Type 2 van de enneagrammen; onmisbaar voor anderen (helper)

Zorgen voor anderen is jouw tweede natuur. Je bent heel gevoelig voor hun behoeften, je bent attent en behulpzaam. In je leven staan de relaties met anderen mensen centraal. Het voelt fijn om nodig en onmisbaar te zijn. Je loopt het risico om uitgeblust te raken omdat je te veel hooi op je vork neemt.

Je gaat er van uit dan anderen je waarderen als je jezelf opoffert en je behoeftes onderdrukt. Als je erkenning krijgt voor alles wat je voor ze doet, voel je je trots. Daar doe je het ook voor. Als je die erkenning niet krijgt, kun je je flink afgewezen en ondergewaardeerd voelen.

Risico

Een risico voor je eetgedrag is bijvoorbeeld dat je teleurstellingen en verdriet gaat weg eten. Als je anderen steeds voorrang geeft, kan het ook gebeuren dat je maaltijden overslaat, te laat eet of gezonde gewoontes laat versloffen

tips

  1. Neem regelmatig tijd voor jezelf waarin je je niet op anderen kunt richten.
  2. Leer jezelf om mensen belangeloos te steunen in plaats van erkenning terug te verwachten. Dat maakt je minder kwetsbaar
  3. Train jezelf om hulp te vragen en aan te nemen als je die nodig hebt.
  4. Oefen om ook voor de inhoud te werken en niet alleen voor de mensen met wie je werkt.

Bron: Weg met de weegschaal

Kathelijn
Sociaal

Kathelijn

Eigenaar van Natuurlijk Bij Kaat at Natuurlijk Bij Kaat
Kathelijn (1979) heeft vanaf haar puberteit gestoeid met de eetstoornis BED, Binge Eating Disorder. Eetbuien tot je niet meer kan. Dit resulteerde in 20 kilo overgewicht. Door het ziekbed, en overlijden van haar moeder (2011) zag zij dat ze op deze manier nooit oud zou worden en is zij gezonder gaan leven. Met als resultaat een gezond gewicht en een fit lichaam. Door haar persoonlijke ervaring en opleidingen over voeding en leefstijl inspireert zij nu andere vrouwen naar een blijvend gezonde leefstijl.
Kathelijn
Sociaal

Latest posts by KathelijnNee, bedankt!

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?