Al jaren ben ik bezig met afvallen. Mijn eerste dieet volgde ik denk ik, rond mijn 13e/14e al. En tot 10 jaar geleden heb ik dieten gevolgd om af te vallen. Noem het op en ik heb het gedaan. Toen ik ooit met herbalife startte ben ik ook begonnen met het nemen van supplementen. Visolie, vitamine D in de winter, vezels, een multi. Ik gebruikte niet alles altijd, maar supplementen ben ik de afgelopen 20 jaar blijven gebruiken. En het voelt goed, omdat ik weet dat het mij ondersteunt om mijn lichaam gezond te krijgen en te houden.
Uit onze gewone voeding halen we echt niet meer de voedingsstoffen die er 30 jaar geleden in zaten. Denk aan aardbeien die er nu het hele jaar zijn. Waar komen die vandaan? Zijn ze op de volle, voedzame grond gekweekt?
Waar komt ons eten vandaan gevlogen? Hoeveel ‘rotzooi’ zit er in om het zo goedkoop mogelijk te maken, het een mooi kleurtje te geven, en ons te verleiden om het te kopen?
Ik ben er van overtuigd dat we dus supplementen nodig hebben om alles binnen te krijgen wat we binnen moeten krijgen met de voeding en leefstijl die we nu hebben. gelukkig zijn er tegenwoordig testen waar we veel uit kunnen halen.
Zo is het nu meetbaar of je wel voldoende vitamine D aanmaakt. Deze slik ik al jaren in de maanden met de R in de maand om te voorkomen dat ik weer een winterdip krijg (Ja, daar had ik vroeger last van). Maar is dat wel voldoende?
Hoe tof dat we dat nu kunnen meten met een simpel vingerprikje.
Waarom vitamine D?
Factoren zoals levensstijl, leeftijd, gebruik van zonnebrand, huidtype en zelfs waar je woont, kunnen van invloed zijn op de capaciteit van het lichaam om deze essentiële synthese uit te voeren. Onze individuele behoeftes aan vitamine D zijn uniek en niet constant. Dit is de reden waarom we onze niveaus het hele jaar door moeten controleren om op de hoogte te blijven van onze gezondheid.
Wat veroorzaakt nu een vitamine D-tekort?
Vandaag de dag zijn lage vitamine D-niveaus wereldwijd een probleem en hebben meer dan 1 miljard mensen een vitamine D-tekort, volgens de Amerikaanse National Institutes of Health. Gebrek aan blootstelling aan direct zonlicht is een belangrijke factor. Wist jij dat we tenminste 15 minuten in de zon moeten zitten om vitamine D aan te maken? En dat is als we een lichte huid hebben. Diegenen onder ons met een donkerdere huid hebben tot wel 6 keer meer tijd blootgesteld aan de zon nodig. Als je op het noordelijk halfrond woont, is het vrijwel onmogelijk om vitamine D door de zon aan te maken tussen oktober en maart, volgens het New England Journal of Medicine.
Voedsel voegt ook toe aan onze vitamine D-niveaus, maar deze bron kan slechts rond de 20% van onze dagelijkse benodigde hoeveelheid bieden. Daarnaast bevat de voedingswaarde van het meeste dat we vandaag de dag eten te weinig vitamine D. Het is eveneens een voedingsstof die oplost in vet. Des te zwaarder we zijn, des te meer vitamine D onze lichamen moeten consumeren en aanmaken om de niveaus in ons bloed op peil te houden.
Wat gebeurt er als ik onvoldoende vitamine D binnenkrijg?
Vitamine D is een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Het helpt het lichaam om calcium op te nemen, botten en tanden, spierfuncties en celdeling te ondersteunen. Een vitamine D-tekort is vaak een sluimerende aandoening waar de meesten van ons ons niet eens bewust van zijn. Het medische verhaal behelst spierzwakte, botpijn en botbreuken, rachitis en botverweking. Beter inzicht hebben in onze persoonlijke behoeften aan vitamine D en hoe we de niveaus stabiel kunnen houden, kan veel veranderen met betrekking tot onze algemene gezondheid en welzijn. En we moeten nooit de kracht van sporten in de buitenlucht onderschatten. Tijd in de buitenlucht verbetert onze kansen om vitamine D op natuurlijke wijze en consequent aan te maken en zo de negatieve effecten van een tekort tegen te gaan.
Wil jij weten of jij voldoende vitamine D binnenkrijgt? Dit kun je testen! Ik vertel je er graag mee over voordat je de test gaat doen. Weet jij genoeg nu en wil je testen, dat kun je via deze link doen.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023