Spinazie á la crème

Spinazie á la crème met vissticks is echt jaren mijn favoriet geweest. En gezond! Dacht ik. Want ik at toch vis en groenten? Ik heb periodes lang koolhydraatarm gegeten en hier zaten geen aardappels bij. Tot ik mij ging verdiepen in voeding… Spinazie is nog steeds een van mijn favorieten. Maar niet meer á la crème. Lekker, verse spinazie die ik roerbak. En daarbij een lekker stukje zalm of witvis en wat pasta of aardappelpuree. Daar word ik (en mijn lijf) echt blij van!

Gezond

Spinazie is de laatste jaren niet alleen bij mij nog populairder geworden. We verwerken spinazie in allerlei gerechten, salades, sappen en smoothies (lekker met banaan). Geheel terecht wat mij betreft, want het is ontzettend gezond! Waarom regelmatig spinazie eten zo goed voor je is? Ik leg het je uit:

6 redenen om spinazie te eten

1: Bron van vitamine C
Vitamine C is van groot belang voor onze gezondheid. We weten allemaal wel dat het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast heeft het nog meer werkingen, bijvoorbeeld:
• Vitamine C helpt om je huid gezond, stevig en soepel te houden. Een tekort aan vitamine C kan het ontstaan van rimpels in de hand werken.
• Het verbetert de opname van non-heemijzer. Dit is het type ijzer dat in plantaardige voeding te vinden is.
• Met behulp van vitamine C kunnen calcium en vitamine D hun werk goed doen. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten.
• Vitamine C werkt als een antioxidant. Waarom dit belangrijk is, lees je bij het volgende punt.

2: Bescherming tegen oxidatieve stress
Spinazie bevat ontzettend veel antioxidanten. Regelmatig spinazie eten beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress. Hiermee wordt het schadelijke effect van vrije radicalen bedoeld. Omdat we door ons eetpatroon, onze levensstijl en onze leefomgeving vaak met grote hoeveelheden vrije radicalen te maken krijgen, is dit erg belangrijk. Oxidatieve stress vergroot namelijk je risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziektes.

3: Vol mineralen
Spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen hebben de volgende effecten op je lichaam:
• IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij het immuunsysteem en bij de productie van energie in onze cellen.
• Calcium draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit, een goede werking van onze spieren en ons zenuwstelsel en het helpt bij het transport van andere mineralen in ons lichaam.
Magnesium hebben we nodig voor gezonde botten en spieren en voor de energieproductie in onze cellen. Daarnaast beïnvloedt het nog talloze processen in ons lichaam omdat het bijdraagt aan de aanmaak van meer dan 300 verschillende enzymen.
• Kalium helpt om onze bloeddruk gezond te houden, doordat het de tegenhanger van natrium (een bloeddruk verhogend mineraal) is. Daarnaast hebben we het ook nodig voor een gezonde spier- en zenuwfunctie.

4: Gezonde bloeddruk
Hart- en vaataandoeningen komen helaas veel voor. In Nederland zijn er zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten en iedere dag komen er ongeveer 750 mensen in het ziekenhuis terecht door hart- of vaatziektes.
Dat zijn geen fijne cijfers. Het goede nieuws is echter: met een gezond eet- en leefpatroon kan je jouw risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verkleinen. Ook regelmatig spinazie eten helpt hierbij. Dit is deels te danken aan de mineralen die het bevat. Vooral kalium is hierbij belangrijk, omdat dit helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk is namelijk een grote risicofactor als het om hart- en vaatziektes gaat.
Daarnaast helpt ook de grote hoeveelheid nitraat uit spinazie om je bloeddruk te reguleren.

5: Vol vitamine K
Spinazie bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling. Daarnaast wordt er ook steeds meer bekend over de invloed van vitamine K op onze botten en tanden. Deze vitamine is namelijk een transportmiddel voor calcium.
Verder kan vitamine K helpen om aderverkalking tegen te gaan. Ook dit is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziektes.

6: Spinazie past perfect in een dieet als je wilt afvallen
Als je wilt afslanken, kan je met een gerust hart spinazie eten. Deze groene blaadjes bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel waardevolle voedingsstoffen en vezels. De vezels helpen om jezelf langer vol te voelen. Door de juiste combinatie van verzadigend eten, kan je afvallen zonder honger.

bron: betty’s kitchen

Sociaal
Latest posts by Kathelijn
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?