Ik vind havermout lekker, makkelijk en supergezond. Ik heb 5 redenen voor jou waarom het slim is om havermout op je menu te zetten!
Sinds de aandacht voor superfoods is havermout populairder dan ooit. Bij het ontbijt als pap of in een smoothie, tussendoor als koekjes of cake: veelzijdig is deze graansoort in ieder geval. En havermout is ook lekker, goedkoop en gezond. Vijf redenen om regelmatig havermout te eten.
1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.
2. Havermout onderdrukt de honger
Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’. Daarom is het een bijzonder geschikt ontbijt om de ochtend zonder honger door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Het lijkt zelfs zo te zijn dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels.
3. Havermout is van nature glutenvrij
Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder of geen gluten willen binnenkrijgen omdat ze daar gevoelig voor zijn. Haver is echter géén goede keuze voor mensen met aangetoonde coeliakie, die echt alle spoortjes van gluten in hun dieet moeten vermijden. Haver wordt namelijk vrijwel altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen in depots waar ook andere granen bewaard worden. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor hen veilig voor gebruik.
4. Havermout is lief voor de lijn
Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je uiteraard meer kcal (nog geen 250). Ter vergelijking: een ontbijt van 2 boterhammen, besmeerd met boter en belegd met achterham, met een glas sinaasappelsap levert je 360 kcal.
5. Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.
- Vrouwen en testosteron? Heb je het nodig? - 23 oktober 2023
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023