Humus is kikkererwtenpuree, heerlijk op een boterham, cracker of stokbroodje. Maar ook om je groente in te dippen. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee.
Je kunt het kant-en-klaar kopen in de supermarkt maar zelf maken is veel leuker. Moeilijk? Integendeel. Snel? Ja. Lekker? Hell Yeah!
Benodigdheden:
• 225 gram kikkererwten ( Ik wel ze zelf. Een blikje of potje kan, dan even afspoelen voor gebruik)
• 2 eetlepels tahin (sesampasta, supermarkt)
• 2 teentjes knoflook, gepeld
• sap van 1 citroen
• olijfolie
• 1 theelepel komijnpoeder
• paprikapoeder
• peper en zout
Bereidingswijze
Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder bij elkaar in een kom, pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe. Voeg 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe. Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat. Schep het geheel in een kommetje en maak de humus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder. Eventueel wat zaden en goede olijfolie.
Een pittige variant?
Voeg twee theelepels paprikapoeder en een theelepel chilivlokken toe aan het mengsel. Wat olijfolie en paprikapoeder er overheen en dippen maar. Lekker met turks brood of zuurdesem!
Bekijk hier de aflevering van de keuringsdienst van waarde over humus.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023