Omdat blijkt dat steeds meer mensen niet goed op gluten reageren. Meer energie hebben als ze glutenvrij eten, ben ik op zoek gegaan naar een lekker glutenvrij tussendoortje. En ik heb een heerlijke ontbijtkoek gevonden. Let op, hij is om je vingers bij af te likken. Dus….. gouden tip: uitdelen óf zodra hij is afgekoeld per plakje in de diepvries zodat je er wat vaker van kunt genieten.
30 minuten | 12 personen
Dit heb je nodig
• 200 gram dadels
• 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker
• 250 ml (geiten)melk
• 300 gram teff meel
• 2 theelepels speculaaskruiden
• 1 el kaneel
• 2 tl bakpoeder
• Handje gemengde noten
En zo doe je het
1. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de geitenmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
3. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten (behalve de noten) in door elkaar, samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
4. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag en strooi er eventueel nog wat havervlokken tussen. Zet de ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
5. Omdat Teff meel glutenvrij is, valt de koek een beetje uit elkaar. Dit is nou eenmaal zo. Wil je dit niet, dan kun je het teffmeel vervangen door volkorenmeel of speltmeel. De ontbijtkoek is dan niet meer glutenvrij.
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023
- Afvallen en kou - 2 oktober 2022