Omdat ik deze week jarig was wilde ik weer eens iets lekkers bakken. Iets waar ik regelmatig tijd voor maak, bakken vind ik al leuk van kinds af aan. Samen met mijn zusje appeltaart bakken op zaterdag. Ik wilde het deeg maken en dan kon zij de appels schillen en snijden. (Kon ik lekker mijn vingers aflikken)
Uiteraard vind ik dat dat dan weer verantwoord moet zijn, dus zonder toegevoegde geraffineerde suikers en het liefst zo puur mogelijk.Op een van de pagina’s waar ik regelmatig op zoek ga naar recepten vond ik een recept van een chocolade-pompoencake! Dat klinkt wel heel lekker én vrij gezond.
Pompoen heb ik deze periode van het jaar eigenlijk altijd wel in huis en de rest van de ingrediënten staan bij mij ook standaard in de voorraadkast.Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen boekweitmeel in huis heeft en rauwe cacao maar dit kun je allebei vervangen. Het boekweitmeel kan vervangen worden door elke andere meelsoort en de rauwe cacao kan ook vervangen worden door de gewone, standaard cacao die in iedere supermarkt te verkrijgen is.
Wat heb je allemaal nodig:
- 500 gram geschilde pompoen
- 180 gram (boekweit-) meel
- 50 gram honing
- 1 tl kaneel
- 1 tl speculaaskruiden
- 2 el cacao
- 2 el yoghurt
- 1,5 tl (wijnsteenzuur) bakpoeder
- En natuurlijk een cake-blik.
De beschrijving begint met aan te geven dat de oven voorverwarmd moet worden op 175 graden. Maar uiteindelijk was ik best wel lang bezig met het koken en pureren van de pompoen dat dat voorverwarmen ook wel wat later kan dan voordat je begint. Hopelijk kun je zelf een beetje een inschatting van maken, wanneer de oven aan mag. - Schil de pompoen (ik doe deze altijd heel een tijdje in kokend water zodat de schil er makkelijk af gaat) en snijd hem in kleine stukjes.
- Breng deze stukjes met een klein beetje water aan de kook.
- Als de pompoen uit elkaar valt wanneer je er met een vork in prikt maak je er puree van (staafmixer).
- Meng deze met de yoghurt.
- Zeef het meel boven een mengkom en voeg er de honing, kaneel, kruidnagel, cacao en bakpoeder aan toe.
- Als je dit met elkaar vermengd hebt doe je de pompoenpuree erbij en meng je het door elkaar tot het een mooi deeg is geworden. Wil je een wat zoetere cake, voeg er dan nog wat honing aan toe.
- Bestrijk het bakblik met boter of leg er bakpapier in en vul deze met het mengsel.
- In mijn oven was hij naar 45 minuten gaar. Dit kan per oven wat afwijken.
Je kunt de pompoencake een beetje vergelijken met peperkoek of kruidkoek qua smaak. Om de ‘cake’ wat feestelijker te maken kun je er natuurlijk (zelfgemaakte) slagroom op doen. Dit kan zelfs van kokosmelk. Je moet dan natuurlijk wel van de kokossmaak houden. Ik heb het geprobeerd en vond het wel wat weg hebben van slagroom, maar dan met een vollere (kokos-) smaak.
Het receptje heb ik ook voor je:
- blikje biologische kokosmelk, deze zet je de avond ervoor ondersteboven in de koelkast, een deel gaat dan stollen.
- Vang het kokoswater op, zodat je dit later nog kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een smoothie.
- Schep de kokoscrème uit het blikje en doe dit in een beslagkom. Met een garde kun je deze crème in een paar minuten opkloppen tot een luchtige room.
- Voeg eventueel een scheutje ahorn en vanillepoeder toe. Snufje zout erbij, nog even goed opkloppen en je kokosslagroom is klaar!
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023