Bakken, een van mijn favoriete bezigheden. Sinds ik ben verhuisd naar een nog mooie plekje in grave doe ik het wat minder. De keuken is een heel stuk kleiner en dat is iets wat mij toch tegenhoudt. En als ik bak, dan wil ik dat nog steeds een beetje ‘gezond’ voor zover dat mogelijk is. Ook dit recept heb ik vanuit een bestaand recept gezonder weten te maken. In plaats van suiker heb ik er agavesiroop in gedaan en maar liefst 75% minder. Voor iemand die nog echt een zoetekauw is zal dit recept waarschijnlijk niet zoet genoeg zijn. Als garnituur kun je er amandelen overheen doen, maar omdat er al amandelmeel is gebruikt is deze cake al vet van nature (let op, dit zijn gezonde vetten). Ik koos dus voor aardbeien en de honing was voor mij overbodig. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.
Ingrediënten
- 4 eieren
- Schil van 1 citroen
- ½ tl speculaaskruiden
- 180 gr amandelmeel
- 2 el agavesiroop (van mij hoeft het niet zo zoet)
- Snufje zout
- Amandelen of fruit om te garneren
- evt honing
- Boter om te vetten
Bereiding
Verwarm de oven op 190 graden. Splits de eieren nauwkeurig en klop het eiwit met een mixer stijf. Het schuim moet helemaal stijf zijn en er moeten zachte pieken ontstaan. Mix daarna in een andere kom de eidooiers, citroenschil, kaneel en 2 el agavesiroop met een mixer romig. Spatel het amandelmeel er door tot er een stevige massa ontstaat. Meng beetje bij beetje het eiwit door het beslag. In het begin gaat misschien een beetje moeizaam maar als alles er doorheen gespateld is ontstaat er een redelijk vloeibaar beslag. Vet een taartvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in. Zet de cake ongeveer 35 minuten in de oven. Het beslag komt nog iets omhoog maar niet veel. Laat de cake daarna (een beetje) afkoelen en schenk er evt honing over en garneer met fruit of amandelen.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023