Heerlijke havermout ontbijtjes!

Ik ben helemaal weg van havermout. Pap, brood, pannenkoekjes. Ik word er blij van. Lekker, gezond, veel vezels die zorgen voor een lang verzadigd gevoel. En voor de liefhebber; het is een glutenvrij graan! Tijd om eens wat recepten hiervan met jullie te delen.

Waarmee maak je havermoutpap?

Havermout kun je verwarmen met water (lekker makkelijk) of met ongezoete plantaardige melk. Ik adviseer je om niet te kiezen voor koemelk. Het kan zijn dat je lichaam niet goed tegen de lactose (melksuiker) in koemelk kan. Dit kan problemen geven zoals darmklachten en een opgeblazen gevoel.
De beste optie voor ongezoete plantaardige melk is:
• Amandelmelk
• Kokosmelk
• Havermelk
• Rijstmelk
Belangrijk is wel dat je erop let dat het de ongezoete variant is. Check altijd de ingrediëntenlijst. Wat staat daar op? (op de voedingswaardetabel staan koolhydraten waarvan suikers, deze bedoel ik niet)

En dan?

Je kunt havermoutpap gezonder maken en smaakvoller maken door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen.
Bijvoorbeeld
• 1 stuk fruit; banaan, aardbeien, blauwe bessen, appel, peer
• Handje ongezouten noten
• Zaden/pitten
• Chiazaad, gojibessen, moerbeien, etc.
• Kaneel
• (rauwe) cacaopoeder
• Cacaonibs
• Kokosrasp
Dit zijn slechts enkele opties voor het op smaak brengen van een basis havermout ontbijt. Door de neutrale smaak van havermout kun je eindeloos variëren met gezonde toppings.

Zo maak je de basis

Ingrediënten voor een bakje havermoutpap:
• 40-50 gram havermout
• 200 ml water of ongezoete plantaardige melk
• 1 stuk fruit naar keuze
• Toppings naar keuze

Bereiding:

1. Breng de havermout met het water of plantaardige melk aan de kook en laat het circa 3 minuten zachtjes pruttelen. Of giet kokend water over je havermoutvlokken, dan koekt de pan ook niet aan.
2. Serveer de havermoutpap met een stuk fruit naar keuze, garneer met wat noten en breng op smaak met kaneel, kokosrasp, etc.
3. Zelf vind ik het heerlijk als het fruit mee opgewarmd wordt.

Overnight oats maak je op dezelfde manier, een dag van te voren en niet met kokend water. Neem een potje waar je alles bij elkaar doet, even schudden. Lekker een nacht (of maximaal 3, je kunt ze van te voren maken) in de koelkast bewaren en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt.

Nog meer havermout ontbijt recepten

1. Havermout pannenkoekjes met aardbeiensaus

Ingrediënten:
• 50 gram havermout
• 1 ei
• 50 ml ongezoete plantaardige melk
• 1 tl kaneel
• Handje aardbeien
• Handje ongezouten noten
• Kokosolie
Bereidingswijze:
1. Meng de havermout, het ei, de kaneel en de plantaardige melk door elkaar en maak er een beslag van.
2. Doe de aardbeien in een steelpan en voeg een klein scheutje water toe.
3. Kook de aardbeien circa 5 min, totdat deze zacht zijn. Prak er met een vork een aardbeiensaus van.
4. Bak ondertussen de pannenkoekjes. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en bak kleine pannenkoeken, totdat het beslag op is.
5. Serveer de pannenkoeken met de aardbeiensaus. Hak de noten grof en strooi deze erover.
6. Breng eventueel nog op smaak met een snufje kaneel.

2. Havermout ontbijtbrood

Ingrediënten:
• 250 gram havermout
• 2 eieren
• 2 wortelen
• 1 banaan
• 30 gram lijnzaad
• 30 gram zonnebloempitten
• 30 gram kokosrasp
• 1 tl kaneel
• 1 tl speculaas/koekkruiden
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng in een keukenmachine de havermout, eieren, banaan en 180 ml water tot een beslag.
3. Rasp de wortel en meng dit samen met de lijnzaad, de zonnebloempitten, de kokosrasp en het kaneel door het beslag.
4. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin.
5. Strooi er eventueel nog extra lijnzaad en zonnebloempitten over.
6. Bak het brood in circa 45 minuten goudbruin en laat afkoelen.
7. Bewaar in een luchtdichte bak of vries ze in plakjes in.
8. Eet 1-2 plakjes bij het ontbijt: besmeer ze eventueel met een laagje kokosolie.

3. Havermout ontbijt muffins

Ingrediënten voor 6 muffins:
• 125 gram havermout
• 1 banaan
• 2 appels
• 2 eieren
• 60 gram dadels
• 150 ml ongezoete plantaardige melk
• 2 tl kaneel
• 80 gram ongezouten noten naar keuze
• Kokosolie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Meng de havermout, de banaan, de eieren, de dadels, het kaneel, de plantaardige melk en 1 appel (zonder klokhuis) in een keukenmachine tot een beslag.
3. Snijd de andere appel in blokjes en hak de noten grof. Roer deze door het beslag.
4. Vet een muffinblik in met een beetje kokosolie en verdeel het beslag over circa zes vormpjes. Gebruik je papieren of siliconen muffinvormpjes? Dan hoef je deze niet in te vetten.
5. Bak de muffins in circa 30 minuten goudbruin.

Kathelijn
Sociaal

Kathelijn

Eigenaar van Natuurlijk Bij Kaat at Natuurlijk Bij Kaat
Kathelijn (1979) heeft vanaf haar puberteit gestoeid met de eetstoornis BED, Binge Eating Disorder. Eetbuien tot je niet meer kan. Dit resulteerde in 20 kilo overgewicht. Door het ziekbed, en overlijden van haar moeder (2011) zag zij dat ze op deze manier nooit oud zou worden en is zij gezonder gaan leven. Met als resultaat een gezond gewicht en een fit lichaam. Door haar persoonlijke ervaring en opleidingen over voeding en leefstijl inspireert zij nu andere vrouwen naar een blijvend gezonde leefstijl.
Kathelijn
Sociaal

Latest posts by Kathelijn



Nee, bedankt!

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?