Maakt het voor je hongergevoel uit of je vast of vloeibare voeding tot je neemt? Waar zit je eerder vol van? Is er eigenlijk wel verschil? Babytjes drinken tenslotte alleen maar melk… Maar kijken we naar vroeger, dan moesten we altijd goed kauwen om voldoende calorieën binnen te krijgen. Toen waren er nog geen sapjes en shakes.
Ik stuit op een onderzoek van professor Kees de Graaf van de Universiteit Wageningen. Hij legt uit dat ons lichaam vloeibare calorieën slechter herkent dan vaste. Dat komt volgens hem omdat mens en dier in de evolutie nooit vloeibare voeding gekend hebben. Ja, je had appels, maar sap was er niet.
Nu kun je een sapje natuurlijk wel lekker snel drinken. Heeft die snelheid dan geen invloed? Als je 500 gram appel wilt eten, duurt dat gemiddeld twintig minuten. Wil je diezelfde hoeveelheid in de vorm van appelmoes eten, dan ben je zes minuutjes kwijt. Hetzelfde gewicht appels, maar dan in sap-vorm heb je op in anderhalve minuut. Juist, omdat het zo snel gaat, is je verzadigingsgevoel lager.
Dat verzadigingsgevoel hangt natuurlijk ook samen met het feit of er veel vetten, eiwitten of koolhydraten in het product zitten. Als je iets vets eet, zit je snel vol, maar – en dat herken je waarschijnlijk wel – heb je ook weer zo honger. Het lichaam is namelijk in staat om vet heel gemakkelijk op te nemen en op te slaan. Een vette hap is dus nooit de oplossing om de honger te lijf te gaan.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023