraadje hebt. Mealprepping kun je doen op een rustig moment in de week, zoals de zondagmiddag of een vrije dag. Of kook meteen voor twee dagen. Gekookte aardappels over? Gooi ze niet weg, maar bak ze de volgende dag. Gebruik de groente die je over hebt voor een lekkere boerenomelet die je de volgende dag als ontbijt of lunch kunt gebruiken.
Ideeën
Ik heb wat ideetjes op een rijtje gezet die je helpen om te voorkomen dat je vanavond weer een diepvriespizza in de oven zet.
Ontbijt:
-Als je vers brood gehaald hebt beleg je deze met beleg wat ingevroren kan worden. Bijvoorbeeld ham, kaas, salami, notenpasta etc. Verpak deze per portie en haal je brood voordat je naar je werk rijdt uit de diepvries. Tegen de tijd dat jij gaat lunchen is je verse brood ontdooid.
-Bak pannenkoekjes die je invriest (voorbeelden vind je op www.natuurlijkbijkaat.nl/recepten)
Lunch:
– Kook wat eieren en bewaar ze in de koelkast, dat is lekker in een lunchsalade. Trouwens ook een gezond tussendoortje!
– Kook een flinke pan soep, bijvoorbeeld linzensoep of courgettesoep. Vries de soep in porties in.
Avondeten:
– Pasta, rijst, quinoa en couscous kun je uitstekend voor meerdere dagen bereiden. Je kunt een portie in de koelkast bewaren (twee dagen houdbaar) of porties invriezen. De ene dag eet je quinoa bijvoorbeeld als bijgerecht, de andere keer maak je er een salade van.
– Een stoofschotel is perfect voor meerdere dagen. Bijvoorbeeld een bolognesesaus of stoofvlees.
Plannen
Uiteraard is bij meal prepping ook planning belangrijk; bedenk van te voren wat je aankomende dagen (of week) wilt gaan eten. Wanneer ga je de boodschappen in huis halen en wanneer ga je je maaltijden voorbereiden. Zorg er daarnaast voor dat je goed afsluitbare bakjes in huis hebt, zodat je maaltijden ook lekker zijn als je ze uit de koelkast of vriezer haalt.
Share- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023
- Afvallen en kou - 2 oktober 2022
HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem