Michelle (Beautysalon for you) en ik geven jou 4 tips om beter te slapen. Niet alleen in de bizarre tijd waarin we mu leven, maar ook daarna weer.
Beter slapen in deze Corona periode.
Lig je veel wakker? Droom je anders als dat je voorheen deed? Of word je wakker met wallen onder je ogen? Dat kan te maken hebben met de situatie waar we ineens in zijn terecht gekomen. De een is misschien heel bewust van alles wat er gebeurt en een ander kijkt het misschien wel dag voor dag. Vergeet niet dat stress ook om de hoek kan komen kijken, maar wat doet stress met onze slaap?
We proberen nu zoveel mogelijk thuis te blijven en ook thuis te werken. Wat gebeurt hierdoor? Onze structuur en dagritme vallen weg. Dat kan zorgen voor kwalitatieve mindere slaap, terwijl we in deze stressvolle maar ook onzekere tijd dat juist nodig hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid. Vrouwen geven aan lang te woelen of moeilijk in slaap te komen, terwijl andere zich overdag juist moe en duf voelen.
Oude en nieuwe rituelen
Bewegen, verzorging en voldoende daglicht dragen bij aan een goede nachtrust, maar schieten er juist nu weleens bij in. Normaal krijg je op een bepaalt moment de drang om te gaan slapen, maar die verandert als je de hele dag binnen op je stoel hangt. Probeer eens een nieuw avondritueel. Waarin je jezelf ook eens lekker in de watten legt met ontspannende muziek op de achtergrond en bijvoorbeeld een fijne gezichtsmassage voor je gaat slapen.
Volgens de hersenstichting slapen we gemiddeld zeven uur en twaalf minuten per nacht en is 63 procent van de Nederlanders ontevreden over zijn eigen slaapkwaliteit. Maar hoeveel slaap iemand nodig heeft, verschilt per persoon en zegt nog niets over de kwaliteit. Niet alleen door de verwoeste biologische klok, maar ook door stress, zoals over zieke familieleden of over je baan. Die stress dreigt onbewust door te sudderen in de slaap, een extra factor die kan zorgen voor heftige dromen en een verstoorde slaapkwaliteit. Juist de kwaliteit van slapen staat onder druk.
En die kwaliteit kunnen wij je weer geven. Neem eens contact op met een van ons om te kijken waar we je bij kunnen helpen om een goed en fijne nachtrust te hebben. Maar hier alvast wat tips wat je zelf kan proberen!
Vier tips voor een betere nachtrust:
1. Schrijf stress uit je hoofd
Probeer om zo veel mogelijk van die ellende al vroeg in de avond te overdenken. Sta een kwartier heel actief stil bij wat je allemaal meemaakt en schrijf het op, daarna is het makkelijker los te laten, en neem je de onrust ’s nachts niet mee.
Slaaponderzoeker Van Someren van het Nederlandse Herseninstituut weet nog niet precies wat de gevolgen van het thuisleven en de stress op de slaapkwaliteit zijn, omdat we nog nooit zoiets hebben meegemaakt, zegt hij. “Maar ik vrees dat vooral de mensen met een aanleg om licht te slapen het weleens goed voor de kiezen kunnen krijgen.”
2. Vocht afvoeren
Een extra kussen tijdens het slapen. Wallen onder de ogen worden vaak veroorzaakt door vochtophoping. Dat zou kunnen wijzen op minder goed functionerende nieren, aan de andere kant is je slaaphouding ook bepalend voor de ophoping van vocht onder je ogen. Leg een extra kussen onder je hoofd om zo de afvoer van vocht te stimuleren. Een ander bijkomend voordeel is dat je stukken relaxter ligt te slapen.
3. Ga naar buiten
Ga overdag het licht opzoeken, ‘doe’ vitamine D op. Ga naar buiten of ga bij het raam achter je laptop zitten! Om de biologische klok te laten functioneren heb je ’s ochtends licht nodig en ’s avonds juist niet.
4. Blauw licht filter
Zet op je beeldschermen het blauw-licht filter aan. Dit geeft je ogen de nodige rust. Maar gebruik overdag ook een zon-verzorging en blauw-licht filter product. Zodat dit verder geen invloeden heeft op je huid.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023