Recepten
- 125 gram dadels (minimaal 4 uur geweekt in water),
- 100 gram ontgeurde kokosolie (gesmolten),
- 1 eigeel,
- 200 gram volkoren speltbloem,
- 2 tl wijnsteenbakpoeder,
- 2 el koekkruiden,
- 1/2 tl vanille essence,
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Pureer de dadels met de gesmolten kokosolie.
- Doe het mengsel in een kom.
- Meng de overige ingrediënten er goed doorheen.
- Zet het eventjes in de koelkast om af te koelen en iets harder te worden.
- Bekleed ondertussen een ovenschaal met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Rol balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat.
- Zet ze 20-25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
- Zien ze er nog wat bleekjes uit? Doe ze dan een paar minuutjes langer in de oven.
- Passen niet alle pepernoten in je oven? Herhaal het proces dan tot het deeg op is…
Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Let op dat je je tong niet verbrandt.
Humus
Humus is kikkererwtenpuree, heerlijk op een boterham, cracker of stokbroodje. Maar ook om je groente in te dippen. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee.
Je kunt het kant-en-klaar kopen in de supermarkt maar zelf maken is veel leuker. Moeilijk? Integendeel. Snel? Ja. Lekker? Hell Yeah!
Benodigdheden:
- 225 gram kikkererwten ( Ik wel ze zelf. Een blikje of potje kan, dan even afspoelen voor gebruik)
- 2 eetlepels tahin (sesampasta, supermarkt)
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- sap van 1 citroen
- olijfolie
- 1 theelepel komijnpoeder
- paprikapoeder
- peper en zout
Bereidingswijze
- kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom
- Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe
- 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toevoegen
- Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat
- Schep het geheel in een kommetje en maak de hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder
Een pittige variant?
- Voeg twee theelepels paprikapoeder en een theelepel chilivlokken toe aan het mengsel.Wat olijfolie en paprikapoeder er overheen en dippen maar. Lekker met turks brood of zuurdesem!
Paaseitjes
- 100 gram kokosolie
- 50 gram cacaopoeder
- Sap van 1 sinaasappel
- 4 eetlepels amandelmeel
Bereidingswijze:
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Roer de cacao en het amandelmeel erdoorheen.
- Voeg het verse sap door het mengsel.
- Laat dit ongeveer 2 uur opstijven.
- Roer daarna goed en maak er balletjes van.
- Deze kun je nog wat langer op laten stijven.
Je kunt voor wat variatie bijvoorbeeld rozijnen en/of stukjes gedroogde abrikoos toevoegen. Ook wat gehakte noten erdoor zijn lekker. Je kunt de balletjes als finishing touch nog door de kokossnippers, amandelschaafsel of bijvoorbeeld sesamzaadjes rollen.
Suikervrije appelflappen (2 personen)
- 2 plakjes (veganistisch) bladerdeeg (biowinkel)
- 1 zoete appel
- handje rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1 el honing
- 1 eigeel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Rasp de appel of snijd in kleine stukjes (kan eventueel met schil hoor)
- Meng de appel, rozijnen, kaneel en honing in een kom.
- Leg het mengsel op het bladerdeegplakje en vouw deze in een driehoek dicht.
- Druk de zijkanten goed dicht.
- Herhaal dit voor de andere appelflap.
- Bestrijk de bovenkant met het eigeel.
- Leg de appelflappen 25 minuten in de oven.
- Even goed laten afkoelen en eet smakelijk!
Paëlla
- Bereid 150 gram zilvervlies- of volkorenrijst volgens de instructies op de verpakking
- Snijd 100 gram kipfilet in stukjes
- Snijd 1 ui, 1 paprika en 1 courgette in stukjes en hak 1 teen knoflook fijn
- Verhit de olijfolie in een pan
- Bak eerst de kip, ui en knoflook zo’n 5-7 minuten
- Voeg 100 gram gepelde garnalen, paprika, courgette en 150 gram (diepvries-) doperwten toe en bak deze 5 minuten mee (en eventueel een scheutje water)
- Voeg de 1 tl kurkuma, 1 tl oregano, ½ tl foelie, snufje komijn, snufje koriander en een snufje kaneel toe (naar smaak peper en zout) en laat het nog zachtjes pruttelen voor ongeveer 5 minuten
- Serveer de saus met de rijst
Kaneelkoek
- 125 gram ontgeurde kokosolie
- 2 eieren
- 200 gram volkorenmeel
- 100 gram oerzoet of palmsuiker
- 1 tl kaneel
- 1,5 tl (wijnsteenzuur) bakpoeder
- 1/3 tl stevia
- 100 gram gemengde ongezouten, ongebakken noten (grof gehakt)
- 1 el honing
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier
- Smelt de kokosolie in een steelpannetje en laat deze een beetje afkoelen
- Meng dan de eieren er doorheen
- Meng alle droge ingrediënten goed in een kom
- Meng daar dan de olie, eieren en honing goed doorheen.
- Doe het beslag in de vorm en zet het 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Smoothie (p.p.)
Deze smoothie is een enorme boost voor het immuunsysteem en draagt zelfs goed bij aan afvallen op een gezonde manier!Ook enorm goed voor sporters, boordevol waardevolle antioxidanten en aminozuren!
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels goji bessen
- 2 flinke theelepels lijnzaad (heel)
- 1 theelepel rauwe cacaopoeder
- klein theelepeltje kokosolie
- 1 schijfje citroen
- 200 gram diepvries bosvruchten
- klein laagje water
Blenderen, in een mooi groot glas met een rietje genieten
Een ‘gezond’ oliebollen recept voor oudjaarsdag…
Dit recept voor oliebollen is vrij van geraffineerde suikers, zuivel, tarwe en ei.
