EFT Emotional Freedom Technique

Misschien heb je weleens gehoord van kloppen, tikken of tappen. Dan heb je gehoord over EFT, een simpele, effectieve techniek die ik regelmatig gebruik om emoties minder heftig te maken. (Hoofd-)pijn te verlichten of angsten weg te halen. Hier lees je meer over wat deze techniek inhoudt en waar ik het binnen mijn praktijk op toe pas.

Wat is EFT? (emotional freedom technique)

De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring in het energiesysteem van het lichaam. Dat is de grondgedachte van Emotional Freedom Techniques, afgekort tot EFT. Met EFT werk je aan het herstellen van die energiebalans door middel van tappen op bepaalde punten op je lichaam. Je brengt hoofd en hart (weer) met elkaar in verbinding.

Emotionele vrijheid

Wanneer er een heftige gebeurtenis plaatsvindt reageert je lichaam daarop met allerlei hormonen en signalen. Deze herinnering én de daarbij behorende energie wordt opgeslagen in je lichaam. Deze kan vervolgens de stroming van de energie blokkeren en tot klachten leiden. Zolang deze energieblokkade er zit, worden steeds opnieuw dezelfde stress-signalen geactiveerd bij iets wat herinnert aan de heftige gebeurtenis. Dit gebeurt onbewust.
Als je deze energie kunt herstellen, verdwijnen ook de klachten. EFT werkt vaak opmerkelijk snel en effectief. Er wordt momenteel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en dat ziet er veelbelovend uit!
EFT is volledig veilig, zonder negatieve bijwerkingen en te leren als zelfhulptechniek. Het schijnt -naar horen zeggen- effectiever en sneller te werken dan EMDR.

Waar wordt EFT voor gebruikt?

EFT wordt gebruikt voor alles wat een emotionele oorzaak heeft (of kan hebben), ook bij fysieke klachten. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden en reageren continu op elkaar. Als de energie in het lichaam geblokkeerd is, heeft dit zowel effect op het lichaam als op het denken. Lichamelijke klachten kunnen ook een uiting zijn van geblokkeerde energie en zijn daarom ook te behandelen met EFT.
Let er op: EFT is geen vervanging is voor medische hulp, medicatie of therapieën die door medische professionals worden geadviseerd. Het kan aanvullend worden ingezet en kan tot gevolg hebben dat medicatie uiteindelijk overbodig wordt. Dat overleg je altijd met een arts!
Enkele problemen die ik in mijn praktijk met behulp van EFT succesvol aanpak, zijn:

    • stoppen met roken / emotie-eten / andere slechte gewoontes en verslavingen
    • angsten, somberheid, depressie
    • burn-out klachten
    • hoofdpijnEmotional Freedom Technique
    • en nog veel meer anderen.

Er is niets speciaals nodig om EFT te kunnen beoefenen. Ik kan het bij jou doen, maar je kunt dit ook zelf toepassen. Dus met een online consult is het ook mogelijk om EFT toe te passen.
EFT werkt met kloppen, tikken of tappen op bepaalde punten op je (boven)lijf. Deze punten worden gezien als de eindpunten van de grote energiebanen in het lichaam. Het stimuleren van deze punten zorgt voor een kalmerende werking in je brein en je stress-systeem. Tegelijk met het kloppen benoem
je het probleem waar je last van hebt en hoe je het los laat. Daarnaast passen we een bepaalde ademhalingstechniek toe waardoor het loslaten van je klacht nog makkelijker zal gaan. Je zult merken dat je in veel gevallen al snel verlichting van je klachten merkt.

× Waar kan ik je mee helpen?