Ik coach voornamelijk vrouwen naar een blijvend gezond gewicht op het gebied van hormonen, voeding, leefstijl en mindset. De meeste van deze vrouwen hebben kinderen en sommige vrouwen maken zich zorgen over het gewicht van hun kind. Hoe moet je daar mee om gaan?

IK GEEF JE 7 TIPS om je kind gezond af te laten vallen

Deze 7 tips helpen jou om je kind op een gezonde manier te laten afvallen als dat nodig is, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt:

1. Haal geen frisdrank, chips en koekjes meer in huis

Dit lijkt misschien een inkoppertje, en dat is het ook. Maar let maar eens op hoe lastig het is geen frisdrank, chips en koekjes te kopen. We zijn er zo aan gewend om dit in huis te halen en het onszelf en de kinderen voor te schotelen. Je vindt dat ze ook weleens wat lekker ‘verdienen’
Deze bewerkte voedingsmiddelen zitten echter vaak boordevol suiker en andere stoffen waarvan je eigenlijk liever niet hebt dat je kind ze binnenkrijgt. Ze bevorderen gewichtstoename en zorgen ervoor dat jullie de drang houden naar suikers.
De beste manier om je kind te helpen afvallen, is deze voedingsmiddelen gewoon niet meer in huis te halen. Dit kan even wennen zijn, en het zal zeker wat gezeur veroorzaken, maar dat is natuurlijk zo voorbij als je ze vervangt door heerlijke gezonde alternatieven. Dat kost je misschien iets meer tijd, maar het geeft je kind z’n gezondheid terug en daar zal het je voor
eeuwig dankbaar voor zijn.
Tip :Maak zelfgemaakte groentechips, lekkere en gezonde ontbijtkoek en je eigen limonade van water met munt, citroen of aardbeien erin. Zo genieten jullie nog steeds van lekker eten, maar zonder nadelige gevolgen voor het gewicht.
Natuurlijk kun je op feestdagen en verjaardagen wel chips, koekjes en ander lekkers in huis halen. Een dagje wat minder gezond eten heeft immers niet direct invloed op het gewicht van je kind. Zorg ervoor dat deze etenswaren na het feest zo snel mogelijk weer uit huis verdwijnen en koop ze pas weer bij de volgende gelegenheid. Zo blijft het iets speciaals!

2. Onderzoek je eigen eetgewoonten

Kijk brutaal eerlijk naar je eigen eetgewoonten. Eet jij regelmatig te veel? Of ongezonder dan je zou willen? Eet je uit emotie of omdat je verdrietig bent? Of wellicht omdat je blij bent en jezelf wilt belonen?
Het is heel interessant om dit eens goed te onderzoeken. Want dit komt voort uit wat jij van je ouders hebt meegekregen. Misschien kun je je zelfs nog herinneren op welke momenten jij lekkers kreeg. Na het sporten een ijsje als beloning? Als je verdriet had, kreeg je een snoepje? Kijk eens naar jezelf nu: heb je deze patronen overgenomen of niet? En heb je ze doorgegeven?
Tip: Leer je kind dat eten vooral iets functioneels is. Iets wat je lichaam nodig heeft om te groeien en om het gezond te houden. Natuurlijk mag het ook lekker smaken, maar geef het niet aan je kind om een andere reden dan dat het gewoon nodig is. Geef zelf het goede voorbeeld. Later zal je kind je hier enorm dankbaar voor zijn.

3. Kook iedere avond

Iedere avond koken kan heftig klinken, zeker als je veel werkt. Toch is het heel belangrijk dat je dit doet, als je je kind gezonde eetgewoonten aan wilt leren. Door zelf te koken, heb je invloed op wat je kind aan voedingsstoffen binnenkrijgt en bovendien kun
je zelf de grootte van de porties bepalen.
Tip: Gebruik verse groenten, vlees en vis van goede kwaliteit en maak met pure ingrediënten heerlijke maaltijden. Varieer zoveel mogelijk. Heb je ’s avonds weinig tijd om te koken? Denk dan aan een snelle ovenschotel, soep of salade. Of maak een extra portie in het weekend, zodat je er doordeweeks nog een keer van kunt eten. Een grote pan gezonde stamppot maken en er twee dagen achter elkaar van eten is ook ideaal.

