Je hebt net gegeten en toch krijg je ineens onbedwingbare zin in iets zoets. Herkenbaar voor jou? Vraag jij je af hoe dit komt en hoe je hier vanaf komt. In zeven tips leg ik je uit hoe dit komt en wat je er aan kunt doen!

1. Het is een gewoonte om na het eten iets zoets te nemen

Dit is misschien niet de eerste reden waar je aan zult denken, maar wel een van de belangrijkste oorzaken waarom je naar zoet snakt. Door na het eten altijd iets zoets te nemen wordt dit een gewoonte en zal je lichaam direct om zoet vragen na het eten. Is het bijvoorbeeld je gewoonte om na het eten de afwas te doen en vervolgens op de bank te ploffen met een stuk chocolade? Als je dit vaak genoeg herhaalt gaat je lichaam het op de bank zitten associëren met chocolade. Je kunt op dat moment aan niets anders denken dan aan chocolade.
Je kunt hier alleen iets aan doen door deze gewoonte te doorbreken. Je kunt er voor kiezen om het op de bank zitten te koppelen aan iets anders, zoals het drinken van een kop thee en niet toe te geven aan je behoefte aan chocolade. De koppeling zal dan vanzelf verdwijnen. Een gemakkelijkere oplossing is om de gewoonte, om direct na het eten op de bank te gaan zitten, te vervangen door een andere gewoonte die afleiding biedt. Bijvoorbeeld een routine waarbij je niet tegelijk kunt eten, zoals het bellen van een vriendin of sporten.

2. Je gebruikt (onbewust) veel zout bij je maaltijd

Wanneer je te zout eet kan dit vervolgens de zoet behoefte aanwakkeren. Hoe dit precies werkt is onbekend. Het zou kunnen komen doordat de zoete smaak de zoute smaak afzwakt. Maar het zou ook kunnen dat je lichaam dorst verwart met honger. Onbewust krijgen we veel meer zout binnen. Ook als je geen tafelzout toevoegt aan je eten krijg je via bouillon (blokjes), pakjes, zakjes en sausjes heel veel zout binnen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de verpakking van roerbaksausje, je zult versteld staan hoeveel zout deze bevatten. Goede alternatieven voor zout zijn verse of gedroogde kruiden.

3. Je eet veel snelle koolhydraten

Als je veel snelle koolhydraten eet (wit brood, witte pasta, snoep, koek), stijgt je bloedsuikerspiegel enorm snel. Hierdoor gaat je lichaam insuline aanmaken om deze suikers uit het bloed op te nemen in je cellen. Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een te veel aan suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.
Dit kun je makkelijk voorkomen door langzame koolhydraten te eten en veel vezels. Vezels zorgen er namelijk voor dat koolhydraten geleidelijk in je bloed worden opgenomen. Hierdoor krijg je minder hoge pieken en daardoor ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel zult hebben. Kies dus voor volkoren pasta of zilvervliesrijst i.p.v. de witte varianten. Ben je van de toetjes met veel toegevoegde suikers, zoals vruchten yoghurt of vla? Vervang dit dan door yoghurt met vers fruit bijvoorbeeld.

4. Je hebt te weinig gedronken

Het komt vaak voor dat we ons dorst signaal verwarren met het honger signaal. Probeer minimaal 2 liter water te drinken per dag. Wanneer je lekkere trek hebt is het verstandig om eerst even een glas water of een kop thee te nemen. Grote kans dat je zin in zoet hiermee over gaat.
Vind jij het moeilijk om voldoende te drinken?
Wist je trouwens dat uit onderzoek van de universiteit van Birmingham blijkt dat wanneer je een half uur voor de maaltijd een halve liter water drinkt je dubbel zo veel gewicht zou kunnen verliezen dan wanneer je dit niet doet? Ook bulkdrinken kan je goed helpen om voldoende te drinken.

5. Je eet te snel

Zoals eerder aangegeven kost het tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Wanneer je snel eet komt het signaal dat je vol zit veel later dan wanneer je rustig eet en de tijd neemt om goed te kauwen op je voedsel. Ben jij een snelle eter? Neem eens kleiner bestek te gebruiken, zodat je minder grote happen neemt en dus langer over je maaltijd doet. Leg je bestek eens neer tussendoor, proef eens wat je eet!

6. Je bent een emotionele eter

In mijn praktijk kom ik veel vrouwen tegen die na het eten de kinderen op bed hebben gelegd en dan eindelijk even tijd hebben voor zichzelf. Na een zware dag ga je de dag doornemen en kom je tot de conclusie dat je wel iets lekkers verdiend hebt. Of je hebt eindelijk tijd voor jezelf, maar in plaats van even lekker te ontspannen ga je zitten piekeren over wat er allemaal fout is gegaan die dag. Herken jij je hier in? Dan zou een EFT sessie je een heel eind kunnen helpen.

