Als het gaat om de beheersing van je gewicht, weten we allemaal dat er een verband is tussen calorieën en gewicht. Zo zijn de meesten van ons het er ook over eens dat er een wiskundige formule voor ‘calorieën in versus calorieën uit’ bestaat.
Theoretisch gezien zou dit betekenen dat je een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten zou kunnen eten en toch hetzelfde gewicht zou kunnen behouden, net zoals wanneer je hetzelfde aantal calorieën aan magere eiwitten, gezonde groene groenten en gezonde vetten zou nuttigen. En, niet alle calorieën zijn hetzelfde en de kwaliteit van de calorieën is net zo belangrijk als de hoeveelheid, zo niet belangrijker.
Naast de voor de hand liggende gezondheidsvoordelen van gezonder eten in overeenstemming met de tweede optie, zoals een hogere inname van vitaminen en mineralen en een hogere algemene kwaliteit van voedingsmiddelen, zijn er nog andere factoren die deze vergelijking nog ingewikkelder maken.

Welke calorieën?

Hoewel ‘een calorie is een calorie’ klopt, hebben onderzoekers van de faculteit voor voeding van de Harvard School of Public Health aangetoond dat kwaliteit net zo belangrijk is als kwantiteit als het om gewicht gaat.
Het onderzoek werd meer dan twintig jaar uitgevoerd, waarbij meer dan 120.000 gezonde mannen en vrouwen werden gevolgd. Uit de resultaten bleek dat niet alleen het aantal calorieën maar ook de kwaliteit van de verbruikte calorieën leidden tot gewichtsveranderingen. Calorieën uit bewerkte voedingsmiddelen die meer zetmeel, vetten, bewerkte granen en suikers bevatten, waren vaker verantwoordelijk voor gewichtstoename dan calorieën die afkomstig waren uit andere bronnen. Daarnaast bleken bepaalde voedingsmiddelen daadwerkelijk in verband te staan met een evenwichtige voeding: groenten, volkorengranen, fruit, noten en yoghurt.
Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is om verstandige keuzes te maken als het gaat om de kwaliteit van de geconsumeerde voedingsmiddelen.

De rol van genen en levensstijl

Zowel je genen als je omgeving kunnen beïnvloeden hoeveel calorieën jij eet en als energiebron verbruikt en hoeveel er worden opgeslagen. Jouw fysiologie, net als de combinatie van voedingsmiddelen die je eet, beïnvloedt hoe snel je calorieën kunt verbranden en hoeveel energie jij verbruikt in rust. Deze factoren zijn vastgelegd in jouw genen vanaf het moment van verwekking en draag je voor de rest van je leven mee in jouw DNA. Harvard Medical School heeft vastgesteld dat er meer dan 400 verschillende genen verband houden met de oorzaken van gewichtstoename. Deze genen vervullen verschillende functies, zoals het verhogen van de eetlust, maar ook het bepalen van het metabolisme en het beheersen of veroorzaken van de eetlust.
Jouw genen zijn de interne factoren die veranderingen in jouw lichaam veroorzaken en omgevingsinvloeden zijn de externe factoren.

Nachtrust

Stressniveaus en gewoonten zoals televisie kijken in plaats van te sporten, spelen bijvoorbeeld een rol bij een gezonde levensstijl. Zelfs een goede nachtrust helpt bij het handhaven van een gezond gewicht. Te weinig slaap daarentegen verstoort de hormonen die honger en eetlust onder controle houden.
Het is daarom belangrijk om op de kwaliteit van het voedsel dat u eet te letten wanneer jij je gewicht onder controle wilt houden. Hoewel het bijhouden van het aantal genuttigde calorieën een goede manier is om een gezond gewicht te behouden, mag het belang van voedselkwaliteit niet worden onderschat. Een gezond dieet, dat bestaat uit groenten, fruit, noten, gezonde vetten en magere eiwitten, laat jouw lichaam veel effectiever werken om je gewicht onder controle te houden.

bron: lifeplus

Sociaal

Latest posts by Kathelijn

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?