Uiteraard weet jij al dat licht belangrijk is. Zonlicht, heerlijk. Je merkt het in de lente altijd, als de zon hoger aan de hemel gaat staan. De zon wordt feller en is meer aanwezig. Het doet wat met je humeur. Je gaat er beter van in je vel zitten, je krijgt weer meer zin om dingen te ondernemen, naar buiten te gaan. Weg is je winterdipje omdat je meer serotonine (geluk hormoon) aanmaakt. En je hebt geen last van Blue Mondays. Ik geef je drie tips om meer licht, en dus gezondheid (ik ga het je uitleggen), tot je te nemen.

Zonlicht voor je gezondheid

Het nieuwe jaar ben jij vast en zeker – net als vele anderen – begonnen met goede voornemens, sporten, gezond eten en op tijd naar bed te gaan. Heb jij er ook aan gedacht om (zon-)licht op je lijstje te zetten. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat er vitamine D in de huid aangemaakt wordt. Hoe ouder je wordt, hoe minder we dit zelf aanmaken. Je kunt een klein beetje Vitamine D uit voeding halen, denk aan vette vis, garnalen, eieren en volle zuivel. Maar dat is hooguit 5%. De rest moeten we echt halen uit (zon-)licht.

Vitamine D tekort

Helaas wordt de zon tegenwoordig in verband gebracht met huidkanker, maar wist jij dat het risico om te sterven aan kanker door een vitamine D tekort ongeveer 15x groter is dan om te sterven aan huidkanker veroorzaakt door zonlicht?
Nu je weet dat vitamine D aangemaakt wordt in je huid, wil je natuurlijk ook weten waarom je vitamine D dan nodig hebt.

Waarom vitamine D?

  • Vitamine D voorkomt botontkalking
  • Zorgt voor opbouw van botten en tanden omdat het zorgt voor de opname van calcium en magnesium
  • Het stimuleert en reguleert het immuunsysteem ter voorkoming van auto-immuunziekten
  • Ondersteunt stofwisseling van koolhydraten en vetten
  • Vitamine D voor positieve stemmingen en welbevinden (denk aan dat heerlijke lente-gevoel)Dat lente-gevoel wil je nu toch al? Ik wel in ieder geval. Maar hoe zorg je er nu voor dat je in deze periode van het jaar, nu de dagen kort zijn, voldoende vitamine D tot je neemt? Enne, uit een potje kan ook als deze tips echt niet in jouw leven passen. Ik adviseer deze.

3 tips voor meer energie met behulp van licht

1. Ga lunch-wandelen, mimimaal een half uur. Zonder handschoenen en zonder zonnebril op. Zorg ervoor dat de zon tot je huid en ogen komt.
2. Zorg ervoor dat jouw (thuis)werkplek voor het raam is zodat je daglicht tot je neemt tijdens je werkdag.

Er bestaan hele mooie technieken die de cyclus van het daglicht buiten nabootsen zodat je ook binnen het positieve effect van licht kan ervaren. Heel belangrijk want op het moment dat je te weinig (dag-) licht krijgt zal je ook merken dat je minder actief bent, slechter slaapt, je gevoeliger bent voor suiker en misschien wel symptomen hebt van bijnieruitputting of burn-out. Wees hier alert op en ga naar buiten.

3. Koop een wake-up light. Een wake-up light bootst de zonsopgang na voordat je wekker gaat. Moet jouw wekker om 7 uur gaan, dan geeft deze vanaf half 7 steeds wat meer licht zodat je slaapkamer om 7 uur goed verlicht is en jij een stuk vrolijker je bed uit stapt.

Nog geen wake-up light? Hier kun je hem bestellen;


Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?