Ben jij er ondertussen ook achter dat ontbijtkoek voornamelijk bestaat uit suiker? Maar ja, het is natuurlijk wel een erg lekker tussendoortje. Als je deze hebt gebakken en af hebt laten koelen kun je ‘m heel makkelijk in porties invriezen zodat je er heel lang én vaak van kunt genieten.
Dit is een minder ongezonde variant, vrij van geraffineerde suikers, tarwe en veganistisch!
Dit heb je nodig:
200 gram speltmeel
100 ml plantaardige melk
2 tl appelazijn
2 handjes gedroogde vruchten naar keuze
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 wortel
1 appel
100 ml stroop (agave- of dadelstroop voor een zoete cake, rijststroop voor een wat minder zoete cake)
4 el kokosolie
snuf Keltisch zeezout
>5 tl koekkruiden (eventueel speculaaskruiden, of een mix)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Mix de melk met de azijn en laat een paar minuten rusten.
Kook ondertussen water en giet dit samen met het gedroogde fruit (in stukjes gesneden) in en steelpannetje.
Voeg net zoveel water toe tot het fruit net onder water staat.
Roer de droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder) door elkaar.
Gooi de appel en wortel in de keukenmachine en hak fijn.
Voeg dit vervolgens mij de rest.
Smelt de kokosolie en voeg dit samen met de stroop en het afgegoten fruit bij de rest van de ingrediënten.
Roer het beslag goed door.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en verspreid daarin het beslag.
Bak in ongeveer 40-50 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Houd de cake goed in de gaten als deze in de oven staat, iedere oven is anders. Het kan best zijn dat jouw oven langer/korter nodig heeft om de cake te bakken. De ontbijtcake is in ieder geval klaar wanneer je er met een prikkertje in prikt en dit schoon is als je het er weer uit haalt.
- Vrouwen en testosteron? Heb je het nodig? - 23 oktober 2023
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023