Dit heb je nodig (voor ongeveer 6-8 stuks)
- 175 ml amandelmelk
- 100 ml bier* of nog 100 ml extra amandelmelk
- 250 g volkoren speltmeel
- 15 gram verse gist
- 1 tl honing
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
- 1 appel
- 1 tl citroensap
Eventueel voor krentenbollen: 50-75 gram rozijnen!
*het bier is typerend voor de oliebollensmaak, maar je kunt het ook vervangen met extra amandelmelk (of rijstmelk)!
Bereidingswijze:
- Schil de appel en snijd het in kleine blokjes.
- Meng in een kom de speltmeel, kaneel, zout.
- Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen.
- Haal de amandelmelk van het vuur zodra de honing gemengd is, het mag niet koken of tegen de kook aan zijn, het mag gewoon een beetje warm zijn.
- Meng het bier en de citroensap er ook doorheen.
- Verbrokkel de gist en doe het bij het meel.
- Neem een deel van het amandelmelk-mengsel en kneed het deeg.
- Voeg steeds een beetje meer bij tot alles goed gemengd is en vloeibaar.
- Roer de overige ingrediënten door het beslag heen.
- Maak een theedoek nat, dek hiermee de kom af en laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur rijzen op een warme plek bij de verwarming.
Het bakken van de oliebollen
- Warm je frituur op 175 graden (kokosolie is het ‘gezondst’ om te bakken).
- Bak de oliebollen per 4.
- Doe 4 deegballen in de frituur en draai ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben ze 5-6 minuten nodig.
Cake met blauwe bessen
- verwarm de oven voor op 180 graden
- meng 175 gram boekweitbloem ( of een andere ‘bloem’)
- 50 gram amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl bi-carbonaat en
- 1/2 tl fijn zeezout
- mix hier minimaal 75 (niet zo zoet) of maximaal 125 gram (vrij zoet) honing
- 2 eieren
- 2 el gesmolten kokosolie (of gesmolten boter)
- en 200 gram blauwe bessen door
- giet het beslag in een cakevorm
- bak deze ca. 30 minuten in de oven.
Kerstmuffins, heerlijke vervanger voor het kerstbrood
Voor ongeveer 8 muffins (dan heb je meteen 1 persoons-porties, lijkt mij het meest handig) heb je nodig:
- 90 gram kokosolie
- 2 tl honing
- 8 el kookroom
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl stevia
- 75 gram rozijnen
- 75 gram gojibessen (of gedroogde vijgen bijvoorbeeld)
- ½ tl kaneel
- Mespunt zout
- 50 gram geraspte wortel
- 110 gram volkorenspeltmeel
- En natuurlijk muffin-vormpjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Meng de kokosolie, honing en room met elkaar.
- In een andere kom meng je het meel, rozijnen, gojibessen, wortel, bakpoeder, stevia, kaneel en zout.
- Deze mengsels voeg je bij elkaar en meng je dan weer goed met elkaar.
- De muffinvormpjes vul je tot halverwege en deze zet je ongeveer 15 minuten in de oven.
Je kunt ze helemaal af laten koelen, maar ik vind het lekkerst als ze nog wat warm zijn.
Courgettepannenkoekjes (bron: Amber Albarda)
- 80 ml (amandel/soja)melk
- 250 g rauwe courgette, in blokjes
- 3 scharreleieren
- mespunt zeezout
- 3 el agavesiroop
- 1 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl piment (‘all spice’, optioneel ingrediënt)
- 180 g speltmeel (of boekweitmeel voor glutenvrije variant)
- 3 tl bakpoeder
- roomboter om in te bakken
Bereidingswijze:
- Pureer de courgette met de melk in de hakselaar of keukenmachine.
- Meng in een kom de courgettepuree met de eieren, het zout, de agavesiroop, kaneel en piment.
- Voeg het meel en bakpoeder toe en roer glad.
- Schep kleine hoopjes beslag in de hete koekenpan met boter, zodat er 4 a 5 pannenkoekjes in kunnen.
- Bak de pannenkoekjes c.a. 2 minuten aan iedere kant.
- Serveer met agavesiroop of honing, of eet ze gewoon zo!
Pannenkoek (p.p.)
Zin om het weekend pannenkoeken te eten met de kinderen (of zonder) ?
- Kluts een ei,
- prak een banaan,
- meng dit met een snufje kaneel,
- zout en wat rozijnen,
- klaar is je beslag.
Bakken in kokosolie bijvoorbeeld maar dat kan natuurlijk ook in je eigen bakboter.
Je kunt variëren met wat geraspte kokos, wat vanille poeder, appel, gedroogd fruit etc.
Eet smakelijk
Courgettesoep met dille en zalm (2 personen)
- 1 courgette
- 500 ml visbouillon
- 2 takjes verse dille
- 1 volle theel. mosterd
- 1 volle theel. honing
- 1 eetl. crème fraîche
- 1 plakje gerookte zalm
Bereidingswijze:
- Bouillon aan de kook brengen.
- Courgette wassen, in stukjes snijden,
- aan de bouillon toevoegen en in ongeveer 10 min. gaar koken.
- Soep pureren met een roerzeef of staafmixer.
- Dille fijn hakken.
- Dille, crème fraîche, mosterd en honing door de soep roeren.
- Zalm in lange, dunne reepjes snijden.
- Soep opscheppen en garneren met de reepjes zalm.
Eet smakelijk