Wijn. Voor jou nu ook een ‘ding’?
Niet wijn in het bijzonder, maar verslavingsgevoeligheid? Dat ligt nu voor veel mensen op de loer. We zijn thuis, vervelen ons misschien meer, er is weinig sociaal contact en geen vast ritme. Niemand ziet hoeveel je rookt. Of je wijn in je theebeker hebt. Hoeveel je eet. De ene helft van Nederland lijkt gezonder te zijn gaan leven en de andere helft juist ongezonder. De lockdown (het zit eigenlijk al in het woord) daar reageren we niet allemaal even goed op.
Ik geef jou in dit blog 5 tips om vanavond niet naar die fles wijn te grijpen, maar om lekker in je vel te komen zitten.
Zelf herken ik dit ook. Ik heb jaren een eetverslaving gehad. En in de tijd dat ik in de horeca werkte, was drank mij niet vreemd. Mijn reptielenbrein (oerbrein) heeft dit dan ook in mijn geheugen gegrift. Zodra er stress is, of ik zit wat minder lekker in mijn vel, dan wil ik bijna automatisch eten of alcohol drinken. Gelukkig is mijn leven ondertussen 180 graden anders dan 10-15 jaar geleden. Inmiddels pas ik volautomatisch de volgende tips toe, zodat ik niet meer terugval in mijn oude gedrag.
1. Niet meer drinken, werkt niet.
Je hersenen kunnen het woord niet niet verwerken. Als je jezelf verbiedt om te gaan drinken, is het juist voor je brein interessant om wel te gaan drinken. Denk aan het kind dat je verbiedt om ergens aan te komen. Of je zegt dat het iets niet mag; dan gaat het het toch doen. Zo werkt het ook bij ons. Dat dieet dat mislukte omdat je geen brood mocht? Het enige wat je wilde eten was brood.
Spreek dus met jezelf af dat je over een maand weer lekker mag genieten van een wijntje, in gezelschap van je liefste vriendin. Dat werkt beter dan dat je jezelf het drinken verbiedt.
2. Ga schrijven.
Ja schrijven, dat helpt goed. Je drinkt namelijk om niet te hoeven voelen. Je drinkt iets weg óf het is uit verveling begonnen, en nu is het een gewoonte. En deze gewoonte, waar je van af wilt, mag je gaan onderzoeken. Ontdek vanuit welke situatie je drinkt, wat je gedachten hierover zijn, welk gevoel jou die gedachten geven en wat je dan doet. Daarna keer je de gedachten om. Wat zou je kunnen denken waardoor je een ander gevoel krijgt, waardoor je dus iets anders gaat doen dan die fles wijn open trekken?
Klinkt dit nog een beetje vreemd voor je? Hier vind je meer informatie over het schrijven van gedachtemodellen werk; afvallen door te schrijven.
3. Wat levert het jou op als je niet meer drinkt?
Misschien heb je het al eens ervaren: zonder alcohol in je lijf slaap je stukken beter. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag meer energie hebt en dus lekkerder in je vel zit. Als jij lekker in je vel zit wat dan? En wat levert jou dat op? En wat levert jou dat weer op? Zo kun je nog wel even doorgaan met deze vraag, zodat je goed voor je hebt wat het jou allemaal oplevert als je je tijd zonder wijn doorbrengt.
Daarnaast wordt je hormoonhuishouding beter, denk aan minder last van opvliegers, PMS, je lontje is minder kort, je huid wordt mooier, je wallen verdwijnen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
4. Blijf bij je standpunt
‘Drink toch gezellig mee.’ ‘Deze heb ik speciaal voor jou in huis gehaald!’ Ja, je vriendinnen weten echt wel hoe ze jou over moeten halen. Maar jij blijft bij je standpunt. Heel simpel: ‘Drinken jullie maar, en haal mij niet over. ‘Vind jij mij pas gezellig als ik drink?’ Ik weet zeker dat ze je dan niet meer proberen over te halen. Stiekem zijn ze misschien wel jaloers dat jij doorpakt.
5. Laat de wijn in de winkel staan
Ja, het is een inkoppertje. Maar als het niet in huis is kun je het ook niet opdrinken. Ik denk dat dit de aller- makkelijkste tip is. Want op het moment dat jij in de supermarkt bent, ben je veel sterker dan wanneer je ’s avonds verveeld op de bank hangt.
Merk jij dat je het moeilijk vindt om van je drank- en/of eetgewoontes af te komen, bel mij dan eens. Ik kan je helpen om een gezonde relatie te krijgen met eten en wijn. Ik help je rust in je hoofd te krijgen en weer lekker in je vel te zitten.
Bel gerust eens, dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek in 06 1962 6961
Bonustip:
Kan of wil jij het bij 1 glas houden? Dan is deze wijnstop ideaal voor jou. Dan kun je later in de week nog een keer genieten van jouw favoriete wijn. Deze is, als je hem met de stop erop bewaart dan ook nog lekker.
Wist je trouwens dat rode wijn (als hij open is) in de koelkast langer houdbaar is. Wel op tijd eruit halen zodat hij op kamertemperatuur is als je deze wilt gaan drinken.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023