Eind maart 2018 kwam in het nieuws dat gezonde voeding invloed heeft op de rimpels bij een vrouw. Met het mediterrane dieet zou je de aanmaak van nieuwe rimpels vertragen en je rimpels worden minder snel diep.
Betere huid
De meeste vrouwen waar ik mee werk zijn zich vaak al wel bewust van de invloed die voeding heeft op hun uiterlijk. Zijn ze dat nog niet, dan merken ze dit vaak snel genoeg aan hun huid, haar en nagelgroei als ze met mij aan de slag gaan. Gisteravond kwam een van mijn klanten enthousiast binnen; Kijk eens Kaat, jij gaf mij het advies om te stoppen met het eten van kwark tegen de bultjes op mijn gezicht. Eerst werd het erger maar nu, mijn huis is gewoon glad. Hoe tof is dat, en wat doet dat met je zelfvertrouwen! Tof toch!
Collageen boosten
Hoe kan het dat we steeds meer rimpels krijgen?
Als we ouder worden neemt de productie van collageen (een eiwit wat in ons lichaam wordt aangemaakt) af en wordt ons collageen minder sterk. Dan komen er dus rimpels. Hoewel collageen uitputting een natuurlijk onderdeel van ouder worden is zorgt hormonale veroudering voor een versnelling van collageenverlies. Oestrogeen in het lichaam verhoogt het collageen op een natuurlijke manier, naarmate we ouder worden produceert het lichaam steeds minder oestrogeen. Bij vrouwen ( Brooke Shields – 1955) is deze stap veel groter dan bij mannen (Kevin Costner – 1955). De huid verliest tot wel 30 procent van haar collageen in de eerste vijf jaar na de menopauze (vanaf ongeveer je 40-45ste). Dit kan leiden tot meer en diepere rimpels, diepe plooien en een flinke verslapping van de huid. Gezien de hoge concentratie van oestrogeenreceptoren op het gezicht kunnen de tekenen van hormonale veroudering vooral in het gezicht zichtbaar zijn.
Mediterrane dieet
Hoe zorg ik er nou voor dat we dat collageen verlies vertragen en dus ook de veroudering dus. Heel simpel; Door het eten van veel groente (liefst >400 gram) en minimaal 2 stuks fruit op een dag en veel vis vertraag je dus het verouderingsproces.
10 voedingsmiddelen die collageen boosten
Witte kool
Geloof het of niet, witte kool staat bekend als één van de meest collageen stimulerende voedingsmiddelen. Komt dat even goed uit, kool kun je namelijk overal bij eten. Het zit bomvol vitaminen A, B, C en E. En kool bevat ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Avocado
Avocado’s zijn geweldig voor de huidverzorging van binnenuit. Deze groene vrucht is rijk aan vitamine E – die eveneens helpen tegen vrije radicalen – en omega 3-vetzuren. En laten die nu net onze collageenproductie verhogen.
Rood fruit en rode groenten
Je weet dat het goed is om groenten en fruit te eten, maar wil je jouw collageen een handje helpen, kies dan voor de rode varianten. Deze bevatten lycopeen. Dit antioxidant fungeert als een natuurlijke sunblocker en collageen booster. Zet dus vooral die rode paprika, tomaat en dat bakje aardbeien op je boodschappenlijstje.
Bonen
Bonen zijn gevuld met zink en hyaluronzuur. Ze hydrateren niet alleen je huid, ze houden je huid ook nog eens in vorm. Wanneer je jouw huid goed hydrateert, voorkom je fijne lijntjes en rimpels. Gelukkig voor jou zijn er onwijs veel lekkere recepten met bonen.
Vis
Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huid. En laat vis nu net vol zitten hiermee. Met name tonijn en zalm. Vervelend? Nee, hoor! Zeker niet voor onze huidcellen. Die worden namelijk omringd door vette, beschermende membranen. Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor de ondersteuning van deze cellen. Wil jij vaker vis eten? Op woensdag 9 mei 2018 geef ik samen met Lets’ Cook de kookworkshop vis (roken). Meer informatie vind je hier
Knoflook
Klein maar krachtig. Niet alleen qua geur. Knoflook zit vol met zwavel, liponzuur en taurine. Deze drie helpen bij de wederopbouw van collageenvezels die door de jaren heen beschadigd zijn. Dus als je vanavond staat te koken, gooi dan vooral een extra teentje in je maaltijd speciaal voor je huid.
Wortels
Niet alleen zijn wortels grote vijanden van acne, het zijn ook nog eens enorme boosters voor je collageen. Hoe? Door hun hoge gehalte aan vitamine A. Wortels verhogen de elasticiteit van onze huid, waardoor collageen op een natuurlijke manier wordt herstelt. En daar blijft het niet bij. Ze verhogen namelijk ook de bloedtoevoer naar het huidoppervlak. Er zijn tig manieren om wortelen te gebruiken in de keuken. Dus geen smoesjes meer.
Citrusvruchten
Citroenen, sinaasappelen, limoenen en grapefruit zijn geweldige ingrediënten voor onze huid. Van acne tot donkere vlekjes, ze bestrijden het allemaal. En daarbij helpen ze ook nog tegen het verminderen van je collageen. Nu weet je meteen waarom ik iedere ochtend start met een halve uitgeperste citroen in lauw-warm water.
Lijnzaad
Lijnzaad is een grote bron van vezels en omega-3 vetzuren. Ons lichaam kan deze vetzuren niet uit zichzelf produceren, dus het is belangrijk dat we veel voedingsmiddelen eten die deze vetzuren bevatten. Dus hup, gooi nog een lepel gebroken lijnzaad door die salade!
Donkere bladgroenten
We weten dat donkere bladgroenten onwijs goed zijn voor onze interne organen, maar ze verrichten ook wonderen voor onze huid. Groenten als boerenkool en spinazie hebben een hoog watergehalte waardoor ze de huid goed hydrateren. Dat bevordert weer de elasticiteit.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023