‘Goed eten meid, drinken is ook duur.’ Ik hoor het mijn vader nog zeggen. Net als: ‘Van het sund word je dik’ (echte Brabantse uitspraak; door op te eten wat zonde is om weg te gooien, word je dik). Zo ken jij misschien ook nog wel uitspraken van vroeger van je ouders of je grootouders. Zou het kunnen dat die uitspraken nu nog invloed hebben op jou? En kloppen ze eigenlijk wel?
In dit blog deel ik 5 bekende uitspraken over eten en vertel ik je wat er wel of niet van klopt, zodat je weet wat waar is. Wat waar is en niet waar ga ik je over deze 5 uitspraken geven.
Eerst nog even over die uitspraken. Veel mensen denken dat die bekende uitspraken waar zijn. Ze geloven ze. Diep vanbinnen zijn ze er dus ook van overtuigd dat ze kloppen. Veel van mijn klanten herkennen deze overtuigingen en zijn bij hen waarheid geworden, maar een overtuiging is niet altijd de waarheid.
Voedingsstoffen die je echt nodig hebt
‘Goed eten meid, drinken is ook duur‘. Drinken kan inderdaad duur zijn, maar water, dat we echt nodig hebben kost natuurlijk bijna niets. En goed eten, wat betekent dat?
Onder goed eten versta ik: je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. In de juiste verhouding en je eet geen bewerkte producten. Het zou helemaal tof zijn als je dan ook nog eens zoveel mogelijk biologisch eet. Dat is pas echt goed. Maar… biologische rietsuiker blijft rietsuiker, en is dus geen goed eten. Goed eten betekent ook dat je stopt als je licht verzadigd bent en niet door eet. Dat is niet wat met de uitspraak wordt bedoeld. Goed eten betekent daar: veel eten. Over naar het volgende deel van de uitspraak. Is goed eten dan duur? Biologisch eten is zeker duurder, maar je zult wel merken dat als je luistert naar je lichaam, je er minder van nodig hebt om verzadigd te raken. Dus je hebt er minder van nodig om je lichaam goed te voeden.
De uitspraak is niet waar dus. Je hoeft niet veel te eten. Daarnaast hoeft drinken ook niet duur te zijn, als je drinkt wat je lichaam nodig heeft.
Een kilo aankomen is 7000 calorieën
‘Van het sund word je dik’ (van het zonde wordt je dik, Brabantse uitspraak). Waarheid als een koe! Ook als je je overeet aan gezonde producten kun je te dik worden. Sowieso is meer eten dan nodig niet gezond. Iedere dag nog even twee happen omdat het zonde is om weg te gooien? Niet meer doen. Je eet zo 100 calorieën extra, dat zijn er 700 in de week, dat zijn er in 10 weken 7000, en dat is een kilo (!) zwaarder. Gooi het SUND alsjeblieft weg, jij bent geen kliko. Sport jij die extra calorieën er ook weer af? #waternietaankomthoefterooknietaf
Dus: Waar
Overeten
‘Eet je bord leeg’ en ‘wat je opschept eet je op’. Deze twee zitten er bij mij helemaal in. Bij jou misschien ook wel. En dit is zo jammer. Zeker als kind zijnde kun je nog heel goed naar je lichaam luisteren. Door deze uitspraken verleer je dat. Je leert je al snel aan om te overeten. Je hoeft je bord niet leeg te eten, van het sund word je dik, weet je nog? Ik hoop oprecht dat je je kinderen aanleert dat als ze voldoende hebben gegeten, ze mogen stoppen met eten. Zonde als ze, net als jij, op latere leeftijd weer opnieuw moeten leren luisteren naar hun lichaam.
Sorry lieve ouders, soms is het gewoon niet in te schatten. En vol is vol. Deze uitspraken kunnen er zomaar voor zorgen dat je kind gaat overeten en hier op latere leeftijd last van gaat krijgen. Soms zijn de ogen groter dan de maag. En denkt je zoon of dochter echt nog een hele pannenkoek op te kunnen. Wees trots als je kind aangeeft dat het dan toch genoeg gegeten heeft. Dit geldt ook voor jezelf, zonde om het zelf op te eten als je vol zit, ook al heb je zelf opgeschept.
Niet waar dus. Luister naar je lichaam.
Smaken verschillen
‘Eten wat de pot schaft.’ GEWELDIG! Zo leren we gevarieerd eten, tenzij er iedere week op dezelfde dag hetzelfde op tafel staat. De variatie is er dan ook niet hè. Weet dat je smaak iedere 7 jaar verandert. En dat het 10x proeven is voordat je kunt zeggen of je iets wel of niet lekker vindt. Als een kind aangeeft dat het iets echt niet lust, blijf dan niet pesten. Als jullie die spruitjes weer eten, laat ze zeker proeven en zorg voor een goed alternatief wat het kind wel eet.
Deze uitspraak is dus waar.
Deze vijf uitspraken mag je dus loslaten, als die jou als overtuiging nog steeds beïnvloeden tijdens het eten.
Wat voor overtuigingen heb jij over eten meegekregen als kind zijnde? Ik ben enorm benieuwd. Laat je een reactie achter onder dit blog?
Wil jij meer weten over water drinken, waarom en hoeveel? Check deze link.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023