Tegenover mij zit ik vaak zelf. Mijn vroegere ik. Mijn vroegere ik die meestal tegenover mij zit is de binnenvetter. De vrouw die voor iedereen zorgt en altijd klaar staat voor anderen. En die haar eigen problemen en emoties bij zich houdt. Als ze zelf al in de gaten heeft dat ze emoties heeft.
Want stel je voor dat iemand echt ziet wie je bent? Wie is dat dan?
Durf jij je emoties te laten zien? Ik heb het vroeger nooit gedaan. Toen ik een jaar of 14 was ben ik van school gepest en heb ik een muur om mij heen gebouwd zodat niemand binnen kon komen.
Een muur opgebouwd van vet
Het gevolg: er kwam een letterlijke vetlaag om mij heen. Twintig kilo muur waar niemand doorheen kon komen. En dat werkte toen voor mij. Het heeft mij gered, het was natuurlijk makkelijker om mijn emoties weg te eten dan te voelen dat ik verdriet had van het pesten. En van dat niet alleen. Ik deed het ook toen mijn moeder ziek werd en toen ik een relatie kreeg die die niet gezond was. Het was fijner om naar de voorraadkast te lopen en een pak roze koeken leeg te eten of een hele bus pringles chips met chilisaus, dan voelen hoe verdrietig ik was. Ik at zodat ik mijn verdriet niet hoefde te voelen. Ik at tot ik aan de nok toe vol zat. Mijn emoties hield ik binnen, achter die muur.
De omslag van mijn afvalproces
Tijdens het ziek zijn van mama, die nu 11 jaar geleden na een ziekbed van 5 jaar is overleden, at ik ook om niet te hoeven voelen. Tijdens haar ziek zijn begon ik me langzamerhand te beseffen dat de leefstijl die ik had, (eten en mezelf blijven verstoppen) ervoor zou gaan zorgen dat ik misschien niet eens de leeftijd van mama, 57, zou halen. Dat besef was voldoende om te beslissen dat het anders moest. Dat ik moest gaan kiezen voor mezelf – in plaats van altijd klaarstaan voor anderen – , dat ik gezonder moest gaan leven en dat ik onderhand eens moest gaan praten om al die opgekropte emoties te laten gaan.
Hoe gaat het écht met je?
Kijk eens om je heen, zie jij vrouwen (vaak met overgewicht) die veel voor anderen zorgen en zichzelf niet belangrijk genoeg voelen? .
Vraag eens hoe het met haar gaat. Neem geen genoegen met ‘goed’. Vraag door, vraag haar waardoor het komt dat ze zich goed voelt. En voelt zij zich ook weleens minder goed? Hoe dat dan komt. Luister naar deze vrouw.
Ben je zelf misschien die vrouw? Zoek dan een fijne gesprekspartner. Kom uit je hoofd. Ga durven voelen.
Ik begrijp dat dat makkelijk gezegd is. Ga er maar aan staan. Maar het kan wel!
Ik vond een geweldige coach met wie ik mijn eetstoornis en het overeten onder controle heb gekregen. (Ik had inmiddels BED ontwikkeld: Binge Eating Disorder. Ik had dus eetbuien tot ik tot de nok toe vol zat. Misschien herken je ze wel. Weet dan: je bent echt niet de enige hoor!)
Daarna ben ik zelf gaan studeren en vrouwen zoals mijzelf gaan coachen, zodat zij – net als ik – uit de muur van vet kunnen breken en lekker in hun vel komen te zitten.
Is dat wat jij ook wil? Dan geef eens een belletje, kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.
Het resultaat
Ik voelde mij dus al snel stukken beter, wat ervoor zorgde dat ik automatisch beter voor mezelf ging zorgen. Want als je lekker in je vel zit, eet je geen reep chocola binnen een kwartier op. Dan heb je zin om naar buiten te gaan. Dan kom je letterlijk in beweging.
Wanneer kom jij in beweging? Ik stel voor dat jij mij deze week nog belt of mailt om een vrijblijvende afspraak te maken. Om gewoon eens te kijken of wij passen bij elkaar en ik jou kan helpen stoppen met verstoppen achter die laag die je hebt opgebouwd. We gaan ervoor zorgen dat je er stralend uit tevoorschijn komt.
Voor een afspraak mail je naar kathelijn@natuurlijkbijkaat.nl of bel je 06-19626961
- Vrouwen en testosteron? Heb je het nodig? - 23 oktober 2023
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023