Door de oorlog is de levering van zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland gestopt, waardoor we in Nederland te maken hebben met lege schappen. Zelf ben ik geen fan van de goedkope goudkleurige zonnebloemolie. In dit blog vertel ik je waarom, geef ik enkele gezondere alternatieven om in te bakken en vertel ik je waarom te veel omega 6 niet goed voor je is.
Is plantaardig gezond?
Zonnebloemolie is zeer geliefd in zowel de horeca als bij fabrikanten van levensmiddelen. Thuis mogen we graag bakken en braden met zonnebloemolie. Veel mensen denken dat dit gezond is, want de olie is plantaardig. De term plantaardig klinkt heel gezond, maar dat hoeft niet zo te zijn. De WHO waarschuwt zelfs dat de term plantaardig vaak wordt misbruikt en dat sommige van deze producten helemaal niet gezond zijn. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. Hoewel zonnebloempitten gezond zijn, geldt dat niet voor zonnebloemolie. Voor zonnebloemolie wordt een heel ander ras geteeld dan het ras dat wordt gebruikt voor de eetbare zaden.
Omega 3 is ontstekingsremmend
De goedkope zonnebloemolie die onder normale omstandigheden in de supermarkten wordt verkocht voor rond de € 2,- per liter, is volgens vele wetenschappelijke studies beslist niet de gezondste keuze:
- De olie zit vol met omega 6. Een overmaat aan omega 6 kan ontstekingen aanjagen in het lichaam. Dit is te verklaren doordat linolzuur in het lichaam wordt omgezet in arachidonzuur, waaruit weer ontstekingsstoffen gemaakt kunnen worden. Eén studie zag zelfs direct na het eten van zonnebloemolie de ontstekingsstoffen in het bloed sterk toenemen.
- Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten.
- Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht.
BNR meldde de afgelopen weken dat men nu massaal is overgestapt op koolzaadolie. Een expert van Nu.nl raadt aan om naast koolzaadolie ook te bakken in onder meer arachideolie, maisolie, rijstolie en sojaolie. Het probleem is dat deze oliën rijk zijn aan meervoudig onverzadigde omega 6-vetten (koolzaadolie is zelfs bijzonder rijk aan omega 6, waardoor ze totaal ongeschikt zijn om te verhitten. Maar wat is er dan wel gezond volgens de medische literatuur?
Gezonde alternatieven
Gezondere alternatieven om in te bakken kunnen verzadigde vetten zijn zoals ghee, roomboter, reuzel, ossenwit en kokosolie. Verzadigd vet is zeer stabiel, waardoor het niet oxideert op hogere temperaturen. Een tweejarige studie meldt dat het bakken met kokosolie bij hartpatiënten geen nadelige effecten had, zeker in vergelijking met zonnebloemolie. Kokosolie is zeer stabiel op hogere temperaturen. Ook kun je zonder problemen in olijfolie bakken. Dit doen de mensen rond de Middellandse Zee al sinds mensenheugenis. Gebruik dan vierge olijfolie of een mildere vorm.
Het enige wat ik afraad is het verhitten van extra vierge olijfolie. Dit omdat het niet gezond is om extra vierge olijfolie te verhitten. Bij extreme verhitting (zeg: frituren) kunnen er PAK’s ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Ontstekingsremmende olie
Zelf ben ik jaren geleden al gestopt met het gebruiken van zonnebloemolie. Eet ik weinig uit pakjes en zakjes dus ik dacht dat het in mijn lijf wel goed zat met de verhouding omega 6 en omega 3. Helaas. De ontstekingsremmende omega 3 had ik nog steeds niet voldoende in mijn lichaam. Dit terwijl ik noten, zaden en vette vis eet waar dit in zit.
Laaggradige ontstekingen
Op het moment dat de verhouding omega6:omega3 goed is ben je veel minder ontstekingsgevoelig. Denk aan laaggradige ontstekingen als vermoeidheid, geen zin om te bewegen of te sporten, stemmingswisselingen, sociaal terugtrekgedrag en een verminderd libido. Maar na verloop van tijd kan een laaggradige ontsteking allerlei klachten en ziekten veroorzaken zoals allergieën, diabetes type 2, obesitas, PCOS, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, depressie, en in ernstige gevallen bepaalde vormen van kanker en auto-immuunziekten. Daarnaast kan laaggradige ontsteking schildklierklachten veroorzaken. Dus noodzaak om dit in balans te brengen is er zeker.
Hoe weet je nou of de verhouding goed is bij jou? Dat kunnen we heel simpel testen met een vingerprikje wat je thuis kunt doen. Denk je dat het bij jou uit balans is, gezien de klachten die je hebt bijvoorbeeld? Ook dan is het slim om te testen, want dan kun je er wat aan doen en weet je 4 maanden later, als je hier mee aan de slag bent gegaan wat er verbetert is!
Weten hoe het er bij jou voor staat? Plan via deze link een afspraak in mijn agenda voor ‘uitleg balancetest’
- Hormonen in balans met yoga oefeningen - 2 juni 2023
- Nee zeggen tegen koek en snoep - 23 januari 2023
- Waarom ik gezonder ging leven - 2 januari 2023