4. Laat je kind zijn bord niet leegeten

Ja, je leest het goed. Als je kind zegt dat hij genoeg heeft, dwing hem dan niet om alles op te eten. Kinderen kunnen (nog) heel goed naar hun lichaam –verzadigingsgevoel- luisteren. Laat hen dit gevoel houden.
Zo krijgt hij in de gaten wanneer hij echt honger heeft en wanneer niet. Daarbij heeft het een heel positief effect op het gewicht.
Tip: Natuurlijk is het niet de bedoeling om daarna weer snel naar snacks te grijpen of om een extra toetje vragen. Wees op zulke momenten consequent en zeg dat hij nog wat van de maaltijd kan eten of pas weer eet tijdens de volgende maaltijd.

5. Laat je kinderen meehelpen

Waarschijnlijk heb je al het nodige geprobeerd om je kind aan de groenten te krijgen, want dat is niet altijd makkelijk. Een manier die meestal goed werkt, is om je kinderen mee te laten helpen in de keuken. Laat ze (als ze oud genoeg zijn) in de pan roeren of de groenten wassen en snijden. Mijn nichtjes hielpen al voordat ze 2 waren!
Tip: Als ze zeuren dat ze het niet lekker vinden, kun je ze er aan tafel aan herinneren dat ze het gerecht zelf hebben klaargemaakt. Grote kans dat ze het eten ineens meer weten te waarderen. Introduceer je een nieuwe groente, zoals zoete aardappel of snijbiet? Kijk er dan niet van op als je kind het niet meteen lust. Geef de groente gewoon nog een paar keer en geef je kind zo de tijd om aan iets nieuws te wennen. Het duurt ongeveer 10 keer totdat zij (maar ook jij) aan een smaak gewend zijn. Pas dan kun je echt zeggen of je iets wel of niet lust. En…iedere 7 jaar verandert je smaak. Iets wat jij als kind niet lustte vind je nu misschien wel heel erg lekker. Blijf proberen.

6. Eet niet in de avond

Het is niet nodig om voor het slapen gaan nog een glas frisdrank en een koekje met suikers te eten. Daar heeft je kind niets aan. Het heeft enkel een slechte invloed op het lichaam en de kwaliteit van de slaap.
Tip: Leer je kind dat snacken in de avond niet nodig is of geef ze bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt, wat ongebrande noten of een gekookt eitje als ze te vroeg wakker worden omdat ze trek hebben.

7. Praat met je kind

Overgewicht hebben is niet leuk, zeker niet als je een kind bent. Praat erover met je kind en werk samen aan een betere gezondheid. Stel vragen:
• Hoe voel je je in lijf?
• Hoe zie je jezelf?
• Wat denk je dat je zal helpen om af te vallen?
• Wat zou je daarvoor willen doen?
• Waarom denk je dat dat belangrijk is?
Praat, luister, knuffel en leer je kind dat hij helemaal goed is zoals hij is, ook met overgewicht. Stel samen een plannetje op, maak het laagdrempelig en leuk zodat jullie er samen plezier aan beleven om gezonder te worden!

BONUSTIP:

GEEF ZELF HET GOEDE VOORBEELD

Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:32+02:00
Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf,
het anders en op een gezonde manier denken over voeding.
Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:57+02:00
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf, het anders en op een gezonde manier denken over voeding. Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:17+02:00
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren!
Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:48+02:00
Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren! Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad.
Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:25+02:00
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad. Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:54+02:00
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen,
omdat ik altijd strenge diëten ben gewend.
Het kan dus toch 🙂
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:42+02:00
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen, omdat ik altijd strenge diëten ben gewend. Het kan dus toch 🙂
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:20+02:00
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:39+02:00
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:19:49+02:00
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen.
Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug.
Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:06+02:00
Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen. Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug. Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
5
11
Natuurlijk! Bij Kaat
Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?