Bij chiropractie/fysiotherapie nijmegen werkt Ansonet, Ansonet is een chiropracter en gespecialiseerd in zwangere vrouwen, jonge moeders en baby’s. Zij vroeg mij een blog te schrijven over wat je het beste wel én niet kunt eten tijdens het geven van borstvoeding. NU ben ik vooral voorstander van wat allemaal wel mag. Omdat je hersenen het woord niet, niet kunnen verwerken (lees hier meer) dus als ja op het eind denkt: Hey, er is niets wat ik niet mag… Dan klopt dat 😉
Waar moet je op letten tijdens het geven van borstvoeding?
Je wilt het natuurlijk allemaal goed doen voor je pasgeboren kleintje. Een van de dingen waar je heel makkelijk invloed op kunt uitoefenen en wat voor jou én de kleine goed is: drink voldoende, per 30 kg lichaamsgewicht heb je 1 liter water nodig met een maximum van 3 liter. Dranken die cafeïne bevatten, zoals zwarte thee, koffie en cola, tellen hier niet voor mee.
Voeding tijdens borstvoeding
Natuurlijk snap jij dat je baby via jou alle voeding binnenkrijgt. Denk dus aan veel groenten en fruit (minimaal 300 gram groente, liefst meer en twee stuks fruit) en voldoende goede vetten. Wees niet bang voor vet, je hebt zelfs vet nodig om vet kwijt te raken. Vetten hebben we nodig voor heel veel belangrijke processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering en een soepele stoelgang.
Naast dat vetten goed zijn voor jouw eigen lichaam, zijn goede vetzuren ook heel erg van belang voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Leg daarom de focus op vetten uit vette vis, zoals zalm, sardines, haring en forel. Wanneer vis eten niet bij je past of je lust het niet, kies dan voor het gebruik van oliën als hennepzaad-, walnoot- of lijnzaadolie. Verhit deze echter niet. Voor gezonde vetten geldt ook, wissel af! Gebruik extra virgine olijfolie, roomboter, lijnzaad-, kokos-, avocado-olie of kies voor olie van verschillende soorten noten. Die afwisseling zorgt ervoor dat je verschillende vetzuren binnenkrijgt en dat is goed voor jezelf en voor de ontwikkeling van je kindje.
IJzer
IJzer is ook een belangrijke voedingsstof voor de hersenontwikkeling van je baby. Dit zit onder andere in vlees, volkoren producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, spelt), aardappelen, groente en ongebrande noten.
Een van de belangrijkste vitamines tijdens het geven van borstvoeding is vitamine D. Van deze vitamine krijg je via je voeding eigenlijk niet genoeg binnen en daarom is een supplement aan te raden. Je lichaam maakt vitamine D pas zelf aan wanneer je met 80% van je blote huid in de zon ligt, zonder beschermingsfactor. Dit is niet aan te raden, daarom is een supplement een stuk veiliger.
Waar moet je extra op letten?
Krampjes bij je kind ontstaan door de ontwikkeling van de darmen. Meestal kan je kind heel goed verdragen wat je allemaal eet. Er zijn een paar producten waar je het beste wel rekening mee kunt houden:
1. Cafeïne.
Hier kan je baby onrustig van worden. Beperk je cafeïne (koffie, cola, zwarte thee) daarom tot één kop per dag en zorg ervoor dat je jouw kopje koffie pas drinkt na de borstvoeding, waardoor je lichaam de tijd heeft om de cafeïne af te breken.
2. Maximaal twee keer per week vette vis.
Haring, zalm, etc. zijn gezond door de vetzuren, alleen bevat vette vis ook kleine hoeveelheden dioxines (gifstoffen). Daardoor is het af te raden meer dan twee keer per week vette vis te eten.
3. Specifieke kruiden
De meeste kruiden kun je zonder problemen gebruiken. Pittig eten hoeft ook geen probleem te zijn. Houd wel rekening met kruiden die een laxerende werking kunnen hebben zoals (de arabische) senna. Andere kruiden als kava kava (ook wel bekend om angst- slaap en stemmingsstoornissen te verbeteren) en aloë vera zijn ook af te raden omdat ze ernstige buikpijn kunnen veroorzaken.
4. Alcohol
Ik neem aan dat dit voor zich spreekt. De schadelijke stoffen in alcohol worden doorgegeven via de moedermelk. Als je het echt heel graag wilt, kun je een wijntje nemen en daarna je borstvoeding afkolven en weggooien. Of wacht twee uur met voeden. Je lichaam doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken.
Moet ik extra eten?
Het kost je lichaam echt wel energie om borstvoeding te produceren (ongeveer 500 kcal), let er daarom goed op dat je gezonde, gevarieerde en ook voldoende voeding eet. Denk aan voeding waar je lichaam echt iets aan heeft, zoals koolhydraten uit fruit en volkoren producten, goede vetten uit ongebrande noten, vette vis, eiwitten uit groente, onbewerkt vlees/vis, peulvruchten. Vermijd (sowieso als je goed voor jezelf wilt zorgen) suiker en andere geraffineerde producten zoals witbrood, hier zit weinig goede voeding in.
De melkproductie verhogen
Stress bevordert de melkproductie niet, laten we dat vooropstellen. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen en gun jezelf en je baby de tijd voor de borstvoeding. Merk je dat je productie niet op gang komt of wil je jouw productie stimuleren? Dit kun je proberen door middel van speciale borstvoedingsthee met kruiden als fenegriek of gezegende distel. Hier zijn ook capsules en tincturen van beschikbaar. Een combinatie van deze twee kruiden lijkt het beste te werken.
Andere kruiden die gebruikt kunnen worden om de melkproductie te verhogen zijn:
• Spirulina
• Frambozenblad
• Venkel
• Grote brandnetel
Van bovenstaande kruiden is wetenschappelijk niet bewezen dat ze de melkproductie verhogen. Dat wil niet zeggen dat het voor jou niet hoeft te werken.
Help jij ook nog een handje mee?
Heb jij nog aanvullende tips en trics? Ik zou het tof vinden als je dat hieronder wilt delen. Meestal schrijf ik vanuit ervaring, maar moeder ben ik niet. Dus dit heb ik alleen uit de boekjes. Uiteraard sta ik open voor feedback.
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023