Heb jij al eens gehoord van het Enneagram; de negen types; Perfectionist, helper, verkoper, romanticus, denker, vragensteller, levensgenieter, bepaler en bemiddelaar?
Niemand kan voor jou een dieet verzinnen dat perfect bij je past. Uiteindelijk zal je het altijd zelf aanpassen en een nieuwe ‘versie’ verzinnen die aan al je wensen voldoet. Waarschijnlijk blijf je zelfs je hele leven sleutelen aan je manier van leven, omdat er dingen veranderen en omdat je nieuwe mogelijkheden ontdekt. Een goede basisaanpak doet wonderen. En vervolgens is het handig om te bepalen hoe jij bent en welke manier van eten daarbij past.

Hieronder en via de ‘links’ onder de types neem ik je mee in welke invloed voeding hier op heeft voor jouw type. In dit artikel leg ik je uit wat een enneagram is en verwijs ik je naar boeken die interessant zijn om te lezen als je er meer over wilt weten.

Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezighoudt. Het deelt persoonlijkheden onder in negen verschillende types, die elk hun eigen sterktes en zwaktes hebben.

De negen enneagram-typen worden beschreven vanuit de manier waarop ze in het leven staan. Het model beoogt inzicht te geven in persoonlijkheid en de relaties met anderen. Het enneagram probeert ook bewustwording te creëren voor de aanleg die elk type heeft voor bepaalde kwaliteiten, zoals empathie, alwetendheid en liefde.

Elk van de negen persoonlijkheidstypen van het enneagram heeft zich gevormd rond een centrale passie. De passie en de obsessie die hieruit voortkomt, bepalen in dit model de levensbeschouwing van elk van de negen typen.

Wat is het nut van het enneagram?

Het enneagram gaat over de terugkeer naar de essentie. Elke passie heeft in een aspect van de hogere deugd van de essentie zijn tegenpool. De mens wordt verondersteld op zoek te zijn naar dat aspect van de hogere deugd dat we missen.
Het diagram bestaat uit negen basismodellen van ons gedrag. Elk mens herkent de negen modellen meestal wel in zijn eigen leven, maar er is er bij de meesten wel één die dominant is. Het dominante model verklaart waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben.
De typering van elk van de negen modellen is een beschrijving van behoeftes, aannames en positieve en minder positieve drijfveren om situaties in het leven aan te gaan. Het type bepaalt in belangrijke mate de bril die opgezet is om problemen te bezien.
Inzicht in het enneagram beoogt mensen te helpen zichzelf en anderen te begrijpen, en in het bijzonder waarom mensen op een bepaalde manier op elkaar reageren. Ook wil het een handvat geven om naar persoonlijke groei te zoeken.

De negen enneagram-types

Klik op één van de onderstaande enneagram-types voor meer informatie over wat het met je eetgedrag doet. Via deze link kun je testen welk type je bent.

Enneagram Type 1: De Perfectionist: realistisch, consciëntieus en principieel
Enneagram Type 2: De Gever (of Helper): warm, betrokken, verzorgend en gevoelig voor de behoeftes van anderen
Enneagram Type 3: De Verkoper (of Presteerder): energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht
Enneagram Type 4: De Romanticus (of Individualist): gevoelig, warm en scherpzinnig
Enneagram Type 5: De Denker (of Observeerder): introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk
Enneagram Type 6: De Vragensteller: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal
Enneagram Type 7: De Levensgenieter (of Avonturier): energiek, levendig en optimistisch
Enneagram Type 8: De Bepaler (of Leider): direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend
Enneagram Type 9: De Bemiddelaar (of Vredestichter): ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend

De negen types verhouden zich in een gestructureerde wijze tot elkaar. Als iemand ontspannen en effectief is neemt hij de goede eigenschappen van een bepaald ander type over en als iemand juist gespannen is neemt hij de slechte eigenschappen van weer een ander type over.

Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?