Deze heerlijke recepten zijn samengesteld door Lets’ Cook en Natuurlijk Bij Kaat. Vaak gebruiken wij geen precieze hoeveelheden om dat het naar smaak gaat. Wij dagen je uit om te blijven proeven en te experimenteren. Tijdens de kookworkshops die wij geven, geven we ook altijd de basis, vanuit daar is het aan jou om er je eigen versie van te maken.
Ze zijn niet te ingewikkeld, lekker en gezond. Maar let op, ook van het gezonde kun je te veel eten 😉
Veel kookplezier, eet smakelijk
Gerookte zalm met citroenmayonaise
Ingrediënten:
- zalm
- mayonaise
- zout
- 1 citroen
- peper
- gemengde sla
Kruid de zalm met zout en peper.
Leg onderin de rookoven een eetlepel houtsnippers.
Leg de zalm op het rooster.
Sluit de deksel en plaats de oven op het gasstelletje buiten.
Blijf erbij!!!
Er gaat zich nu rook en warmte ontwikkelen. Kijk zelf hoe je je zalm wil hebben. Bedenk wel, elke keer als je de oven opendoet, verdwijnt er warmte en rook!!!
Citroenmayonaise
Neem 2 eetlepels mayonaise en voeg hier het rasp van de schil van een halve citroen en het sap van een halve citroen aan toe. Goed mengen en proeven. Te zuur? Mayonaise toevoegen..
Neem nu een klein glaasje. Leg de salade onderin, leg hier bovenop een stukje gerookte zalm met daarop een klein beetje citroenmayonaise. Werk het geheel af met een takje bieslook of wat peterselie
Gevulde kipfilets (3 manieren)
Ingrediënten:
- 3 kipfilets
- 1 tomaat
- 2 zongedroogde tomaten
- 2 plakjes mozzarella
- een plakje fêta
- 70 gr spinazie
- 1 tot 2 kleine plakjes geitenkaas
- olijfolie
- peper
De kip maak ik in de oven, in een met olie ingevette ovenschaal, zodat de kaas niet teveel kan gaan lopen.
Verwarm de oven op 180 graden en de kip mag ongeveer 30 minuten garen in de oven.
Spinazie met geitenkaas
Roerbak de spinazie alvast voor. Snijd de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje geroerbakte spinazie en een klein stukje geitenkaas.
Wanneer de kip uit de oven is, maak je deze af met een beetje verse peper.
Zongedroogde tomaat en feta
Snijd de zongedroogde tomaat in dunne reepjes. Dan snijd je de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje een reepje zongedroogde tomaat en een klein stukje feta.
Wanneer de kip uit de oven is, maak je deze af met een beetje verse peper.
Tomaat en mozzarella
Snijd de kipfilet in vanuit de bovenkant van de filet. Maak ongeveer 7/8 sneetjes. Vul elk sneetje met een beetje tomaat en mozzarella. Wanneer de kip uit de oven is maak je het af met een beetje verse peper.
Bimi met groene asperges
Bimi stomen:
Zet een pannetje water op het vuur en hang hier een zeef/ rvs vergiet (deze mag het water niet raken) in of gebruik een stoompannetje.
Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt leg je de bimi in de vergiet/ zeef en doe je de deksel op de pan. Laat het water dan nog 6-8 minuten koken.
Asperges koken:
Zet een pannetje water op het vuur en doe hier een klein beetje zout in. Breng het water aan de kook.
Wanneer het water kookt voeg je de asperges toe. Laat de deksel van de pan en laat het geheel 3-5 minuten koken afgieten of met een schuimspaan uit het water halen. Let op de asperges zijn erg breekbaar nu en we willen natuurlijk mooie hele asperges presenteren.
Gevulde champignons
Ingrediënten:
- 1 bakje champignons
- klein scheutje olie
- 25 gram + klein beetje extra geraspte oude kaas
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- Paprika
- Evt een ui
Maak de champignons schoon en verwijder het steeltje. Bak ze kort voor in een koekenpan met een klein scheutje olie. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Je kunt ook een uitje snipperen voor erbij. Meng de geraspte kaas, crème fraîche en knoflook. Voeg de gesneden groenten hier aan toe. Vul de champignons met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi met een klein beetje van de geraspte kaas.
Verwarm de oven voor op 180°C en zet de champignons ongeveer 10 minuten in de oven op het hoogste rooster tot de kaas gesmolten en (licht) bruin is.
Dit kan op een klein schoteltje of mooi op een bord met wat bimi, asperges en een ‘kiprolletje’ er op.
Gevulde courgette
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- 300 gram gehakt
- 70 gram champignons
- 1 Paprika
- 1 Ui
- 1 teentje knoflook
- 75 gram geraspte oude kaas
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de courgettes, snij ze in de lengte doormidden.
