Wist jij dat de spijsvertering al in de mond begint? Als we aan eten denken, eten ruiken of proeven dan wordt er speeksel geproduceerd. Kauwen, fijnmalen maken samen met het speeksel een brij van ons voedsel, wat vervolgens verteerd kan worden. Door een goede start van de spijsvertering kan er optimaal gebruik gemaakt worden van alle voedingsstoffen en zo worden we fit en krijgen meer energie. Een andere belangrijke taak van de mond is de rol die deze speelt binnen het immuunsysteem. Alle slijmvliezen, dus ook die van de darm, vormen een eerste verdedigende barrière tussen de binnen en de buitenwereld van het lichaam. Een gezonde mond heeft een gezonde barrière en houdt schadelijke stoffen buiten. Het immuunsysteem met een goed werkende barrière helpt ons om gezond te worden en te blijven.
Een goede mondhygiëne is dus van levensbelang. Tanden poetsen, flossen en een regelmatig bezoekje aan de tandarts zijn hierbij onmisbaar. Veel mensen spoelen daarnaast hun mond ook met ‘chemisch’ mondwater. Een natuurlijk alternatief is Oil Pulling, een eeuwenoud ayurvedisch ritueel met vele voordelen voor je gezondheid.

Wat is ‘oil pulling’?

Oil pulling is een eeuwenoude techniek uit India, ontstaan vanuit de ayurvedische volksgeneeskunde. Eigenlijk is het een gemakkelijke, goedkope en natuurlijke manier van ontgiften. Als je ’s ochtends wakker wordt zit je mond vol slechte bacteriën. Deze kun je efficiënt verwijderen door het spoelen met een natuurlijke olie. De olie bindt zich namelijk aan de bacteriën zodat je deze later mee kan uitspugen.

5 Voordelen van oil pulling

  • Het voorkomt een slechte adem
  • Het verwijdert slechte bacteriën
  • Het voorkomt ontstoken tandvlees
  • Het zorgt voor minder tandplak
  • Je ervaart wittere tanden en zachtere lippen

Hoe werkt het?

Je neemt 1 eetlepel ongeraffineerde, koudgeperste olie (bijvoorbeeld kokosolie of sesamolie) en spoelt hiermee een 15-20 minuten je mond. ‘Trek’ de olie in je mond goed rond alle tanden en je tong. Daarna spuug je de olie uit in de afvalbak oid, niet in de wc of wasbak, deze kunnen verstopt raken. Spoel daarna je mond met water. Na de oil pulling heb je een heerlijk frisse mond!

Tips om de maximale voordelen van oil pulling eruit te halen

De eerste keren dat je dit gaat doen zullen 15 minuten lang zijn. Je moet een beetje wennen aan het gevoel dus gun jezelf hiervoor de tijd en start met bijvoorbeeld een week 5 minuten en bouw dit dagelijks op. Oorspronkelijk werd hiervoor sesamolie gebruikt maar steeds meer mensen gebruiken ook kokosolie omwille van zij antibacteriële werking. Zelf gebruik ik altijd kokosolie, deze gebruik ik sowieso veel in de keuken.

Het kan ook met zonnebloemolie of olijfolie, wat jij fijn vindt. Kies wel voor een koudgeperste olie, deze bevatten nog al hun natuurlijke voedingsstoffen. Deel jij jouw ervaring met oil-pulling hieronder?

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?