7. Je eet overdag te weinig

Wanneer je te weinig eet overdag, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen, is je bloedsuikerspiegel vlak voor je gaat eten heel laag. Het kost tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft je lichaam nog geen signaal af dat het vol zit. Met als gevolg dat je behoefte blijft houden aan snelle energie. Zoete producten bevatten veel suikers, deze leveren heel snel energie. Hierdoor vraagt je lichaam op een dergelijk moment om zoet en niet om iets hartigs.
Als je wilt afvallen is het verstandig om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je ’s avonds flink gaat snacken, maar houd jij je dieet ook veel beter vol.

Coaching Bij Kaat

Het wordt tijd om voor eens en altijd afscheid te nemen van de oude jij én uit te groeien tot een GEZONDE, FITTE, KRACHTIGE VROUW. Dat is de investering in jezelf meer dan waard. Dat merk je al tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek voorafgaand aan ons traject!

Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen.
Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug.
Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:06+02:00
Ik ben ook een heel ander mens geworden, veel meer energie, positiviteit en vrouwelijkheid heb ik er voor terug gekregen. Ik sta niet meer in een hoekje of achteraan. Maar het belangrijkste is dat het super gaat met mijn rug. Ik raad iedereen aan met gewichtsproblemen ga de strijd aan met jezelf en Kaat steunt je “van dik naar dun”.
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen,
omdat ik altijd strenge diëten ben gewend.
Het kan dus toch 🙂
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:42+02:00
Ik geloofde het eerst niet dat dit mogelijk was om met gewoon eten in balans te komen, omdat ik altijd strenge diëten ben gewend. Het kan dus toch 🙂
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:17+02:00
Nu? Nu ben ik tevreden met wie ik ben, accepteer ik dat ik soms verkeerde keuzes maak en dit geeft me de ruimte om weer de goede keuzes te maken.
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:19:49+02:00
Wat ik geleerd heb van Kathelijn is dat de weegschaal niet belangrijk is maar dat goede keuzes maken van je voeding het allerbeste is. Daardoor voel ik me veel fitter, zelfverzekerder en gezonder.
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf,
het anders en op een gezonde manier denken over voeding.
Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:57+02:00
Mijn manier van denken om te zetten in een gezonde leefstijl, een positievere kijk op mezelf, het anders en op een gezonde manier denken over voeding. Dit alles heeft tot resultaat gehad, dat ik 40 kilo ben afgevallen!
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:54+02:00
In tegenstelling tot mijn eerdere trajecten heb ik vertrouwen in mezelf. Vertrouwen in dat ik mijn gezonde leefstijl voort kan zetten. Het vertrouwen dat het in orde komt met mijn gewicht. Het vertrouwen dat ik ook na een terugval mijn gezonde eetpatroon weer kan oppakken. Dit is voor mij nieuw…..Voorheen als het mis ging, kwam het ook niet meer goed totdat ik opnieuw strak aan het afvallen ging (hier gingen jaren overheen). Jaren waarin ik het mezelf kwalijk nam dat ik zo ongezond en veel at.
Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren!
Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:48+02:00
Superbedankt voor je hulp, enthousiasme, gedrevenheid, tips & trucs; altijd met een glimlach waardoor je als klant vanzelf wil presteren! Met kleine aanpassing in eten, in combinatie met meer bewegen, is het mij gelukt mijn doel te behalen. Geen opvliegers meer.
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad.
Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:37:25+02:00
Het verbaast me nu nog steeds dat het zo goed gegaan is, terwijl ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee heb gehad. Het is gewoon echt een andere manier van denken en omgaan met eten, waarmee ik van mijn PMS klachten ben afkomen.
Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:36:32+02:00
Ik ben nog niet op mijn streefgewicht maar met behulp van Kathelijn ga ik dit zeker realiseren en het belangrijkste is het stabiliseren. Mocht je nog twijfelen dan hoop ik dat je dit programma gaat volgen. Ik voel me nu al fit en kan nu zeggen dat ik met trots naar mezelf kan kijken.
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:39+02:00
Ik leerde hoe het brein omgaan met gewoontes, hoe ik omga met voeding. Ik kreeg inzicht in denkpatronen die samen vielen met (eet)gedrag. Ik leerde om bewuste keuzes te maken. Met begeleiding van Kathelijn bereikte ik snel mijn gewenste gewicht
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
Natuurlijk! Bij Kaat
5
2018-07-10T10:35:20+02:00
Kathelijn coacht je op een positieve en enthousiaste manier , ook als het resultaat even wat minder is. Ze geeft goede tips over voeding en beweging. In de periode dat ik bij Kathelijn kwam ben ik 9 kg afgevallen. Ik weet nu welke goede keuzes ik moet maken, heb hierdoor weer vertrouwen in mezelf om dit te blijven doen.
5
11
Natuurlijk! Bij Kaat
Sociaal
Latest posts by Kathelijn (see all)
Share This
× Waar kan ik je mee helpen?