Hol de courgettes voorzichtig uit met een lepel en doe het vruchtvlees in een schaal.
Snijd de paprika en champignons in kleine blokjes.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Doe alle groenten in de schaal en voeg peper en zout toe, roer dit door elkaar.
Bak het gehakt rul en voeg vervolgens het groentemengsel toe, bak dit even mee.
Leg de courgettes naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het mengsel, strooi de geraspte kaas er overheen en zet dit voor 20 minuten in de oven.
Zet vervolgens nog 3 minuten de grillstand van je oven aan voor een knapperig korstje
Zalm en papilotte
Ingrediënten:
- wortel
- zalm
- zout
- peterselie
- venkel
- peper
- groentebouillon
- dille-topjes
- evt wat cherrytomaatjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Los het bouillonblokje op in 400 ml gekookt water.
- Was de wortel en maak deze schoon met een dunschiller.
- Snijd de wortel in dunne reepjes. (iets dikker en groter dan lucifers)
- Was de venkel en snijd deze doormidden.
- Haal de buitenste laag eraf en snijd de venkel in halve ringen van ongeveer een ½ cm dik.
- Was de basilicum en de peterselie. Snijd de peterselie grof.
- Neem het bakpapier, leg de groente in het midden van de aluminiumfolie of bakpapier.
- Kruid deze met zout en peper.
- Leg de zalm op de groenten.
- Strooi er een theelepel dille over en wat gesneden peterselie. (of maak hem helemaal naar je eigen smaak)
- Vouw het aluminiumfolie of bakpapier dubbel.
- Daarna vouw je beide zijkanten een aantal keren om naar binnen.
- Voeg nu aan elke pakketje 3 el bouillon toe. (zou ook witte wijn kunnen zijn)
- Vouw de enveloppe dicht. Deze gaat in de oven voor 10-15 minuten op 180 graden.
Salade caprese
Ingrediënten:
- 1 bol Mozzarella
- 4 Tomaten
- Basilicum
- Balsamicoazijn
Een salade caprese kun je op veel manieren maken laat je fantasie gaan en maak er iets moois van.
Het gaat om plakken mozzarella en plakken tomaat met basilicum.
Rode kool met appeltjes
- 1 rode ui
- 0.5 rode kool
- 1 klontje boter of olie
- 2 tl kaneel
- 1 ui
- 2 kruidnagels
- 2 appels
Pel en snipper de ui.
Verwijder de kern uit de rode kool, snijd de kool in repen en vervolgens in kleine stukken.
Verhit een klontje boter of wat olie in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de kool en de kaneel toe.
Pel de ui en steek de kruidnagels er in. Roer de ui door de rode kool en stoof de rode kool op laag vuur met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe door.
Schil de appels en snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van 1 bij 1 cm. (je kunt ook een vierkant klokhuisje overlaten en daaromheen alles wegsnijden. Vraag het anders even) Voeg de blokjes appel toe en kook de kool nog 10 minuten. Haal de sjalot met kruidnagels uit de pan. Breng de rode kool op smaak met een beetje zout en peper.
Serveer de rode kool in een mooie schaal met daarop een paar dunne appelschijfjes bestrooid met wat kaneel.
Ricottataart met rood fruit
Ingrediënten:
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 200 gram ricotta
- 2 eieren
- Vanillepeul
- Flinke hand rood fruit
Meng de ricotta met de eieren tot een glad geheel en in een aparte kom de droge ingrediënten. Roer het vervolgens samen tot een glad beslag. Bekleed en bakvorm met bakpapier of vet in en giet het mengsel erin en verdeel het fruit eroverheen. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak de cake in 45-50 minuten gaar.
Gevulde appel met noten
Ingrediënten:
- 4 appels
- handjevol gemengde noten
- 2 tl kaneel
- 5 gram roomboter
- rasp van ½ citroen
- Sap van een ½ citroen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij een kapje van de appel af.
- Hol de appel uit met een pomme parisienneboor. Zorg dat je de randen en de bodem in tact laat.
- Verwijder het klokhuis.
- Snijd de stukjes appel klein (niet te fijn want dan wordt het moes (ook lekker maar niet de bedoeling van dit gerecht)).
- Hak de noten grof en voeg deze met de kaneel, citroenrasp en het citroensap bij de stukjes appel.
- Meng het nu door elkaar.
- Vul de appels met het mengsel.
- Bak de appels ongeveer 25 minuten.
- Je kunt de gevulde appel serveren met een mascarpone canelle: Neem 100 gram mascarpone, 25 ml slagroom en een vanillepeul. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en voeg daar de mascarpone aan toe. Verwijder het merg uit het peultje en meng dit door je slagroom mascarpone mengsel… als de appels uit de oven komen, maak je een mooie canelle, of gewoon een dotje van het mengsel en dat serveer je bij of op de appel.
Share
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023