Ik moet zo vaak plassen sinds ik meer water drink!
Ja, logisch natuurlijk hé, als je niets drinkt komt er ook niets uit. Maar dan worden je voedingsstoffen ook niet goed opgenomen door je lichaam. Water is het transportmiddel naar en van je cellen.
Hoe vaak plas jij gemiddeld en wat is eigenlijk normaal? Ik deel vandaag 3 tips als je vindt dat je te veel moet plassen.
Genoeg drinken leidt tot een normaal aantal keer plassen.
Het is voor mijn volgers wel bekend, het ‘gemiddelde’ lichaam heeft per dag ruim 2 liter vocht nodig. Lees hier waarom. Bij deze hoeveelheid is het normaal om zes tot acht keer per dag te plassen. Wanneer je meer drinkt, bijvoorbeeld een hele pot thee, zal je merken dat je ook vaker naar de wc gaat. Dit werkt ook andersom zo: wanneer je weinig drinkt zal je ook minder vaak aandrang hebben. Merk ook op, dat als je in een keer een grote hoeveelheid drinkt dit vaak ook in een keer plassen eruit gaat. Kleine slokjes, kleine plasjes, grote glazen, grote plasjes. 😉

Wat zegt de kleur van de urine?

Of je genoeg vocht binnen krijgt, is te zien aan de kleur van de urine. Wanneer de urine een donkergele kleur heeft betekent dit dat je te weinig drinkt, je ziet dit vaak ’s morgens je hebt dan uren niet gedronken en dan heb je donkere urine. Wanneer de urine heel lichtgeel is betekent dit dat je genoeg vocht binnen krijgt. De kleur van de urine kan soms een handige reminder zijn dat je wat meer of juist minder water moet drinken.

Te vaak plassen, de mogelijke oorzaak

Te veel drinken

Dit spreekt natuurlijk voor zich maar dit is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig plassen. Dit wordt ook wel polyurie genoemd. Wanneer de urine bijna helder is, betekent dit dat je te veel drinkt. Als je het vervelend vindt dat je zo vaak plast, kan je het beste even wat minder drinken dan je misschien gewend bent. Hanteer wel 1.5 liter vocht per dag als minimum.

Te weinig beweging

Misschien zit je wel de hele dag achter een computer te werken of heb je een ander zittend beroep. Kortom: je beweegt amper en dus te weinig. Vooral vrouwen die wat ouder zijn, hebben minder sterke spieren in het bekken. Dit zorgt er voor dat je vaker plast of de aandrang voelt. De bekkenbodemspieren kun je gemakkelijk trainen door ze aan te spannen wanneer je bijvoorbeeld op de bank of achter de laptop zit. Hierdoor zul je ook minder vaak naar de wc gaan. Ook is er bekkenbodemfysiotherapie. Deze therapie helpt om de bekkenbodemspieren sterker te maken en gaat urine-incontinentie tegen.

Koffie en thee

Wanneer je veel koffie of thee drinkt, moet je vaker plassen. Dit komt omdat cafeïne je blaas irriteert. De cafeïne zorgt namelijk voor meer afvalstoffen in je urine die je blaas graag wil lozen. Ook vermindert cafeïne de productie van vasopressine. Dit is een hormoon dat jouw nieren laat weten dat er meer water naar het lichaam toe moet, in plaats van het meteen naar de blaas te sturen. Een verminderde aanmaak ervan zorgt dus dat er meer vloeistoffen naar de blaas worden afgevoerd.

Medicijnen

Ook verschillende medicijnen kunnen er voor zorgen dat je vaker gaat plassen. Dit zijn vooral geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, astma en angstklachten. Deze medicijnen laten de nieren sneller en meer urine produceren. Ga hiermee naar je huisarts of specialist als het je hindert. Soms is het mogelijk te switchen naar medicatie met minder bijwerkingen. Overleg dit altijd met je arts en stop nooit op eigen houtje met dit soort medicatie.

