Eerst enkele praktische tips

Naast het vermijden van bepaalde voeding, is het ook bekend dat sommige voedingsmiddelen de problemen kunnen helpen verlichten. Beter is het om vooral te kiezen voor onbewerkte voeding en daarbij de nadruk te leggen op voedsel met wat meer eiwitten. Een praktische en effectieve tip is om het hoofdeinde van het bed iets te verhogen, dat kan met een kussen of door een verhoging onder de poten aan te brengen. Dan wordt er voorkomen dat er maagzuur uit de maag terugstroomt de slokdarm in. Daarbij kan het ook raadzaam zijn om op links te slapen. Omdat de ingang van de slokdarm zich rechts van de maag bevindt, kan er maagzuur uit de maag lekken. Slapen op je linkerzij voorkomt dan brandend maagzuur tijdens de nacht.

10 natuurlijke tips tegen brandend maagzuur:

 

1. Verminder stress

Onderzoekers zagen een duidelijk verband tussen het hebben van veel psychische stress en het optreden van brandend maagzuur. Met name chronische stress is een boosdoener. Dus ontspannen is een goed idee, nog beter is het om te kijken wat de oorzaak is van chronische stress in je leven.

2. Zorg dat je niet overeet

Meestal treedt brandend maagzuur vooral op na de maaltijd. De sluitspier tussen de maag en de slokdarm kan bij een grote maaltijd te veel onder druk komen te staan, waardoor het beter is om iets kleinere maaltijden te eten en goed te kauwen.

3. Eet niet te vet

Veel vette voedingsmiddelen, ook gezonde zoals avocado, noten en kaas, kunnen zorgen voor brandend maagzuur. Vetrijk eten zorgt ervoor dat de dunne darm het hormoon cholecystokinine (CCK) aanmaakt. CCK heeft een verslappende werking op de onderste slokdarmsluitspier, waardoor het risico op een reflux sterk wordt vergroot.

4. Melk is niet goed voor elk

Sommige mensen krijgen last van brandend maagzuur door melk. Vooral volle melk is berucht.

5. Zorg voor een gezond gewicht

Bij te veel buikvet kan de druk in de buikholte verhoogd raken, waardoor klachten als reflux en brandend maagzuur kunnen toenemen. Dit kan ook tijdelijk voorkomen bij vrouwen die zwanger zijn. Afvallen is volgens wetenschappers voor velen een effectieve methode om brandend maagzuur tegen te gaan.

6. Eet niet vlak voor het slapen gaan

Een studie liet zien dat mensen die vlak voor het slapen gaan eten, vaker geplaagd worden door brandend maagzuur (22). Het best kan er 3 uur voor het slapen niets meer worden gegeten.

7. Wees zuinig met alcohol

Alcohol kan ervoor zorgen dat de maagwand meer maagzuur produceert, terwijl de onderste slokdarmkringspier zich ontspant. Hierdoor is het risico op brandend maagzuur hoger. Volgens studies kan zelfs een kleine hoeveelheid alcohol bij gezonde personen al zorgen voor refluxproblemen. Bier en wijn werken volgens goede studies brandend maagzuur in de hand, in vergelijking met een glas water.

8. Wees matig met koffie

Koffie kan de onderste slokdarmkringspier tijdelijk verzwakken, waardoor je kans op reflux toeneemt. Dit effect blijkt zelfs (zij het in mindere mate) voor cafeïnevrije koffie te gelden. Thee is vaak minder een probleem.

9. Blijf weg bij koolzuurhoudende dranken

Allereerst kan koolzuurgas het boeren bevorderen, waardoor maagzuur in de slokdarm kan ontsnappen. Daarbij blijken koolzuurhoudende frisdranken te kunnen zorgen voor een toename van zuuraanvallen. Zelfs koolzuurhoudend water (zoals Spa rood) kan dit effect hebben omdat het de sluitspier van de maag verzwakt, in vergelijking met het drinken van plat water.

10. Beperk de inname van citrusvruchtensap

Volgens studies nemen bij het merendeel van de patiënten met brandend maagzuur de klachten toe na het drinken van sinaasappelsap. Zelfs ontzuurde sinaasappelsap gaf mensen die er gevoelig voor zijn brandend maagzuur.

BONUSTIP

Ook chocolade is een risicofactor – Veel mensen ervaren dat het eten van chocolade een trigger kan zijn voor brandend maagzuur. Volgens wetenschappers is chocolade dan ook in staat om de onderste slokdarmkringspier te ontspannen. Nooit meer chocola eten? Bel mij om een afspraak te maken en je lust het echt niet meer.

Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)

Wil jij weten welke preventieve maatregelen wij nemen bij Natuurlijk bij Kaat zodat jij veilig bij ons terecht kan, kijk dan hier.

Wist jij trouwens dat wij je ook online live kunnen helpen?

Nee, bedankt!

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?