Dit kan duiden op een vitamine B12 tekort. Ook slaaptekort, een wazig gevoel in je hoofd, stemmingswisselingen, gebrek aan motivatie en concentratie, spierzwakte, tintelende armen en benen, huidaandoeningen, een gelige huid, een gezwollen of geïrriteerde tong, paranoia, angsten of bloedarmoede kunnen signalen zijn van een B12 tekort.
Waarom is B12 belangrijk?
Het geeft meer energie en heeft een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. B12 heeft een positief effect op je lichaam, het verhoogt je energie, maar kalmeert tegelijkertijd ook. Een klein onderzoek toonde aan dat mensen na het injecteren van vitamine B12 zich zeker twee weken blijer voelden en een groter gevoel van welzijn hadden (Ellis F.R., Nasser, S. 1973), ook bleek uit onderzoek dat mensen minder lang sliepen, maar dat de slaapkwaliteit en de alertheid tijdens de dag veel hoger waren. B12 dient bijvoorbeeld ook als hulpstof voor het aanmaken van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Andere functies van B12 zijn een goede vertering en opname van voedingsstoffen, vetstofwisseling, gezonde functie van het zenuwstelsel, ondersteuning bij de aanmaak van rode bloedcellen (zuurstof transport), productie van hormonen in de bijnieren, gezonde functie van het immuunsysteem, mentale helderheid, fysieke, emotionele en mentale energie en ondersteuning bij een gezonde zwangerschap.
Heb ik een tekort?
Vooral vegetariërs en veganisten kunnen tekorten hebben als ze geen suppletie nemen. B12 zit van nature namelijk in eieren, zuivelproducten, vette vis (vooral in ansjovis, sardienen en zalm) en vlees. Dan is het ook nog eens zo dat bij maagproblemen of bij slechte maagwerking de opname van vitamine B12 vaak te laag is. Als het maagslijmvlies beschadigd is, is er weinig tot geen productie van het maagsap. Waardoor er geen productie is van de intrinsieke factor die zorgt voor de opname van B12 in de maag. Hierdoor ontstaat vaak een tekort bij ouderen. Wanneer je de pil slikt, zwanger bent, borstvoeding geeft, aan hart- en vaatziektes lijdt of bestraald wordt kan je lichaam een grotere behoefte hebben aan B vitamines waaronder B12. Ook kun je een tekort hebben als je maagzuurgehalte laag is, je darmflora niet in balans is of als je darmwand niet goed functioneert. Bijvoorbeeld bij een beschadigde darmwand door een overgevoeligheid van gluten of andere voedselallergieën of door een chronische darmziekte zoals Crohn.
Ook alcohol, koffie en cola zorgen voor een verminderde opname van deze vitamine.
Belangrijk is het dus om gevarieerd te blijven eten en regelmatig biologisch vlees en vette vis te eten.
Toch bang dat je een tekort hebt? Schroom je niet en bel voor een afspraak: 06-19626961
- Vrouwen en testosteron? Heb je het nodig? - 23 oktober 2023
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023