Natuurlijk is chocola lekker, dat geeft troost, samen met de suikers die er in zitten. En chocola heeft nog meer voordelen. Dit is dan wel pure chocolade van minimaal 54%. Hoe puurder, hoe gezonder de chocola is. Dit kan, als je het niet kent in het begin wat bitter smaken. Je proeft dan echt de cacao in plaats van de suiker die je gewend bent van de melkchocolade en de witte chocolade.
Positief effect
Een positief effect is al bekend bij 10 gram per dag. Gebruik chocola met mate (geen reep per dag maar 1 blokje per dag). Dit omdat chocola vet bevat en ook suiker waar je dik van kunt worden (minder puur is meer suiker). Sommige chocoladesoorten bevatten meer dan 600 kcal per 100 gram. Lees dus het etiket goed.
Houd in de gaten dat de combinatie van melk, suiker en vet voor sommige mensen moeilijk te verteren is en niet goed voor je lichaam. Hoe minder deze stoffen aanwezig zijn, zoals bij pure chocolade, hoe beter het is voor je stofwisseling. Ook bevat cacao tannine (looizuur). Dit bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
Pure chocola
Neem je pure chocola, een klein blokje, dan wegen de voordelen veel zwaarder; Pure chocola bevat namelijk een beetje vitamine A en B, en meer vitamine D en E. Vitamine D heb je nodig voor de opname van calcium in je lichaam (dus goed voor je botten) en vitamine E is een krachtig antioxidant die helpt tegen veroudering en ook goed is voor je bloedcellen, je spieren en weefsels. Daarnaast bevat pure chocola belangrijke mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink en seleen: belangrijke bouwstoffen voor je hele lichaam. En ook gezonde vetten, vezels en opwekkende stoffen zoals theobromine (‘gelukstofje’ dat helpt tegen depressie).
Anti-oxidant
Maar het rijkst is cacao wel aan flavonolen (deze vallen onder de ‘flavonoïden’), dit zijn hele krachtige antioxidanten. Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ons lichaam verouderen en schade veroorzaken aan cellen en bindweefsel. Van flavonolen is onderzocht dat ze preventief werken tegen tumorvorming, dat ze de gezondheid van hart en bloedvaten stimuleren, het immuunsysteem helpen versterken, de cholesterol en bloeddruk helpen verlagen en hoge bloeddruk tegengaan.
Ben jij een van de weinige personen die niet van chocolade houdt maar wel de voordelen wil van deze vitamines? Dan mag je mij altijd contacteren. Samen gaan we dan eens kijken hoe jij aan deze vitamines kan komen.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023