Vasten is iets wat bij bepaalde religies hoort en hoorde (denk aan 40 dagen na carnaval, de ramadan). Ook de oermens kende perioden van langere tijd niets eten, simpelweg omdat er niet altijd voedsel in de buurt was.
Sinds de Industriƫle Revolutie is er voedsel op elke hoek van de straat verkrijgbaar en is eten op elk moment van de dag mogelijk. Een dag, of zelfs maar een paar uur niet eten, daar denken we eigenlijk niet eens aan.
Toch komt er vanuit de wetenschap steeds meer bewijs dat vasten als onderdeel van je leefstijl heel gezond voor je is. Echt waar Kaat?

Yes, 6 redenen om te vasten

  1. Het geeft je lichaam tijd om te rusten en te herstellen.
  2. Het verhoogt de stofwisseling waardoor je gemakkelijker afslankt.
  3. Het zorgt ervoor dat je tot wel 30% minder insuline aanmaakt.
  4. Het stimuleert de aanmaak van een aantal hormonen waardoor je vetverbranding gemakkelijker verloopt.
  5. Het verlaagt je cholesterol en je bloeddruk.
  6. Het helpt ernstige ziekten voorkomen.

En dat niet alleen. Ook vergroot het je bewustzijn rondom eten. We zijn gewend direct als we honger hebben (of zoals ik ook weleens doe zelfs voordat we honger hebben!) te eten. Vasten leert je ervaren dat je niet altijd direct hoeft te reageren op een honger gevoel. Dat het komt en ook weer weg gaat als je er niet op reageert. Als je dit door hebt, zal je merken dat afslanken een stuk gemakkelijker gaat.
Eten verteren kost het lichaam ook veel energie en door te vasten ga je ervaren dat je vaak juist door niet te eten heel energiek kunt zijn.
Wat mij betreft dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Verschillende klanten van mij leven al zo.

Hoe te beginnen?

Nu is Intermittent Fasting op dit moment heel populair en ik krijg daar regelmatig vragen over. Je kunt daarbij vasten op verschillende manieren van 16 uur per dag tot een aantal hele dagen per week. Grote kans dat dat een te grote stap voor je is en dat het je daardoor enorm afschrikt. Ik geloof dat kleine stapjes op de lange termijn een groot verschil kunnen maken. Begin daarom klein met 13 uur per dag niet eten. Stop met het eten na je avondmaaltijd en eet pas 13 uur daarna je ontbijt. Onderzoek hoe dit gaat en hoe je je erbij voelt. Als het goed voelt, kun je dit altijd uitbouwen naar meer uren per dag. Zelf vind ik mijn ontbijt echt te lekker en sla ik liever mijn avondmaaltijd over. Ik ontbijt dan zo laat mogelijk. Om een uur of 10, beetje afhankelijk ook hoe laat mijn (werk-)dag begint. Dan neem ik een lunch en om een uur of 4 nog een groentesoep of een schaaltje yoghurt gevuld met fruit, noten, muesli.
Vast liever niet als je zwanger bent, in het verleden eetproblemen hebt gehad of als je last hebt van eetbuien. Het is niet voor iedereen weggelegd! Kijk eens rustig wat jij aan kan en hoe jouw lijf en mind hierop reageren.

Wellicht kan dit boek je inspireren.

Vast jij al weleens?

Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)

Receptenboek

  • *Dit is het welkomstkado voor de nieuwsbrief

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?