De meeste vrouwen met wie ik werk hebben BED. Dat is niet heel vreemd, deze eetstoornis heb ik zelf ook gehad en ik merk dat de herkenbaarheid maakt dat het fijn samenwerken is. Ik vond het tijd om op onderzoek uit te gaan en wat dingen op een rijtje te zetten voor je. Met daarbij mijn eigen openheid wat bij mij de oorzaken waren:

Binge-eetstoornis (BED) is een eetstoornis die nu wordt erkend als een officiële diagnose. Het treft zo’n 2% van de mensen wereldwijd en kan extra gezondheidsproblemen veroorzaken in verband met voeding, zoals een hoog cholesterolgehalte en diabetes.

Voedings- en eetstoornissen gaan niet alleen over voedsel, daarom worden ze erkend als psychiatrische stoornissen. Mensen ontwikkelen ze meestal als een manier om met een diepere kwestie of een andere psychische aandoening om te gaan, zoals angst of depressie. Eten om niet te hoeven voelen. Over eten heb je controle en je denkt geen invloed te hebben op je gevoelens. Besef dat dit wel is. Dat je daarin zeker dingen kunt veranderen.

Wat is een eetbuistoornis en wat zijn de symptomen?

Vrouwen met BED eten in korte tijd veel voedsel, zelfs als ze geen honger hebben. (Emotionele) Stress speelt vaak een rol en kan eetbuien veroorzaken. Tijdens de eetbui kan je een gevoel van loslaten of verlichting voelen, maar daarna gevoelens van schaamte of verlies van controle ervaren. Je voelt je nog ongelukkiger, en de volgende dag (soms zelfs al direct erna) vaak enorm schuldig.

Om BED te diagnosticeren, moeten drie of meer van de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • veel sneller eten dan normaal
 • eten tot ongemakkelijk vol
 • grote hoeveelheden eten zonder honger te hebben
 • alleen eten vanwege gevoelens van schaamte en schaamte
 • schuldgevoelens of afkeer van zichzelf
 • vanalles door elkaar eten

Vrouwen met BED ervaren vaak gevoelens van extreem ongeluk en verdriet over hun te veel eten, lichaamsvorm en gewicht. Zelf at ik vooral uit eenzaamheid, verdriet en pijn. Eten gaf troost.

Wat veroorzaakt eetaanvallen?

De oorzaken van BED worden niet door iedereen goed begrepen, maar zijn waarschijnlijk te wijten aan verschillende risicofactoren, waaronder:

 • Genetica. Mensen met BED kunnen een verhoogde gevoeligheid hebben voor dopamine, een chemische stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor gevoelens van beloning en plezier. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de aandoening is geërfd. Als je de familie van mijn vader kent, zie je dat het zeker erfelijk zou kunnen zijn.
 • Geslacht. BED komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de Verenigde Staten ervaart 3,6% van de vrouwen BED op enig moment in hun leven, vergeleken met 2,0% van de mannen. Dit kan te wijten zijn aan onderliggende biologische factoren. Tja, ik ben duidelijk een vrouw 😉
 • Veranderingen in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat mensen met BED veranderingen in de hersenstructuur kunnen hebben die resulteren in een verhoogde reactie op voedsel en minder zelfbeheersing. Dit heb ik nooit onderzocht.
 • Lichaamsgrootte. Bijna 50% van de mensen met BED heeft obesitas en 25-50% van de patiënten die een operatie voor gewichtsverlies zoeken, voldoen aan de criteria voor BED. Gewichtsproblemen kunnen zowel een oorzaak als een gevolg zijn van de aandoening. Check mijn voorfoto hierboven. Ik was 20 kg zwaarder dan dat ik nu ben.
 • Lichaamsbeeld. Mensen met BED hebben vaak een zeer negatief lichaamsbeeld. Lichaamsontevredenheid, dieet en overeten dragen bij aan de ontwikkeling van de aandoening. Wow, die onzekerheid herken ik zeker. Ik merk ook dat, nu ik mijn voeding (meestal) onder controle heb mijn zelfbeeld ook beter is. De kilo’s minder helpen daar natuurlijk ook bij en ik heb de controle over het eten ipv het eten de controle over mij.
 • (vr)Eetaanvallen. De getroffenen melden vaak een geschiedenis van eetaanvallen als het eerste symptoom van de aandoening. Dit omvat eetbuien in de kindertijd en de tienerjaren. Wow, stiekem chips en chocolade kopen en deze op mijn kamer opeten. 
 • Emotioneel trauma. Stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals misbruik, overlijden, scheiding van een familielid of een auto-ongeluk, zijn risicofactoren. Pesten door kinderen vanwege gewicht kan ook bijdragen. Tegenwoordig voor niemand vreemd volgens mij: mijn beste maatje (opa) overleed toen ik 16 was, ouders gescheiden op mijn 13e, gepest op mijn 13… het helpt allemaal niet mee.
 • Andere psychische aandoeningen. Bijna 80% van de mensen met BED heeft ten minste één andere psychische aandoening, zoals fobieën, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) , bipolaire stoornis, angst of middelenmisbruik. Ik ben mijzelf hier niet van bewust, denk jij er anders over, dan hoor ik graag 😉

Een eetbui kan worden veroorzaakt door stress, dieet, negatieve gevoelens met betrekking tot lichaamsgewicht of lichaamsvorm, de beschikbaarheid van voedsel of verveling.

(bron: healthline)

Sociaal
Latest posts by Kathelijn
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?