Als meisje van zestien droomde ik al van een motor. Het liefst een Harley Davidson. Alleen al het geluid. Heerlijk, zo blij werd ik daarvan. Nu nog steeds trouwens.
Ik ging vaak bij mijn vader achterop. Die snelheid: fantastisch. Mijn moeder vond het vreselijk. Ze vond het eng en gevaarlijk. Nee, ik moest vooral geen motor gaan rijden. Die boodschap drukte zij me maar al te vaak op het hart, terwijl ze me op de gevaren wees.
Motorrijles
Toch heb ik vorig jaar de stap gezet en ben gestart met motorrijles. Wat was dat moeilijk! Ik was echt van mening dat ik dat ‘wel even’ zou doen. Ik heb brommer gereden toen ik jong was, ben niet bang, dus wat kon er misgaan? Nou, die motorlessen verliepen bijna letterlijk met vallen en op staan. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken, zoals het leren schakelen en remmen met handen én voeten. Vergeet je één ding, dan gaat het weer niet zoals je wilt.
Dat theorie-examen zou ik ook in één keer halen, daar was ik van overtuigd. Het boek lezen zou voldoende moeten zijn. Ik rijd al bijna twintig jaar auto, dan ken je de regeltjes wel. Toch? Nou, viel dat even tegen. Gezakt! Mijn kennis bleek toch niet zo up-to-date te zijn als ik dacht. Dat betekende studeren en meer vragen stellen aan mijn instructeur. Ik kocht zelfs lessen online, zodat ik voor het examen kon oefenen thuis. Met succes.
Dan heb je nog bijzondere verrichtingen. Oefenen, oefenen, oefenen en nog meer oefenen. En dat ging niet zonder slag of stoot. Niet alleen heb ik de bal laten vallen, maar ook een keer de motor. Ik kan je verzekeren: het is hard werken om die weer overeind te krijgen. Een bochtje naar links gaat wel, maar het bochtje naar rechts kan een stuk lastiger zijn. Wat als je plotseling moet remmen? Verschillende situaties die je niet kunt voorbereiden, maar die wel voorkomen. Ook over dit examen heb ik twee keer gedaan. Ja, @rijschoolboon heeft wat geduld met mij moeten hebben.
Gezakt
Meteen het praktijkexamen aangevraagd toen ik de AVB gehaald heb. Tja, en de mensen die mij kennen, weten dat ik niet zo’n geduldig typetje ben. Dus ook hiervoor de eerste keer gezakt omdat ik – heel ongeduldig – te dicht op mijn voorganger zat op de snelweg. Dus weer oefenen, trainen, soms de bal (nee de motor gelukkig niet meer) laten vallen en weer door. Feedback ontvangen en er mee aan de slag gaan. Blijven oefenen, blijven trainen. Kijk waar je naar toe gaat! Deze zin staat mij enorm bij. Kijk niet naar die vrachtwagen – daar wil je tenslotte echt niet heen – maar naar het punt waar je naar toe gaat.
Onbewust bekwaam
En nu ik mijn rijbewijs én motor al een tijdje in mijn bezit heb, blijft het opletten. Focus houden en anticiperen. Fouten herstellen en nadenken. Iedere keer als ik schakel, denk ik nog na: hoe zat het ook alweer? Het gaat nog niet zonder na te denken. Ik ben nog niet onbewust bekwaam.
En dat is ook precies wat er gebeurd met de vrouwen die bij mij komen en een gezonde leefstijl ambiëren. Je hebt een doel dat wil je graag gaan bereiken. Je start er mee op het moment dat jij er klaar voor bent. Je gaat oefenen. Je moet aan zoveel dingen denken en dan lukt niet altijd en overal even goed. Soms kun je je voorbereiden. Soms niet. Soms laat je de bal vallen en rolt deze onder de kast, kun je er niet goed bij. En op andere momenten kun je hem oppakken en meteen weer doorgaan.
Kennis implementeren
Het is niet iets wat vanzelf gaat. Net als ik met motorrijden, zijn de meeste vrouwen ongeduldig en willen ze te snel. Dat gaat niet. Wil jij op een gezonde manier een goede levensstijl creëren? Dan heb je geduld nodig. Mijn trajecten duren vaak een half jaar. Die tijd heb je nodig om de opgedane kennis goed te kunnen implementeren in je leven. De vrouwen komen goed voorbereid bij ieder gesprek in mijn praktijk of online. Ze houden hun doel voor ogen en gaan ervoor. Stellen vragen, zien wat lukt en wat niet lukt en samen zetten we stappen naar hun doel.
Kijk waar je naar toe wilt, niet wat je niet wilt. Ga naar je doel. Kijk niet achterom, kijk vooruit. Daar gaan we heen .Je begint onbewust onbekwaam en in dat half jaar werken we toe naar het feit dat je onbewust bekwaam bent. Je nieuwe levensstijl (het motorrijden) gaat dan vanzelf zonder dat je er over na hoeft te denken.
Share- Vrouwen en testosteron? Heb je het nodig? - 23 oktober 2023
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
Wat een mooi verhaal Kathelijn!! Je bent echt een topper. Ik ben erg blij dat ik bij jou terecht en gekomen!!