Poeh, veel vrouwen die bij mij komen hebben regelmatig last van een blaasontsteking. Vaak zelfs al van jongs af aan. Ook andere ontstekingen komen dan sneller voor in hun lichaam. In dit blog leg ik uit wat je darmen hiermee te maken hebben en geef ik 3 tips om blaasontsteking te voorkomen.
Ontstekingen komen vanuit je darmen, blaasontsteking dus ook
Wist jij dat ontstekingen ontstaan vanuit de darmen? Op het moment dat je goed voor je darmen zorgt, dan zul je merken dat je ontstekingsgevoeligheid minder wordt..
Wist je trouwens dat ontstekingsgevoeligheid al kan ontstaan bij je geboorte? Heb jij snel last van ontstekingen? Dan is de kans groot dat je geen borstvoeding hebt gehad en/of met de keizersnede ter wereld bent gekomen. Dus, ben jij zwanger en heb je de mogelijkheid om borstvoeding te geven? Geef het alsjeblieft aan je baby, deze verdient een zo gezond mogelijke start.
Als je regelmatig een blaasontsteking hebt, is het van belang om goed voor je darmen te zorgen. Maar hoe doe je dat dan?
Hoe doe je dat nu, goed voor je darmen zorgen?
Eet vezelrijk (volkorenproducten en veel groenten) en drink voldoende water (1 liter per 30 kg lichaamsgewicht). Dan ben je al een heel eind. En nee, dit een dag toepassen helpt niet he.
Blaasontsteking voorkomen
Terug naar die blaasontsteking waar ik over begon. Zelf ben ik nu 41 en ik heb hier nog nooit last van gehad. Ik ben hier enorm dankbaar voor, want ik weet helaas van klanten hoe vervelend dit kan zijn.
Het voorkomen van een blaasontsteking is natuurlijk beter dan genezen. Hiervoor heb ik een paar simpele tips. Misschien zijn het inkoppertjes, maar … als je dan last hebt van die blaasontsteking, pas je ze dan wel consequent altijd toe?
Voor ik de tips geef, nog even dit.
De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij ons vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Ook op deze manier kun je dus zeggen dat de ontsteking vanuit de darmen komt. Als die via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en vervolgens gaat die ontsteken.
Tijdens de seks kunnen bacteriën door het bewegen gemakkelijker in de plasbuis terechtkomen. Een condoom maakt hierbij geen verschil. Sommige vrouwen hebben bij een nieuwe partner eerder last van een blaasontsteking. Dit kan zijn omdat je moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe lief. Uiteraard heb je in het begin van een relatie meer en heftigere seks, wat dus ook ervoor kan zorgen dat je die blaasontsteking vaker hebt.
3 tips om blaasontsteking te voorkomen
*Ga na de seks altijd plassen. Ja, ook als je net lekker tegen je lief aankruipt om in slaap te vallen.
Je wilt de darmbacteriën die in je plasbuis zijn gekomen tijdens het vrijen er meteen uit hebben namelijk.
*Gebruik een vaginaal douche. Een wat? Een vaginaal douche. Dat is een flesje met een sproeiertje er op. Je brengt het vaginaal in tijdens de eerste douchebeurt na het vrijen, en spuit het flesje leeg (vul deze alleen met water, niet met die vaginale zeepjes). Zo maak je jouw vagina weer schoon. (Zelf gebruik ik deze ook tijdens mijn menstruatie, omdat ik dat lekker schoon vind voelen.)
*Zorg voor een goede weerstand. Eet gezond en gevarieerd, beweeg, ga bijvoorbeeld dagelijks dat halfuurtje naar buiten. Kortom: zorg goed voor jezelf.
Dit waren de 3 tips. Om je alvast te helpen heb ik een vaginaal douche voor je klaargezet via mijn bol.com shop.Klik op de link en bestel m meteen!
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023