Urineweginfectie

Blaasontsteking is een veel voorkomende infectie bij vooral vrouwen. En het is enorm vervelend: je moet om de haverklap plassen en wanneer je dan op de wc zit, komt er vrijwel niks uit. Dit komt omdat de blaas geïnfecteerd is door bacteriën. De blaas zwelt op en kan hierdoor niet zoveel urine vasthouden. Bij een urineweginfectie kun je eerst een week veel water drinken, soms gaat het dan vanzelf over. Houdt het toch aan? Te lang doorlopen met een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking en dan ben je nog veel verder van huis. Bezoek daarom altijd je arts als een blaasontsteking langer dan een week aanhoudt of regelmatig terugkomt.

Nierstenen

Door verschillende mineralen en zouten kunnen er kleine stenen in je nier vormen. Hierbij zijn de symptomen hetzelfde als een blaasontsteking: vaak moeten plassen maar kleine hoeveelheden. Nierstenen kunnen ook rillingen, koorts en pijn in de zij en rug veroorzaken. Soms plas je nierstenen vanzelf uit maar wanneer de klachten aanhouden is een bezoekje aan de dokter wel aan te raden.

Veel stress

Stress is natuurlijk nergens goed voor maar ook zeker niet voor het aantal wc bezoeken. Door de stress spannen de spieren zich aan, dit zorgt voor meer druk op de blaas en dit geeft het gevoel dat je moet plassen. Probeer de stress te verminderen door de oorzaak ervan te achterhalen en deze aan te pakken en je zult merken dat je minder vaak moet plassen.

Diabetes

Deze aandoening zorgt er voor dat je suikergehalte, ook wel glucose genoemd, in het bloed te hoog is. Dit zorgt ervoor dat de nieren dit niet kunnen verwerken en dat de glucose in de urine terecht komt. De glucose trekt water mee waardoor er veel urine aangemaakt wordt door de nieren. Neem contact op met de huisarts wanneer je ineens vaker plast en je ook nog eens heel veel dorst hebt.

Zwanger

Wanneer je zwanger bent, moet je vaker plassen dan normaal. Dit komt door de toename van het hormoon HCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer bloed wordt vervoerd naar de nieren. Ook de hoeveelheid bloed in het lichaam stijgt waardoor de nieren weer extra vocht moeten verwerken. De baarmoeder en de blaas zitten natuurlijk dicht bij elkaar, wat er ook voor zorgt dat de baarmoeder bij zwangerschap tegen de blaas aandrukt. Zo kan de blaas dus minder urine vasthouden en moet je vaker plassen.

Drie tips bij te vaak plassen

  1. Minder drinken
    Zoals eerder vermeld, probeer minder te drinken dan normaal. Maar houd je wel aan 1,5 tot 2 liter per dag.
  2. Geen cafeïne
    Drink minder cafeïne. Dit zit ook in sommige frisdranken, zoals cola. Kan je toch niet zonder dat ene bakje koffie of thee? Probeer dan eens cafeïnevrije soorten.
  3. Vezelrijke producten eten
    Naast voldoende vocht is ook vezelrijke voeding belangrijk voor een goede spijsvertering en werking van nieren en blaas. Voedsel dat veel vezels bevat, neemt het vocht in je lichaam op waardoor de blaas minder vol zal raken. Vezelrijke producten zijn onder andere volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groente, fruit en peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Ook noten bevatten veel vezels.

Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren!
Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:48+02:00
Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren! Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:32+02:00
Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen,
omdat ik altijd strenge diëten ben gewend.
Het kan dus toch :)
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:42+02:00
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen, omdat ik altijd strenge diëten ben gewend. Het kan dus toch :)
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad.
Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:25+02:00
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad. Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:20+02:00
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:19:49+02:00
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:39+02:00
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:54+02:00
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf,
het anders en op een gezonde manier denken over voeding.
Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:57+02:00
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf, het anders en op een gezonde manier denken over voeding. Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:17+02:00
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen.
Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug.
Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:06+02:00
Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen. Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug. Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
5
11
Natuurlijk! Bij Kaat
Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?