Het paas ontbijt op school! Van een van mijn klanten kreeg ik deze foto op goede vrijdag toegestuurd. En meteen haar zorgen (ik denk terecht) erbij. Suiker werkt verslavend. Zelf heb je misschien ook al weleens gemerkt dat als je met iets zoets ontbijt, je de rest van de dag veel meer behoefte hebt aan zoet dan wanneer je een hartig ontbijt neemt. Deze klant van mij neemt niet alleen haar eigen gezondheid serieus, gelukkig die ook van haar kinderen. Hopelijk kunnen we jou hier mee inspireren. Mariëlle spreekt haar zorgen uit. Ik ben benieuwd hoe jij hier mee omgaat. Laat je een reactie achter?
Zorgen van een klant
We willen allemaal gezond zijn. Sporten, gezond eten, denken aan de vitamines en mineralen. Geregeld tijd voor jezelf inplannen met vrienden en voldoende ontspanning. Maar hoe zit het met onze kinderen? Krijgen zij ook de beste voeding? Mogen zij ook sporten? Denken we ook bij hen aan de vitamines?
Veel van onze kinderen mogen in het weekend later naar bed, Niet dat ze dan ook maar een minuut langer uitslapen, maar gewoon omdat het weekend is. Toch heeft een kind iedere nacht een x aantal uren slaap nodig om te kunnen herstellen en goed te kunnen groeien.
Traktatie op school
Veel van onze kinderen krijgen traktaties op school. Ik kan in ons geval zeggen dat er soms in een week de hoeveelheid voor een halfjaar mee naar huis genomen wordt. Waarom kiezen we bij feestjes voor suiker en chips? En vooral: waarom in deze enorme hoeveelheden? Hoe kan het dat we zelf weten dat we onze suikerinname moeten minderen en dat chips niet echt heel goed voor je zijn, maar dat we dit niet nu al toepassen bij de kinderen?
Veel van onze kinderen mogen nu niet heel vaak afspreken met vriendjes. Op zich niets mis mee, maar wat als je zelf beperkt wordt in je sociale contacten. Ja, kinderen moeten leren dat niet altijd alles kan, maar misschien moeten we ook een kritisch zijn op onszelf hierin.
Vitamine D
Krijgen kinderen wel echt alle vitamines binnen door hun voeding? En zijn ze wel écht genoeg uren buiten voor een dagelijkse portie vitamine D? De voeding is niet meer zo volgepakt met vitamines en mineralen als vroeger. Kleine kinderen krijgen dagelijks vitamine d als supplement. Maar echt tot ze 4 jaar zijn of stoppen we gewoon als ze baby-af zijn? Ik las pas dat kinderen eigenlijk 6 uur per dag buiten zouden moeten zijn! Nou ik kan in alle eerlijkheid vertellen dat die van mij dat regelmatig niet redden.
Hoe kan het zo zijn, dat wij volwassenen, er na 30, 40, 50 jaar achter komen dat een aantal zaken niet en wel goed voor ons zijn? Dat we het roer omgooien met de beste en vaak ook dure coaches, specialisten en deskundigen maar we deze wijsheden niet doorgeven aan onze kinderen?
Ik begrijp daar echt helemaal niets van. En begrijp me niet verkeerd. Mijn kids krijgen heus wel eens een chocolaatje, of een schaaltje chips. Maar ze weten ook dat er tijden op de dag zijn dat ze alleen uit de groente- en fruitlade mogen kiezen. Ook wij eten wel eens frikandellen en pannenkoeken. En ik ben er heel bewust van wat ik in de lijfjes van mijn kinderen stop.
Diëten
Na jaren en jaren gevochten te hebben met alle soorten diëten, lichamelijke klachten en schaamte, heb ik het roer voor mijn kinderen omgegooid op de dag dat ze zijn geboren. Voor mezelf ook, maar na 5 jaar pas rigoureus. Goed voor jezelf zorgen. Bewuste keuzes maken. Dat zijn een paar van de belangrijkste lessen die mijn kinderen mee krijgen. Daar hoort ook af en toe een snoepje of een vette hap bij.
Het is niet de bedoeling om iemand aan te vallen. Maar wel om bewustwording te creëren. Onze kinderen zijn de toekomst. Als we eerlijk zijn willen we een gezonde toekomst. Helaas is dat niet altijd te voorspellen of te voorkomen. Je hebt het niet allemaal in de hand, maar alle kleine beetjes kunnen wel helpen. Ik zou het mezelf nooit vergeven als mijn kind op haar 30e met dezelfde klachten rond zou lopen als ik, omdat ik alle wijsheden alleen voor mezelf hield. Als het nu toch zo is, dan is dat zo, maar dan weet ik ook dat ik er alles aan gedaan heb om ze een goede basis te leren.
Liefs Mariëlle
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023