Type 1 van de enneagrammen; De hoogste normen (perfectionist)

Je streeft naar een hoge kwaliteit of een hoge moraal. Je zorgt voor orde en structuur. Je bent heel precies en maakt duidelijk onderscheid tussen goed en fout. Je neemt het jezelf ook kwalijk als je dingen niet goed genoeg doet; je voelt je verantwoordelijk en bent een perfectionist. Op die  manier oordeel je ook over anderen Dat maakt je een hervormer en iemand die hoge normen weet te halen.

Aan de andere kant kunnen mensen je veeleisend en dominant vinden. een risico voor je eetgedrag is bijvoorbeeld dat je verwacht dat je perfect met eten omgaat. Door die strengheid kun je af en toe doorslaan in eetbuien. Die kun je ook krijgen als je een tijdlang al je gevoelens hebt onderdrukt om aan je eigen normen te voldoen of jezelf eten ontzegt zolang je je taak niet hebt volbracht.

Tips:

  1. Oefen met de 80/20 regel; met 20% van je inspanning haal je 80% van het resultaat. Waarom dan heel veel tijd en energie besteden aan die laatste 20%?
  2. Accepteer dat de wereld niet perfect is en jij ook niet. Het is leuk om naar verbetering te blijven streven; dat hoeft je humeur niet te verpesten.
  3. Leer je boosheid eerder te uiten, zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor een ontploffing.
  4. Zet plezier ook op je lijstje met verplichtingen.

    Bron: Weg met de weegschaal

Kathelijn
Sociaal

Kathelijn

Eigenaar van Natuurlijk Bij Kaat at Natuurlijk Bij Kaat
Kathelijn (1979) heeft vanaf haar puberteit gestoeid met de eetstoornis BED, Binge Eating Disorder. Eetbuien tot je niet meer kan. Dit resulteerde in 20 kilo overgewicht. Door het ziekbed, en overlijden van haar moeder (2011) zag zij dat ze op deze manier nooit oud zou worden en is zij gezonder gaan leven. Met als resultaat een gezond gewicht en een fit lichaam. Door haar persoonlijke ervaring en opleidingen over voeding en leefstijl inspireert zij nu andere vrouwen naar een blijvend gezonde leefstijl.
Kathelijn
Sociaal

Latest posts by KathelijnNee, bedankt!

Share This
× Waar kan ik je mee helpen?