Als je een anti-biotica-kuur moet volgen wordt het aangeraden om hierna ook een pro-biotica kuur te doen zodat je darmflora weer kan herstellen (er wordt soms ook geadviseerd om dit tijdens de anti-biotica kuur al te doen. Overleg dit met je behandelend arts!)
Om goed voor de darmen te zorgen hebben we ook pre-biotica. Je kunt deze goede bacteriën natuurlijk halen uit de gesuikerde, marketing-technisch-geweldige-zuivel-drankjes halen. Weet dat je dan ook ontzettend veel suikers binnen krijgt waar je darmen helemaal niet blij van worden!! Dus waarom niet uit voeding die je gewoon in de supermarkt kunt kopen?
Wanneer neem je dan een pre-biotica?
Prébiotica:
- Als je voeding te weinig onverteerbare vezels levert. Je komt niet aan 400-500 gram groenten en 3 stuks fruit per dag
- Als je last hebt van allergieën en intoleranties;
- Als je een slechte spijsvertering hebt, bijvoorbeeld obstipatie;
- Als je last hebt van chronische darmziekten zoals colitis ulcerosa en ziekte van Crohn;
- Als je last hebt van een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis;
- Als je bekend bent met schimmelinfecties (o.a. huid, vaginaal).
Probiotica:
- Als je een antibioticakuur hebt gevolgd of andere medicatie slikt;
- ls je last hebt van diarree, ook reizigersdiarree.
Prebiotische voedingsmiddelen zijn producten die de bacteriën in je darmen (of de probiotica uit je supplement) te eten geven, zodat ze zich beter kunnen vermenigvuldigen. Je darmflora eet namelijk noodgedwongen hetzelfde als jij, maar is niet overal even blij mee. Als je veel geraffineerde producten (suiker, witmeel) eet, voed je óók bacteriën en schimmels – maar dan van de soorten die je liever niet hebt. De goede soorten hebben baat bij volwaardige prebiotische voeding.
Waar haal je die pre-biotica dan allemaal uit?
Asperges
Asperges bevatten één van de meest bekende prebiotische vezels, inuline. Je vindt dit goedje ook in Paardebloemwortel (IEH!) en in Cichorei (dat ook wel eens gebruikt wordt als substituut voor koffie). En in veel probiotische supplementen, want het is niet zo gek duur.
In Asperges is het voordeel dat je het combineert met onder andere vitamine C, folaat (B9) en andere B-vitaminen, eiwitten en onoplosbare vezels. Verder zijn asperges vochtafdrijvend en hoewel dat, toegegeven, niet het lekkerst ruikende vocht is, betekent het wel dat je nieren flink aan het werk gezet worden voor de voorjaarsschoonmaak, dat is mooi meegenomen.
Ui & Knoflook (& Prei, & Lente-ui)
Knoflook en ui (en alle andere eetbare leden van de uienfamilie) bevatten veel prebiotische vezels. Uiensoep lokt niet voor niks gasvormige reacties uit: dat zijn de bacteriën die moeten wennen aan zoveel prebiotica tegelijk. Als je altijd voldoende prebiotica eet en een goede balans hebt in je darmflora, heb je dit probleem overigens niet.
Artisjokharten
Eén van de beste prebiotische voedingsmiddelen, maar we eten het zelden. Terwijl het toch echt wel lekker is en bovendien vrij eenvoudig te verwerken in een pizza, pasta of salade. Hier vind je artisjokken niet zo makkelijk vers, maar wel in een blikje. Dat is natuurlijk niet het allerbeste, vers is beter. Maar soms moet je keuzes maken en dan beter uit blik dan niet…
Artisjokharten bevatten bijna 10 gram vezels per 100 gram, en dat is meer dan veel andere voedingsmiddelen. Bovendien is Artisjok een bekend kruid dat de lever stimuleert om meer afvalstoffen af te voeren; ook weer een prima reiniger dus!
Rode bieten (of gele, witte, regenboog)
Naast prebiotische vezels bevatten ze nog folaat, B6, C en ijzer. En ze versterken de werking van glutathion-peroxidase (een belangrijk enzym dat afvalstoffen helpt af te breken).
Daarnaast bevatten bieten Betaïne, een belangrijk bestanddeel dat je nodig hebt om voldoende maagzuur aan te maken. Dus: bieten helpen je spijsvertering.
Bessen
Zomer betekent bessen. Ze zijn belachelijk duur in de supermarkt, simpel om zelf te telen en ook in het vriesvak van je supermarkt te koop. Denk aan kruisbessen, witte en rode aalbes, aardbeien, Japanse wijnbes, frambozen en bramen.
Naast pre-biotica zitten bessen natuurlijk boordevol vitaminen en mineralen. En antioxidanten.
Eet meer vezels
Denk nu niet dat je er bent als je drie keer in de week een portie van één van bovenstaande voedingsmiddelen eet. Onze voorouders hadden ongeveer 120 gram vezels per dag in hun dieet, wij gemiddeld genomen nog geen 20 gram. Een extra volkoren boterham lost dat probleem niet op, dus we moeten zorgen voor meer groenten in het algemeen (voor de onoplosbare vezels) en meer prebiotische vezel-producten in het bijzonder.
Er zijn er nog veel meer: courgette, wortel, groene bladgroenten, radijsjes, broccoli, bloemkool, venkel, aubergine, mais, bataat, pompoen, aardpeer, ui, asperges en spruiten. Dadels, vijgen, bananen, abrikozen, perziken, druiven.
EET MEER GROENTEN. Niet alleen de verplichte 200 gram bij je avondeten, maar gebruik groenten in je lunch. Neem soep als tussendoortje. Maak ‘s avonds een toastje (of beleg een plakje komkommer/schuitje witlof/reepje paprika) met humus en baba ganoush in plaats van kaas. Eet groenten – als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je darmflora…
Waar zit nog meer Pre-biotica in?
- Yoghurt, liefst zelf maken van rauwe melk. Kies voor de volle variant zonder suiker.
- Kombucha thee, deze gefermenteerde thee is in Azië erg populair.
- Miso, deze Japanse bouillon is rijk aan eiwitten en lekker als tussendoortje.
- Kefir, kan van rauwe melk of water gemaakt worden en tegenwoordig te koop in de supermarkt.
- Zuurkool, overal mee te combineren of een salade van maken. Wel koud gebruiken.
- Rauwe melk, bevat tientallen darmculturen, alleen wanneer niet gepasteuriseerd.
- Donkere chocolade, 70% puur of meer bevat ook probiotica vanwege fermentatie.
- Algen, spirulina en chlorella zijn geweldige voedingsbronnen voor de darmbacteriën.
- Augurken, dan wel de traditionele en ouderwets gefermenteerde.
- Tempeh, uitzondering van de soja vanwege de fermentatie. Voor af en toe prima.
- Kimchi, gefermenteerde kool en groente.
- Olijven, maar dan wel de echte zongerijpte zwarte.
- Boeren kaas, gemaakt van rauwe melk, prima om als kuur in te zetten.
- Roggezuurdesem, alleen bij ongevoeligheid voor gluten.
- Natto, gefermenteerde sojaboon, voor vrouwen met mate interessant.
- Haver met banaan,de vezels voeden de darmbacteriën (geldt voor alle groenten).
Ondersteun je lever en nieren
Bittere stoffen ondersteunen de lever, vochtafdrijvende stoffen ondersteunen de nieren. Voor de lever kan dat bijvoorbeeld in de vorm van bittere groenten (andijvie, witlof, spruitjes, artisjok) en kruiden (Curcuma, Paardebloem, Artisjok). De nieren help je een handje met bijvoorbeeld Brandnetel en ook weer Paardebloem.
Zorg ook dat je genoeg vetten binnenkrijgt. En dan wel de goede vetten; de verzadigde.
Verzadigd vet hebben we gewoon nodig, zolang het maar uit de juiste bronnen komt. Niet uit een hamburger; wel uit grasboter, kokosolie en biologisch vlees. Ook plantaardige olie als olijf- en sesamolie zijn heel gezond, maar met gele oliën moet je oppassen: zonnebloemolie, koolzaadolie, soja-olie en dergelijke bevatten heel veel omega-6-vetzuren die ontstekingen kunnen bevorderen. Die liever niet dus. Vis en visolie zijn dan weer wel heel gezond, ook voor de darmflora.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023
n hoop tips uit t artikel kunnen halen. ik heb moeite met vet eten zoals acvocado en chazaad of vis. bijna geen goeie darmbacterieen over, maar ga eens n soep maken.
Bianca, wat maakt dat je moeite hebt met het eten van deze vetten?
Gezonde groet, Kathelijn.
ps, avocado soep of een lekkere bouillabaise kunnen ook super lekker en gezond zijn.
Ik kamp al ca 8 mnd met diarree waar geen oorzaak voor te vinden is. Eet zo gezond mogelijk meestal biologisch. Veel groenten vette vis mager bio-vlees gedroogd en vers fruit maar niets helpt. Is er nog een oplossing te vinden?
Hi Mar-ann,
Wat vervelend voor je. Ik ben benieuwd wat je allemaal al geprobeerd hebt. We zouden eens vrijblijvend kunnen spreken om erachter te komen of er iets in je voeding/leefstijl aan te passen is wat jou kan helpen. via https://www.natuurlijkbijkaat.nl/cadeau kun je vrijblijvend een online afspraak inplannen.
Lieve groetjes kathelijn